Защо всички толкова се притесняват от възпалението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Възпаление е донякъде енигматична дума в наши дни. Понякога то може да е малко плашещо; свързва се с някои от най-често срещаните и тежки хронични заболявания, като от друга страна, то е просто факт от живота. Разясняването на това какво точно представлява възпалението, в най-добрия случай може леко да ни обърка.

Истината за възпалението

Най-просто казано, възпалението е естественият имунен отговор на тялото. Когато човек има синусова инфекция, главата го боли и отича. Освен това, носът почервенява от постоянното триене и се подува. Това е възпаление—тялото изпраща антитела и протеини, които да изчистят мястото, да се преборят с инфекцията и да възвърнат здравето ви. В такива случаи или когато се порежете, ударите си лакътя или леко ви заболи главата, тялото ви просто се опитва да ви излекува.

Но понякога тялото се обръща срещу себе си и навлиза в състояние на хронично възпаление. Хроничното възпаление се появява когато имунният отговор не спира. Тялото ви се поддържа в непрестанно състояние на тревога—или дори на война—което може да доведе до увреждане на тъканите и до неприятности със здравето. Това може да се случи поради две причини. Едната е, че причинител на остро възпаление—като инфекция, например—не е бил лекуван. Някои хора имат „автоимунно” заболяване, което измамва имунната система сама да се атакува.

Фактори в начина на живот също могат да доведат до опасност за тялото ви и да стимулират хронично възпаление. Те включват:

 • тютюнопушене
 • затлъстяване
 • алкохол
 • хроничен стрес
 • обработени и рафинирани храни

Когато имунната ви система е непрестанно в действие, тя може да увреди клетките, тъканите и органите, като това потенциално може да доведе до:

 • атеросклероза
 • диабет тип 2
 • ставни болки
 • затлъстяване
 • астма
 • Алцхаймер

Можете ли да регулирате имунния си отговор? Потенциално, да. На лице са промени в храната, които могат да помогнат за ограничаването на риска от хронично възпаление и да стимулират по-безопасна среда вътре в тялото. Те включват храните, които обикновено свързваме със средиземноморския начин на хранене, който от своя страна се свързва с по-ниски нива на възпалителни маркери. Зелените листни зеленчуци, зехтинът, доматите, ядките, плодовете и тлъстите риби, всичките са стълбове на средиземноморсния начин на хранене.

От друга страна, обработените и рафинирани храни могат да доведат до възпаление.

Като знаем как действа възпалението и различните рискове, до които то води, това може да ни помогне да взимаме правилните решения, за да го държим под контрол. Възможно е снижаването на възпалението да е от особена важност за снижаването на риска от хронични заболявания и за насърчаването на дълголетие в добро здраве.

Прочетете повече за възпалението тук и за автоимунните заболявания тук.

Източник:

https://www.belmarrahealth.com/why-is-everybody-so-concerned-about-inflammation/

Снимка: https://www.huffpost.com/

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *