Пробиотиците премахват тежките метали

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Пробиотиците са полезни живи микроорганизми, които ефикасно поддържат здравословната флора в стомаха. Обичайно съдържащи се във ферментиралите храни с активни живи култури като киселото мляко и киселото зеле, както и под формата на хранителни добавки, пробиотиците могат да спомогнат детоксикацията на тялото чрез премахване на тежките метали като олово, кадмий, арсеник, хром и живак.

probiotics

Тази способност за детоксикация е подкрепена в кратка рецензия в септемврийския брой на списанието Applied and Environmental Microbiology (Микробиология – приложна и на околната среда).

„Полезните бактерии наистина са способни да разграждат пестицидите и да обезвреждат токсичните химикали,” казва съавторът в изследването Грегор Рийд от Здравния изследователски институт Лосън, Лондон, Онтарио.

До 40 – 60 процента от металите, погълнати от хората не проникват през чревната бариера. Микрофлората, живееща в храносмилателния тракт спомага за предотвратяването на нахлуването им, казва съавторът в изследването Джеръми Бъртън. Лактобацилус е пробиотик, който живее в устата и стомаха на хората и има способността да се свързва с някои от тези субстанции и да ги изхвърля от тялото.

Това повишава възможността пробиотиците да бъдат прилагани и при други храни за изхвърлянето на вредните съединения от червата и дори за обеззаразяване на райони в околната среда.

„Ако металът бъде хванат в или върху бактериална клетка, той може безвредно да излезе от тялото в екскрементите,” обяснява Бъртън.

„Тъй като големи части от света, включително езерото Виктория в Африка (второто по големина сладководно езеро в света по площ) са замърсени с множество токсични съединения, ние решихме, че ще си струва да разберем дали лактобацилите могат да противодействат на токсините,” казва Рийд.

от Кели Копас

Източник: Easy Health Options, Probiotics May Detox Heavy Metals, 21 September 2012

Photo: tonedandfit.net

 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *