Хронична умора? Някои от многото причини и естествени начини за лечение на синдрома

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Съдейки по големия брой изтощени пациенти, които имам, синдромът на хроничната умора (СХУ) е изключително често срещан медицински проблем.

Но изненадващото е че хората, осигуряващи здравни грижи на населението не могат да стигнат до консенсус за това какво е СХУ, какво го причинява, как да го диагностицират — и дори дали той изобщо съществува. Много лекари по медицина дори смятат, че СХУ е стриктно психологически проблем и автоматично предписват антидепресанти.

Chronic-fatigue

По мое мнение всичките тези спорове относно наименованието на СХУ не са по темата. Фактите: милиони американци страдат от умора и се нуждаят от медицинска помощ. За да се усложнят нещата още повече, СХУ не е едно единствено заболяване с един единствен причинител, нито има лесно лечение. По-скоро, синдромът е проявление на един или повече скрити здравословни проблеми като инфекции, хормонални дисбаланси или множество други заболявания. Целта на лечението не е просто да се маскират симптомите — тя е да се определи основната причина или причини за отделния пациент и след това да се препоръчат подходящи оздравителни терапии.

Диагнозата изисква подробен медицински преглед, пълна лична и семейна анамнеза, анализи на режима на хранене и на начина на живот и различни лабораторни тестове. Благодарен съм, че около 90% от пациентите ми със синдром на хроничната умора казват, че симптомите им значително се подобряват или напълно изчезват след лечението, назначено от мен.

Ако откривате своите симптоми и анамнеза, в който и да било от следните сценарии, консултирайте се с холистичен лекар. Той/тя могат да назначат диагностични тестове… да ви посъветват относно подходящите терапии… да определят препоръчителни дози за вас… и да ви посочат вероятни странични ефекти.

      Забележка: Някои лекове по-долу изискват рецепта, други се продават без рецепта в магазините за здравословни храни. Говорете с холистичен лекар преди да използвате която и да било от тези терапии, особено, ако пиете лекарства, за да сте сигурни, че леченията са подходящи и безопасни за вас.

ХРОНИЧНА ИНФЕКЦИЯ

Често пъти незабелязаната причина за СХУ е упорита инфекция. Примери

      Различни вируси.

Понякога вируси, които нормално умират в рамките на седмици, вместо това оцеляват, отслабвайки имунната система и компрометирайки производството на енергия.

      Признаци: Умора, която е започнала след като пациента е боледувал от грипоподобни симптоми … и кръвен тест, който показва ниски нива на справяне със заболяването от страна на белите кръвни телца. Типично, броят на белите кръвни телца се повишава при остра инфекция, но той може да падне под нормалното когато инфекцията се проточи. Изследвания в Университета Станфорд подкрепят идеята, че вирусите могат да причинят СХУ. Доказателства: Изследователи давали на 25 пациенти със СХУ противовирусното лекарство, изписвано с рецепта valganciclovir (Valcyte), и при 21 от пациентите умората била значително облекчена. Обаче, такива лекарства могат да причинят сериозни странични ефекти, включително проблеми със зрението и припадъци. Вместо това, аз препоръчвам използването на естествени терапии, които укрепват имунната система, включително билките корен от Lomatium dissectum (пустинен магданоз) и ехинацея … екстракт на тимус (от мащерка) … орално или венозно вливане на витамин С… минерала селен… хомеопатични нозоди (лекове, направени от вируси или други патогени, които стимулират имунната реакция много подобно на ваксините).

Прочетете още по темата:

Протоколът с висока доза витамин С орално при рак (и при почти всяко друго заболяване)

Мащерката, мощна езотерична и лечебна билка

       Херпес вируси.

Епщайн-бар вирусът (който причинява мононуклеоза) и човешкият херпес вирус 6 (причиняващ розеола – заболяването, което може да причини обрив на кожата и висока температура) могат да причинят СХУ. И двете заболявания се откриват с кръвни тестове, които измерват нивата на антителата. Учените смятат, че херпес вирусите не се изхвърлят от тялото, а вместо това остават в него в латентна форма до отслабването на имунната система — в който момент вирусът се репликира. За укрепване на имунитета, спиране на вирусната репликация и подобряване производството на енергия, аз предписвам имуностимулиращите билки  и хомеопатичните лекове, споменати по-горе: билките корен от Lomatium dissectum (пустинен магданоз) и ехинацея … екстракт на тимус (от мащерка) … орално или венозно вливане на витамин С… минерала селен… хомеопатични нозоди (лекове, направени от вируси или други патогени, които стимулират имунната реакция много подобно на ваксините)­­­.

      Хепатит.

Когато изтощеният пациент има също така жълтеникава кожа, необяснима загуба на тегло, уголемен черен дроб и/или повишени чернодробни ензими, аз назначавам кръвни тестове за възпалителното чернодробно заболяване хепатит. Сред хепатитните вируси, тези от тип В и С са най-вероятните причинители на СХУ. Лечението включва билки, които стумулират чернодробната функция, като бял трън и шизандра … и имуностимулиращте селен и алфа липоева киселина, които са антиоксиданти (хранителни вещества, които неутрализират вредните молекули, наречени свободни радикали). При тежка форма на хепатит може да се наложи предписването на противовирусни лекарства.

      Бактериални инфекции.

Когато нормалният баланс на полезните бактерии в стомаха е нарушен — например, поради голяма консумация на захар или употреба на антибиотици — вредните бактерии процъфтяват в храносмилателния тракт. Това може да пренатовари имунната система и да доведе до хронична умора. Изследване на изпражненията може да потвърди диагнозата. Бактериите могат да останат в тялото и когато зъбен канал не заздравява. Това се потвърждава с рентгенова снимка и/или намазка. Лечението включва антибактериални хранителни добавки като зърнастец, масло от риган и колоидно сребро. В зависимост от инфекцията може да е подходящо използването на антибиотични лекарства.

СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ПРОБЛЕМИ

Умората е често срещан симптом при различни сърдечносъдови заболявания, които влошават кръвообръщението и ограничават кислорода, наличен за мозъка и мускулите.

      Конгестивна сърдечна недостатъчност.

Това се случва когато сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволява нуждите на тялото. Симптомите включват болки в гърдите, сърцебиене и отичане на глезените. В този случай аз пренасочвам пациента към кардиолог за изследвания — например, за електрокардиограма (ECG), която открива и посочва електрическата активност на сърцето — и за подходящото медицинско лечение. Днешните терапии включват хранителни добавки, които повишават производството на енергия в сърдечните клетки или стимулират кръвотока към сърцето. Най-доброто: Coenzyme Q10 (CoQ10)… аминокиселината, производна на L-карнитин… билков екстракт от глог … минералът магнезий … и захарта D-рибоза.

Прочетете още по темата: Разкрита: Основната причина за умората

      Хронична хипотония (ниско кръвно налягане).

Повтарящите се стойности на кръвното налягане под 90/60 mmHg показват хипотония. Други симптоми включват умора, виене на свят или припадане … учестено, плитко дишане … студена влажна кожа … бледност … замъглено зрение … гадене … прекомерна жажда … проблеми с концентрирането… и/или депресия. За повишаване на обема на кръвта и следователно за повишаване на кръвното налягане, аз препоръчвам пациента да приема по 2400 до 3400 мг натрий на ден и да пие по поне 1.8 л вода на ден. Помагат: Билкови хранителни добавки, които подобряват кръвообръщението като готу кола и пикногенол (екстракт от кора на крайбрежен бор).

Прочетете още по темата: Пикногенол за всичко, от върха на главата до върха на пръстите

      Неврагенно медиирана хипотензия.

При този тип ниско кръвно налягане на хората им се вие свят дори и само да стоят прави или седнали дълго време и може да им се гади, ако не легнат. Възможна причина: Когато надбъбречните жлези (които секретират хормоните на стреса) не функционират добре, произтичащият от това хормонален дисбаланс може да се намеси в сигналите на нервите между сърцето и мозъка, влошавайки способността на тялото да поддържа равновесие.

      Тест: Кръвното налягане се мери когато пациентът е легнал и отново когато стои изправен. Кръвното налягане, което остава същото или пада (вместо да се повиши при ставане, както е нормално) показва неврогенно медиирана хипотония. Лечението включва по-рано споменатите по-горе терапии при хипотония, повече почивка и лековете за адренална умора, описани по-долу.

ХОРМОНАЛНИ ДИСБАЛАНСИ

Когато хормоните са извън баланс, умората е често срещана. Ако сте диагнозирани с хормонален недостиг и ви е препоръчана хормонална терапия, попитайте лекаря си за биоидентични хормони. За разлика от синтетичните хормонални лекарства, биоидентичните хормони имат същата молекулярна структура като онези, произвеждани от женското тяло. Като предупреждение, аз препоръчвам всички хормонални терапии — дори и тези без рецепта — да се провеждат под насоките на лекар.

      Надбъбречна умора.

В стресиращи ситуации, надбъбречните жлези произвеждат хормоните кортизол и дехидроепиандростерон (DHEA). При надбъбречна умора, този механизъм се засилва от продължителния физически или емоционален стрес и тези хормони се изчерпват. Понеже кортизолът и DHEA са жизнено важни за производството на енергия и за контролирането на кръвната захар и на противовъзпалителния отговор, надбъбречната умора може да причини непрестанна умора. Допълнителни симптоми включват резки промени в настроението, ниско либидо, слаба концентрация и памет, прималяване, болки в кръста, бавно възстановяване след боледуване, силно желание за ядене на сол и/или захар, и неспособност за отслабване или напълняване независимо от намаляването или увеличаването на калориите. Тестове на слюнката, урината и кръвта могат да засекат ниските нива на кортизол и DHEA.

За балансиране на хормоналните нива аз препоръчвам да се спи следобед и да се спи по осем до девет часа всяка нощ … умерена физическа активност (не до пълно изтощение)… и контролиране на кръвната глюкоза като се избягват простите въглехидрати (като тези в съдържащите захар храни, белия хляб и спагетите). За ускоряване оздравяването на адреналните клетки аз препоръчвам билките ашваганда, корен от женско биле и родиола розеа … екстракт от адренална жлеза (хранителна добавка, извличана от адренална тъкан на крави и прасета)… витамин C… витамини В комплекс … и в сериозни случаи, биоидентично заместване с кортизол и/или DHEA.

Прочетете още по темата: Чувствате се уморени? Ето 7 храни срещу адренална умора

      Недостиг на естроген и/или прогестерон.

Производството на тези хормони при жените намалява естествено при менопауза — но ако нивата паднат твърде много, те могат да изпитат умора наред със симптомите на менопаузата като силни горещи вълни. Лабораторни тестове разкриват тези недостици. Ако нивата са само леко занижени, хомеопатични лекове и/или билките черен кохош и корен от мака могат да възстановят баланса. При значителни недостици, може да се помисли за биоидентична хормонална терапия.

Още за прогестерона: Прогестерон – лесен лек за рака в наши дни?

      Нисък тестостерон.

Това е често срещано сред мъжете, особено на възраст над 60 години. Затлъстяването, диабетът и високото кръвно налягане повишават риска от недостиг на тестостерон. Симптомите включват умора, намалена мускулна маса, напълняване и ставни болки. Заболяването се диагнозира с кръвни тестове, които измерват нивата на „свободния” тестостерон (количеството, несвързано с протеин и следователно налично за взаимодействие с клетките), и се лекува с терапия за биоидентично заместване на тестостерон.

      Недостиг на хормон на растежа. 

Симптомите, които обикновено се появяват след 65-годишна възраст, включват умора, намалена мускулна маса и сила, загуба на еластичността на кожата и повишени коремни тлъстини. Ако кръвният тест за инсулиновия фактор на растежа 1 потвърди недостига, аз предписвам инжекции на хормон на растежа.

      Хипотироидизъм (недостиг на тироиден хормон).

В допълнение към умората, пациентите с хипотироидизъм обикновено страдат от необяснимо напълняване … ниска телесна температура, студени ръце и крака и често втрисане … суха кожа … запек … и/или депресия. Най-точният кръвен тест измерва свободните нива на щитовидните хормони T3 и T4. Лечението включва хранителни добавки за поддържане на нормалната щитовидна функция като йод … билките мехурчесто водорасло (кафявото водорасло по морските брегове bladderwrack) ашваганда … и екстракт от щитовидна жлеза (извличан от щитовидна жлеза на различни животни). При умерени или сериозни случаи, аз също така предписвам заместване на щитовидния хормон, което включва T3.

Още по темата: Хипохондрик или страдащ от хипотироидизъм?

Няма причина хроничната умора да се приема като неотменима съдба. С правилните диагноза и лечение, мистерията на СХУ може да бъде решена.

ПРИЗНАЦИ, ПОСОЧВАЩИ ПРИЧНИТЕ ЗА УМОРАТА

За да идентифицираме и лекуваме основната причина на хроничната умора при отделния човек трябва да се вземат предвид всички съпровождащи я симптоми. Ако чувствате умора и

  • Промени в настроението, проблеми с паметта и/или болки в кръста, причината може да е надъбъбречна умора.
  • Анамнеза за проблеми със зъбен канал, причината може да е бактериална инфекция.
  • Болки в гърдите и/или сърцебиене, причината може да е конгестивна сърдечна недостатъчност.
  • Жълта кожа и/или необяснима загуба на тегло, причината може да е хепатит.
  • Горещи вълни, напълняване и/или снижена мускулна маса, причината може да е хормонален недостиг.
  • Виене на свят, гадене и/или влажна кожа, причината може да е хипотония (анормално ниско кръвно налягане).
  • Ниска телесна температура, напълняване и/или суха кожа, причината може да е хипотироидизъм.
  • Грипоподобни симптоми или мононуклеоза, причината може да е вирусна инфекция.

Д-р Марк Стенглър, натуропат

 

Източник:

http://bottomlinehealth.com/whats-really-behind-chronic-fatigue-it-could-be-hepatitis-hormones-or-your-heart/

Снимка: www.smshipconsult.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *