Облекчете симптомите на Хашимото с магнезий, нови изследвания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Преди няколко години при мен дойде клиентка, която пиеше дванадесет различни хранителни добавки, предписани й от алтернативен лекар. Някои бяха антимикробни средства, използвани да убиват стомашно-чревни патогени; други бяха билки и хранителни вещества за подсилване на черния й дроб и надбъбречните жлези. На теория протокола, който тя спазваше беше в унисон с моите виждания, понеже подслваше дейността на стомаха, червата, черния дроб и надбъбречните жлези.
Обаче, този протокол и нейният лекар не взимаха под внимание нейната био-индивидуалност, нито уникалните за нея основни причини за състоянието й. Освен това, лекарят й беше предписал едновременно всички добавки без да обръща внимание как различните билки взаимодействат една с друга в болното й тяло. Нейният лекар й беше предписал какво ли не – и тя харчеше хиляди долари всеки месец без да може да изпита облекчаване на симптомите си!
Най-големите й оплаквания бяха мигрени, запек, безсъние, непоносимост към силни звуци и безпокойство. С моя помощ, пациентката попълни моя въпросник за магнезия и се оказа, че имаше голяма вероятност тя да страда от недостиг на магнезий. Прегледах списъка на хранителните добавки, които тя пиеше и я накарах да ги спре всичките, като й препоръчах да продължи да пие само една, магнезиев цитрат, вечер преди лягане.

Мръсни ваксини: Всяка ваксина за хора заразена с метали и частици в ново изследване

При следващата ни среща тя ми каза, че мигрените, запекът и безсънието й са изчезнали! Тя вече не се нуждаеше от нестероидните противовъзпалителни средства, слабителните и лекарствата за сън и вече нямаше нищо против силната музика на своя син тийнейджър.
В настоящата статия (от 17 септември, 2019) искам да се впусна малко по-надълбоко в многото ползи от магнезия за онези от вас, които страдат от Хашимото, като обърна внимание на следните подробности:
1. Как тялото използва магнезий
2. Връзката магнезий – щитовидна жлеза
3. Причини и симптоми за недостиг на магнезий
4. Възможности за конвенционално и естествено лечение

Шест опасни лекарства с рецепта, предизвикателство в абсолют

Какво е магнезий?

Магнезият е минерал, който е жизнено важен за функционирането на организма. Той е необходим за повече от 300 биохимични реакции в тялото, включително за: поддържане функцията на нервите и мускулите, стимулиране здравето на имунната система, и поддържане на равномерна сърдечна пулсация. Магнезият, също така, помага за изграждането на здрави кости, поддържа равномерни нивата на кръвната захар и съдейства производството на енергия в тялото.
Средно статистическото тяло на възрастен човек над 18 годишна възраст съдържа приблизително 25 г магнезий, като 50-60 процента от него се намират в костите, а повечето от останалия магнезий се съдържа в меките тъкани.
Магнезият присъства естествено в различни храни и често се добавя в хранителни продукти, както го има и в хранителни добавки и в някои лекарства като антиацидите и слабителните.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Магнезий и щитовидна жлеза

Макар че магнезият е особено важен за здравословното функциониране на всички хора, аз открих, че този минерал е един от най-важните за и често пъти в недостатъчно количество в тялото на хората, страдащи от Хашимото.
Повечето пациенти с Хашимото имат множество недостици на хранителни вещества, които могат да се проявят в резултат на яденето на храни с ниска хранителна стойност, развиването на възпаление от инфекции или при чувствителност към определени храни, при пиенето на определени лекарства или при дисбаланс в стомашно-чревните бактерии. Фактори като ниска стомашна киселина, лошо усвояване на мазнините и недостиг на храносмилателни ензими, които са чести при хората с Хашимото, водят до това, че много хора не са способни да разграждат и усвояват хранителните вещества от храната, която ядат. Липсата на достатъчно щитовидни хормони може също така да доведе до недостици на хранителни вещества, понеже прави извличането на хранителните вещества от храната по-трудно и по-малко ефективно.
Обезводняването въздейства на сърцето като „пушенето на цигара”
Магнезият е особено важен за здравето на черния дроб и аз го включвам като част от своя протокол за детокс на черния ми дроб, който препоръчвам като ключова първа стъпка към излекуването на хората, страдащи от Хашимото. Освен това, магнезият стимулира функцията на надбъбречните жлези — още един орган, чиято функция често е нарушена при хората с дисфункция на щитовидната жлеза.
Недостигът на магнезий не само води до множество симптоми, които аз обсъждам подробно по-долу, но изследвания показват, че този минерал директно въздейства на функцията на щитовидната жлеза.
Рой и Хелка Монкайо, двама австрийски изследователи, работят с хора с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза от 2007 година. В началото на работата си те забелязват, че пациентите с щитовидни проблеми имат ниски нива на селен и започват да решават този проблем с хранителни добавки със селен. Обаче, взимането на хранителни добавки само със селен не довело до трайни резултати. Те продължават да изследват все по-обстойно и откриват, че недостигът на магнезий е свързан с много от симптомите при проблеми с щитовидната жлеза.

Естествени убийци на паразитите, 9 билки

Те посочват, че физическият и психологически стрес води до изчерпването на магнезия, необходим за използването на йод от щитовидната жлеза.
Единадесет пациенти с повишени нива на щитовидния хормон TSH (с обхват от 2.3 – 21 mIU/L, средно 7.67 mIU/L), получавали магнезиев цитрат в продължение на 6 седмици. Всеки пациент изпитал спад на щитовидния хормон TSH (което довело до обхват от 1.6 – 4 mIU/L). Средният спад бил с 5 пункта, което довело до средно ниво на TSH от 2.67 mIU/L след лечението! Най-големият спад бил петкратен от TSH ниво от 21mIU/L до TSH ниво от 4 mIU/L!
В допълнение към магнезиевият цитрат, клинистиците също така използвали селен и коензим кю 10 при пациентите си, както и контролирали техния психологически стрес и въздействието на стреса върху физическото им състояние.
След като започнали да пият хранителна добавка с магнезий пациентите посочвали, че се чувстват по-добре, имат повече енергия, спят по-добре, изпитват по-малко тревожност и по-малко запек.
Освен това, изследователите съобщават за нормализиране на някои от ултразвуковите изследвания на щитовидната жлеза на пациентите си – пациентите с Хашимото първоначално имали изпъкнали вени и увреждане на щитовидната жлеза при първия им преглед с ултразвук. Учените предупреждавали, че щитовидната тъкан не на всички пациенти ще се нормализира, както и че ще са необходими поне осем месеца на прием на хранителна добавка с магнезий, за да се постигне подобрение в щитовидната жлеза. Обаче, аз мисля, че си струва да се опита, особено след като магнезият помага при много симптоми, които са често срещани при пациентите с Хашимото.

В-витамини, магнезий, цинк и няколко храни за справяне с обилното потене

Колко често срещан е недостигът на магнезий?

Има два вида недостици на хранителни вещества. Има явни недостици, които водят до ниски нива на калций или калий, поради нарушения баланс на минералите в тялото. Това е сериозно заболяване, което може да се изрази във вкочененост, контракции / крампи на мускулите, припадъци, изменения в характера, сърдечна аритмия и други видове сериозни реакции на организма. То е относително рядко, понеже в периодите на нисък прием, бъбреците се впускат да предпазват тялото от изхвърляне на магнезия, запазвайки текущите си запаси от магнезий като превантивна мярка.
Съществуват и субклинични недостици, които не се забелязват при стандартните изследвания на кръвта, но въпреки това могат да се проявят чрез симптоми.

Според Института за функционална медицина, следните симптоми, семейна анамнеза и заболявания са причини за подозиране на недостиг на магнезий:

• депресия или лошо настроение
• раздразнителност или тревожност
• затруднение в съсредоточаването
• семейна анамнеза за аутизъм
• чести главоболия или мигрени
• семейна или лична анамнеза за диабет
• затруднено преглъщане
• стомашни киселини
• чувствителност към високи шумове
• умора
• семейна анамнеза за астма
• запек (по-малко от две изхождания на ден)
• прекомерен стрес
• затруднения със заспиването и/или с непробудния сън
• мускулно потрепване
• педменструален синдром
• спазми в дланите
• синдром на неспокойните крака
• неравномерен пулс, пропускане на удари или палпитации
• семейна или лична анамнеза за камъни в бъбреците
• семейна / лична анамнеза за сърдечно заболяване или сърдечна недостатъчност
• семейна или лична анамнеза за пролапс на митралната клапа
• нисък прием на келп, пшенични трици или зародиши, бадеми, кашу, елда или тъмно зелени листни зеленчуци
Искам да добавя, че моят опит показва, че ставните болки, крампите в краката, менструалните крампи и щитовидните заболявания винаги са причина да подозираме недостиг на магнезий.

Как да преодолеем недостига на магнезий в тялото си

Изследване за недостиг на магнезий

Ако искате да изследвате нивата си на магнезий чрез кръвни изследвания, аз препоръчвам да си направите: Spectracell Micronutrient Test Panel. Обаче, опитът ми показва, че повечето хора с Хашимото са с недостиг на магнезий и като цяло е безопасно той да се пие без изследване. Ако който и да било от посочените по-горе симптоми са верни за вас, обикновено се препоръчва да пиете хранителна добавка с магнезий.
Важно е да отбележим, че ако в момента пиете други лекарства, като например лекарства за кръвното, трябва да се консултирате със своя аптекар преди да пиете магнезий, понеже той може да попречи на усвояването на някои лекарства.
Препоръчителната дневна доза магнезий е 400 мг, като повечето хора над 18-годишна възраст, хранещи се по стандартния за западните общества начин си набавят по по-малко от 300 мг магнезий на ден.

Недостигът на магнезий дезактивира действието на витамин D

Групи от населението с повишен риск от недостиг на магнезий са:

Хората с диабет тип 2

Хора с анамнеза за алкохолизъм – наред с други механизми, алкохолът може да удвои или дори да учетвори изхвърлянето на магнезий от тялото

Хората с диария

Хората със стомашно-чревни заболявания като цьолиакия, синдром на дразнимото черво и болест на Крон.

По-възрастните хора (тяхната способност да усвояват магнезий в стомаха и червата намалява с остаряването им, а изхвърлянето на магнезий през бъбреците се повишава)

Хората, пиещи някои лекарства, които могат да доведат до изчерпването на магнезия в тялото, като най-често това са инхибиторите на протонната помпа (Nexium, Prilosec, Omeprazole, Protonix), женските хормони (орални контрацептиви и терапията със заместване на хормони), и антибиотиците

Хората с хипотиоридизъм – липсата на щитовидни хормони могат да имат ниски нива на магнезий

Американците! През 2009 година Световната здравна организация публикува доклад, в който посочваше, че до 75 процента от американците не си набавят адекватни количества магнезий

Хората, спазващи определени диети като палео (или автоимунна палео), диетите, които елиминират хранителни източници на магнезий като зърнени храни, обогатени храни, ядки, семена, бобови и зърнени растения.

Освен това, кофеинът, стресът и токсините като флуорид и алкохол — често използвани в ежедневието ни — могат допълнително да изчерпват магнезия от тялото ни.
Как да си набавяме магнезий и как да лекуваме симптоми на Хашимото с този минерал прочетете в продължението на настоящата статия Облекчете симптомите на Хашимото с магнезий, нови изследвания 2

Д-р Изабела Уенц

Прочетете още:

Овесените ядки са идеалният лек за сън

Рецепта срещу болки в костите с магнезиев хлорид. Опитайте!

Пийте ябълков оцет преди лягане, подобрете здравето си

Какво прави черният шоколад за зрението след само 2 часа

Какво краде магнезия от тялото ти?

Сусам и мед – комбинацията, която лекува повече от 10 заболявания

Снижете риска си от заболявания, яжте сурови ядки

Източник:

Studies on Magnesium and Thyroid Health


Снимка: https://endometriosisnews.com/

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *