Незаменимите В витамини

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

B Vitamins 2

Ако Теди Рузвелт притежаваше това…

Преди около 25 години аз измислих една фраза, за да помогна на състудентите си медици да запомнят лесно имената на всичките витамини от група В. Все още я използвам, за да уча хората на правилно хранене днес: „Теди Рузвелт никога не пиеше пунш, бира и фалшива цитронада.” (На английски фразата, измислена от д-р Ал Сиърс е “Teddy Roosevelt Never Painted Pyramids Blue in Fancy Clothes.”) Тя съдържа първите букви на всички витамини от група В по ред на номерата. (Липсващите номера са на съединения, които изследователите мислеха за витамини, но те се оказаха несъществени хранителни вещества.)

B витамин

Функция

Източници

Витамин B1
Тиамин
Кръвообръщение, пречиства кръвта, поддържа функцията на мозъкаДреболийки, мая, грах, свинско, фасул
Витамин B2
Рибофлавин
Поддържа кръвните клетки здрави, антителаМесо, пилешко, риба, ядки, бъбреци, черен дроб, зелени зеленчуци
Витамин B3
Ниацин
Здравословно кръвообръще ние, поддържа нервната система и здравето на кожатаКрехко месо, ядки, бобови растения и картофи
Витамин B5
Пантотенова киселина
Поддържа надбъбречните хормони, антителата, издържливосттаЯйца, свинско, телешко, риба, мляко, и повечето плодове/зеленчуци
Витамин B6
Пиридоксин
Поддържа функцията на мозъка/имунната система, лек деуретикПилешко, риба, бъбреци, черен дроб, яйца, банани, зелен фасул и орехи
Витамин B7
Биотин
Растеж на клетките, метаболизма на въглехидра тите/мазнините/протеинитеЧерен дроб, жълтъци, ядки, карфиол, мляко и бобови растения
Витамин B8
Иноситол
Косата, поддържа холестерола в границиСърца, плодове, мляко, ядки, месо и зеленчуци
Витамин B9
Фолиева киселина
Енергия, червени кръвни клетки, имунитетТелешко, агнешко, свинско, пилешки дробчета, яйца, зелени листни зеленчуци и сьомга
Витамин B12
Цианокобаламин
Поддържа нервите и клетките здравии,  здравословно храносмилане,Агнешко, телешко, херинга, скумрия, черен дроб, стриди, домашни птици, миди и яйца

Сигурно сте чували за тиамина и рибофлавина, защото ги добавят в зърнените закуски от години.

B-Vitamins

А витамин B6 стана известен, защото една фармацевтична компания накара Агенцията за храните и лекарствата (FDA) да обяви една естествена форма на B6 – пиридоксамин – за лекарство.

Но останалите B витамини са също толкова важни. Например, знаете ли защо  витамин B5 – пантотеновата киселина – е класифициран като ‘незаменим’?

Това е така, защото тялото ви го използва, за да произвежда ацетилхолин. Той участва в производството, транспортирането и освобождаването на енергия от мазнините. А знаехте ли, че пантотеновата киселина поддържа здравословното производство на холестерол?

Освен това, той спомага в поддържането на здравето на кожата ви. Учените изучават действието му и откриват, че той работи в дълбочина, за да помага на кожата ви на ниво протеини.

Рядко ще чуете за витамин B8. Наричат го иноситол и той помага в поддържането на здравето на черния ви дроб като поддържа нормални нива на мазнините. Той също така поддържа и здравословния растеж на косата.

Най-важната работа на иноситола обаче може би е да помага на другите В  витамини да преработват хранителните вещества, които ядете така че те да могат да бъдат превърнати в енергия от тялото ви. Това ви помага да поддържате здравословен метаболизъм.

Но вие знаете, че това не са единствените витамини, пренебрегвани от така наречените ‘експерти по храненето’, експертите по здравните въпроси и дори от производителите на витамини.

Чували ли сте за биотин? Непрекъснато се трупат доказателства за това, че биотинът играе роля в регулирането на репликацията на ДНКто, както и за поддържането на здравословните реакции на клетките във вашето тяло.
Молибденът е друго полезно вещество. Не ви е необходим в големи количества, но почти всяко живо същество на тази планета се нуждае от него. И ако искате тялото ви да е способно нормално да преработва тези аминокиселини, вие със сигурност не искате да страдате от недостиг на молибден.

Другото нещо, което прави молибденът е да помага на тялото ви да произвежда пикочна киселена. Пикочната киселина действа дезактивиращо на пероксинитрита, токсично съединение, което атакува молекулите и дори самото ви ДНК.

Всяка клетка в тялото ви съдържа това малко известно хранително вещество. Става дума за алфа-липоевата киселина или АЛК. Тя е във всяка клетка на вашето тяло и поддържа нормалната функция на глюкозата.

АЛК не е като повечето витамини. Повечето от тях са или разтворими във вода или мастно-разтворими. Това означава, че те могат да работят само в определени части на тялото. Витамините A, D и E са мастно-разтворими, а В витамините са разтворими във вода.

Но не и АЛК. Тя е както мастно-разтворима, така и разтворима във вода. Това означава, че АЛК може да работи в цялото тяло. Тя помага за регенерирането на другите антиоксиданти като ги прави отново активни и повишава ефективността им. Знае се, че тя поддържа действието на глутатиона, например. Този антиоксидант е от изключителна важност за здравето на очите, кожата, бъбреците, черния дроб и за нормалната функция на много други органи.

А знаете ли защо морковите са полезни за зрението ви? Не заради бета-каротина, макар че има нещо общо с два други каротеноида. Говоря за лутеина и зеаксантина. Те предоставят особено важна поддръжка при здравословното филтриране на светлината в очите ви.

Това е защото молекулите в каротеноидите имат система на свързване, която им позволява да усвояват светлината във видимия обхват на спектъра. Може би звучи сложно, но ето и истинската новина: лутеинът и зеаксантинът ефективно абсорбират синята светлина.

Защо е важно това за здравето ви? Защото намаляването на количеството синя светлина, достигаща до важните части на очите ви може да ги предпази от причиняваното от светлината оксидативно  увреждане.

FDA препоръчва да приемате комбинация от 400 мкг фолиева киселина, 1.3 мг витамин B6 и 2.4 мкг витамин B12 всеки ден. Но скорошно изследване, публикувано в списанието Archives of Internal Medicine показва, че ви е  необходимо да вземате 415 пъти по-голяма дневна доза от тази, препоръчана ви от FDA, за да почувствате истинска полза.

Д-р Ал Сиърс

Източник: Al Sears, If Teddy Roosevelt Had This, 12 November, 2010, 12 November 2010; http://www.alsearsmd.com/2010/11/if-teddy-rooservelt-had-this/

Снимка: www.rsvpmagazine.ieawomanshealth.com

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *