Защо не трябва да пренебрегваме дребните си неразположения

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

salt

 Поредица за щитовидната жлеза #1:

Едно нещо е да си уредите среща при лекаря когато имате конкретен комплекс от специфични симптоми. Или да се насочите към спешното отделение, ако имате кръвоизлив или сте си счупили нещо.

Но какво правите когато здравословните ви оплаквания са неясни и общи? Може би се чувствате уморени през цялото време. Но не е ли така с всички? чудите се вие. Или може би кожата ви е суха, или косата ви пада под душа. Кой си спомня да спомене такива дребни подробности по време на годишния медицински преглед?

В крайна сметка не искате да звучите като мрънкало. Или още по-лошо, като хипохондрик.

От медицинска гледна точка, ние наричаме тези оплаквания ‘субклинични’. Те не са много конкретни, и не се чуват често в кабинета на лекаря. Но въпреки всичко, вие не се чувствате съвсем наред.

Е, ако се чувствате така, не сте сами. Всъщност, далеч не сте сами.

Тези твърде често срещани субклинични оплаквания се случват в епидемични пропорции – като повечето от тях сочат към щитовидната жлеза. Ето защо това е първият от поредица от три материала, обхващащи част от най-важната информация, която трябва да знаете за щитовидната си жлеза.

Днес ще ви осведомя как проблемите с щитовидната жлеза стават толкова често срещани, и кога трябва да насрочите изследвания, за да проверите своята.

Е следващия материал ще разгледаме защо проблемите с щитовидната жлеза остават така мистериозни и често остават недиагнозирани с години. И накрая, в третия материал ще обсъдя какво можете да направите, за да подхранвате и подсилвате правилно щитовидната си жлеза.

Но първо, за да разберем защо проблемите с щитовидната жлеза са в епидемични пропорции днес, ние трябва да се върнем чак в 1936 година…

Една злощастна комбинация от сушата през 30те години на двайсти век и десетилетията на безхаберни селскостопански практики поставиха Америка в неочакван хранителен дефицит. Гушата – анормално уголемената щитовидна жлеза – стана често срещана наред със скорбута, рахита и другите заболявания, свързани с недохранването.

През 1936 година в Конгреса бе внесен законопроект, който щеше да попълни изчезналите минерали в горния слой на почвата. Когато законът не бе приет, наред с него бе загубено доброто здраве на поколения наред.

Най-горните 70 см от почвата би следвало да са крайният резултат от рушенето на скалите в земната мантия, изплуващи на повърхността. Минерали като магнезий, цинк, селен, йод, калий, фосфор и калций са все особено важни за здравето ни, въпреки че ние се нуждаем само от относително малки количества от тях.

Когато тези минерали вече липсваха в горния слой на почвата ни, те вече не присъстваха и в храната ни в нивата, в които ни бяха необходими – и все още продължават да липсват в почвата.

Забелязвате ли как имаме ‘обогатен’ хляб? Или как млякото ни е ‘подсилено’ с витамин D? Тези добавки в храната ни са ‘лепенките’, които използваме от години, за да запълним трагичния хранителен дефицит, започнал преди 80 или повече години.

Което ме насочва към йода и щитовидната ви жлеза.

Тялото ни се нуждае от йод, за да произвежда щитовидните хормони. Той също така е важен и за развитието на фетуса, за кърменето и за имунната ви система. А недостигът на йод също така ви прави податливи на рак на щитовидната жлеза.

Е, когато мислите за йода вие може да си представяте сол. Това беше решението, измислено от правителството, за да се спаси от гушата… чрез добавянето на йод в солта (йодът не се открива в големи концентрации в морската сол, между другото). И може също да смятате, че повечето хора ядат твърде много сол… Така че как е възможно толкова много хора да не получават достатъчно йод, за да поддържат щитовидната си жлеза здрава?

Е, загубата на йод е бавен и постепенен процес. Когато производителите на хляб започнаха да използват бром, за да карат маята да бухне, бромът малко намали йода, който получавахме. После добавихме флуорид във водата, и това намали още малко йода за нас. После добавихме хлор в басейните и питейната вода и дори в заместителите на захарта, които използваме под марката Splenda, и йодът бе орязан за пореден път.

Дори решението да се добавя йод към солта вече не действаше когато лекарите започнаха да алармират за високо кръвно и тогава производителите създадоха храни с ниско съдържание на натрий и ето как още малко йод бе изгубен. И след това рибата бе така замърсена с живак, че много от нас сега ядат малко или изобщо не ядат риба, а тя е най-големият ни източник на йод.

Вече получихте представа. Малко по малко, йодът изчезва от храната ни. И милиони щитовидни жлези в цялата страна остават недохранени и не произвеждат хормоните, от които се нуждаем, за да се чувстваме на себе си. Състоянието се нарича хипотироидизъм и може да отнеме години да се развие.

Ето някои от признаците и симптомите… струват ли ви се познати?

В началото можете едва-едва да забелязвате симптомите на хипотироидизма като например умора и пипкавост или може просто да ги отдавате на остаряването, на това че сте твърде стресирани или че не се движите достатъчно. Често хората не търсят лечение докато състоянието им не стане доста сериозно. Но ако който и да било компонент от списъка по-долу ви напомня за вашето състояние, предлагам да престанете да отлагате посещението при лекаря. Просто не е нужно да живеете така:

 • Умора
 • Пипкавост
 • Повишена чувствителност към студ
 • Запек
 • Бледа, суха кожа
 • Подпухнало лице
 • Дрезгав глас
 • Повишено ниво на холестерол в кръвта
 • Необяснимо напълняване
 • Болки, отпускане и скованост в мускулите
 • Болки, скованост и подуване на ставите
 • Мускулна слабост
 • По-силни от нормалните менструации
 • Чупливи нокти и коса
 • Депресия

Разбира се, едно от най-големите предизвикателства на хипотироидизма е да се постави точната диагноза. Това е така защото тестовете, които конвенционалните лекари използват не измерват правилните хормони.

В следващата част от тази поредица от три материала ще ви кажа кои тестове трябва да изисквате да ви бъдат назначени, за да подсигурите пълното оздравяване на щитовидната си жлеза.

от Дейвид Блайуайс, доктор по медицина

Също от поредицата: Хипохондрик или страдащ от хипотироидизъм?

Когато зеленчуците, които ядете вредят на щитовидната ви жлеза

Източник: Advanced Natural Medicine, Why You Shouldn’t Ignore Your Minor Health Complaints, 16 July 2012

Снимка: www.ticketsarasota.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *