Хипохондрик или страдащ от хипотироидизъм?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Поредица за щитовидната жлеза #2:

Когато пациент с проблеми с щитовидната жлеза най-накрая дойде в кабинета ми, той често е доста объркан и не знае какво да прави. Както вече споменах в първия материал от тази поредица в три части, ранните симптоми за болна щитовидна жлеза са неясни и могат да насочат лекаря по много различни пътеки.

Добре функциониращата щитовидна жлеза се основава на хормони, а хормоните са нещо сложно. А заболяванията, които ни засягат по толкова много начини могат да се окажат трудни за диагнозиране.

how-to-treat-hypothyroidism

Ето защо медицинските тестове са толкова важни. В случая с щитовидната жлеза, когато медицинските тестове много често ни насочват по погрешни пътища, пациентите страдат. Понякога с години.

В настоящия материал искам да научите кои тестове да изисквате от своя лекар, ако подозирате че имате проблеми с щитовидната жлеза. Споделям и протокола, който използвам при пациентите си за подсилване на щитовидната жлеза. И накрая, ще разгледаме как стресът влияе върху щитовидната ви жлеза и какво можете да направите по въпроса…

Има редица базови тестове, които назначавам на всеки, който ме посети и изследванията на щитовидната са на едно от първите места в списъка ми. Това отчасти е защото в нея се коренят едни от най-често срещаните – и най-често недиагнозираните – проблеми, които виждам.

Ако вашият лекар е изследвал щитовидната ви жлеза, може би тестът, наречен TSH, който изследва за хормон, стимулиращ щитовидната жлеза ви е познат. Това е най-често използваният тест за определяне дали щитовидната ви жлеза работи както трябва.

Проблемът е, че TSH не е щитовиден хормон. По-скоро той идва от хипоталамуса, за да подсети щитовидната жлеза да произвежда щитовидните хормони. Това обикновено не е източникът – нито пък адекватна мярка – за реалния проблем при повечето щидовидни жлези.

Когато отидете при своя лекар, вие искате да поръчате всички изследвания на щитоведната жлеза. Трябва да се изследват T3 и T4, които са активните щитовидни хормони. Трябва да се изследва и TPO (тироидната пероксидаза), който спомага за превръщането на щитовидния хормон T4 в T3.

Това превръщане е особено важно. То е причината много от пациентите, вземащи синтроид (Synthroid), едно от най-често предписваните лекарства за щитовидната жлеза на пазара, да не се чувстват по-добре. Тази таблетка съдържа неактивна форма на T4 – но тя не помага задъжително на тялото ви да превръща този T4 в активния T3. И ако изпитвате каквото и да било ниво на забавяне на функцията на надбъбречната жлеза, нормалното преобразуване на T4 в T3 бива допълнително затруднено.

Осъзнавам, че това може да звучи малко объркващо на хратия, но повярвайте ми, в тялото ви всичко има значение.

Ако вече се лекувате за хипотиоридизъм и не се чувствате добре, вие трябва да изискате тест за обратен Т3 (rT3). Той ще измери наличието на неактивната огледална молекула на T3, която блокира активните хормони да достигат до мястото и да си вършат работата.

Стресът е друг огромен фактор в епидемията от недиагнозирани проблеми с щитовидната жлеза в тази страна (САЩ). Тялото ви произвежда кортизол в отговор на стреса, а кортизолът има симбиотична връзка с щитовидната жлеза.

Ако нивата на стрес са високи в продължение на дълъг период от време, надбъбречната жлеза, която произвежда кортизола се преработва. По този начин вие нямате достатъчно кортизол, така че щитовидната жлеза да работи както трябва. Или тялото ви произвежда повече кортизол, което причинява щитовидна резистентност.

И в двата случая, когато не можете да се справите със стреса, това се отразява и на щитовидната жлеза. Онова което някога се наричаше ‘нервно разстройство’, сега е познато като надбъбречна умора (забавяне функцията на надбъбречната жлеза). И докато това състояние някога беше относително рядко срещано, сега вече е твърде често срещано при хронично стресираният ни начин на живот. Надбъбречната умора има много общи симптоми с хипотироидното състояние, така че е важно да се изследвате и за нея. За щастие, това се прави с лесен тест на слюнката, който лекарят ви може да направи или пък вие можете сами да го направите у дома. Харесвам слюнчените тестове за изследване функцията на надбъбречната жлеза, предлагани от лабораториите Metametrix, ZRT или Genova.

Получаването на твърда диагноза е важно, но не е нужно да го изчакате преди да предприемете стъпки за укрепване на щитовидната си жлеза. Ето протокола, който препоръчвам…

Ако си спомняте в първия материал от поредицата (виж по-долу) обсъдих минералите, липсващи в горния слой на почвата, което е основният виновник за тази епидемия от неправилно функциониращи щитовидни жлези. Набавянето на тези минерали е важна първа стъпка. Както и комбинирането на минерали по начини, които ще стимулират способността на тялото ви както да прави, така и да преобразува активните и неактивни щитовидни хормони в точните количества. Ако се изследвате за тези минерали и витамини, лекарят ви може да даде точни препоръки. Ако не се изследвате, можете да следвате тези общи насоки:

  • Йод 6.25 мг дневно
  • Тирозин 500 мг дневно
  • Цинк 25 мг дневно
  • Мед 1-2 мг дневно (общо приетото необходимо съотношение на цинк-мед е 15-към-1)
  • Селен 100 мкг дневно
  • Витамин B6 50 мг дневно

Можете да приемате тази комбинация под формата на хранителни добавки. Или прочетете следващия, последен материал от поредицата, за да научите повече за това какви храни ще подсилят набавянето на тези минерали в тялото ви.

Проблемите с щитовидната жлеза не са трудни за овладяване ако се хванат рано и при предприемането на нужните стъпки. Но ако се оставят на самотек, те могат да опустошат цялата ви метаболитна система.

Дейвид Блайуайс, доктор по медицина

Източник: Advanced Natural Medicine, Hypochondriac or Hypothyroid? 18 July 2012

Снимка: www.familyhealthcenters.ehowtocuregingivitis.com

Прочетете още:

Поредица за щитовидната жлеза №1

Поредица за щитовидната жлеза №3

 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *