Опасните рискове за здравето от татуировките

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

След като ви представихме вече статията новина от днес в сайта ни за конкретната опасност от татуировките: Татуировките замърсяват лимфните възли с тежки метали, продължаваме с още информация за рисковете, които крие „разкрасяването” на кожата, най-големият орган на тялото ни с боди арт, наречен татуировка.

Обмисляте ли да си направите татуировка? Може би първо трябва да вземете предвид следната информация относно рисковете, на които подлагате здравето си при татуировка.

Още от започването на по-масовото поставяне на татуировки в средата на 18 век, татуировките си остават популярни и хората си ги правят поради множество причини. Но преди да вземете решението да имате боди арт, изрисуван с мастило по тялото си, струва си да знаете всички потенциални рискове и последици.

Татуировките се правят чрез инжектиране на мастило във втория пласт на кожата, познат като дерма, където мастилото остава завинаги, освен, ако не бъде премахнато с помощта на лазерна технология.

Лекувай успещно рак на кожата с… патладжан

Скорошен доклад на Европейската комисия (статията е от 28 септември 2016 година, допълнена на 2 юли 2018 година) предупреждава, че мастилата за татуиране често съдържат „вредни химикали” като тежки метали и консерванти, които могат да имат сериозни последици за здравето, включително и причиняването на бактериални инфекции. Отделно изследване, чиито резултати бяха оповестени по-рано този месец от австралийското Министерство на здравето разкрива, че 22% от изследваните мастила съдържат химически съставки, познати с това че причиняват рак.

Европейският доклад отбелязва, че регулаторните органи са особено бдителни относно вноса от САЩ, откъдето идват повечето мастила за татуиране в света. Докладът подчертава рисковете за здравето и предоставя на европейските страни научни доказателства, така че те да решават дали е необходим по-добър контрол върху мастилата за татуиране.

„Тези инфекции може да са тежки и да изискват дълго лечение с антибиотици, хоспитализация или операция”, предупреждава Агенцията за храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

Този вид угроза за общественото здраве и популярността на татуировките, както и възникването на здравословни проблеми карат FDA да обмисля по-строг контрол над тази индустрия, носеща 2.3 милиарда щ.д на година. Агенцията в момента проучва как се разграждат мастилата за татуиране в тялото и дългосрочната им безопасност в Националния център за токсикологични изследвания в Арканзас. Изследователите изследват някои пигменти като Жълто 74, които изсветляват на слънце.

5 токсични химикала проникват в тялото ви всеки ден

„Искаме да знаем какви се случва с мастилото”, казва Пол Хауърд, главният химик в изследването. „Къде отива пигментът”? Хауърд казва, че пигментът все още е там, и че той може да е токсичен. Неговият екип също така разглежда възможността тялото да храносмила и секретира мастила по същия начин, по който то унищожава бактериите когато се бори с инфекции.

„Кожата е много активна в предпазването на тялото от инфекции, а белите кръвни телца се опитват да изяждат вложеното в татуировките мастило”, казва Хауърд. „Тялото третира мастилото като чужда субстанция”.

„Тези инфекции могат да са тежки и да изискват дълго лечение с антибиотици, хоспитализация или операции”, предупреждава FDA.

Ужасната истина за минералния грим

Мастилата за татуиране обикновено се продават готови за употреба и обичайно съдържат редица съставки, включително оцветители, консерванти, свързващи вещества и филъри. Оцветителите по-често наричани пигменти могат да представляват до 60% от мастилото по тежест, според изследването на ЕС. Пигментите, използвани от производителите не се произвеждат конкретно за употреба в татуировки и много от тях са с „индустриален клас цветове, подходящи за принтери” или са автомобилни бои, според FDA.

Без стриктни правила, обаче, проблемните масла ще продължават да се появяват в студията за татуировки. Например, самите артисти, правещи татуировките могат да използват различни рецепти и да приготвят свои собствени смеси, които могат да съдържат различни нива на канцерогени и алергени. Това много затруднява изследването им за безопасност.

Съставът на мастилата за татуиране се променя с времето, което също така означава, че в тях могат да се влагат нови и потенциално опасни съставки по всяко време.

Чудодейната билка кориандър е вашето #1 оръжие в битката за по-добро здраве

И така, след тази интродукция, нека обърнем по-конкретно внимание на 5 опасни риска от татуировките.

Дерматологът от Кейптаун, д-р Иън Уебстър, по-рано каза в сайта Health24, че ако човек иска да си направи татуировка, то той трябва непременно да потърси професионален артист с добре оборудвано и чисто, да не кажем стерилно, студио. Близко е до ума да разберем, че в случай, че инструментите са зле стерилизирани или неправилно използвани, това може да доведе до много сериозни усложнения. Винаги се уверявайте, че татуировките се правят в чисто и хигиенично помещение.

Предаването на сериозни инфекции като ХИВ и хепатит, както и алергичните реакции са част от опасностите, и много хора не мислят за тях предварително, казва д-р Уебстър.

При татуирането се имплантират перманентни гранули под кожата. Наред с обичайните опасности (ХИВ и други, предавани чрез кръвта инфекции), ето още пет усложнения, които можете да изпитате след като си направите татуировка.

20 причини за прочистване от химикали & тежки метали

1. Може да сте алергични към определено или няколко мастила

Никола Хикмън, майка от Великобритания, решава да си татуира сърце на глезена, за да покаже любовта си към своята дъщеря. Всичко върви добре, докато не минават шест седмици.

„Забелязах отичане на татуировката и избледняване на червения цвят. Отидох при татуиста и той каза, че с удоволствие отново ще нанесе цвета, когато отокът спадне”, казва Хикмън пред Daily Mail.

Той й казва да използва антисептичен крем. Обаче, нещата само се влошават. „Опитвах се да не обръщам внимание, но в един момент вече не можех да мисля за нищо друго. Не можех да нося обувки, не можех да спя на страната на татуировката”.

Оказва се, че Хикмън е алергична към червеното мастило. „Дерматолозите погледнаха мястото и бяха шокирани. Те никога не бяха виждали такава алергична реакция. Направиха снимки, които искаха да използват в доклад в медицинско списание”, казва потърпевшата.

Черният и белият ви дроб и мозъкът са пълни с АЛУМИНИЙ. Яжте тези храни за естественото му изхвърляне

Наложило се лекарите хирургически да изрежат израстъка, развил се за 11 месеца, и сега тя има 4 сантиметров белег на глезена си.

„Имам друга татуировка с името на дъщеря ми с черно мастило на врата и не съм имала никакви проблеми с нея. Лекарите още не са сигурни какво е имало в червеното мастило, причинило алергичната реакция. Може да е бил някакъв метален химикал. Глезенът ми още не е напълно заздравял, но се радвам, че ме оперираха”.

Според статия в списанието Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, „класическите пигменти и техните производни продукти, използвани при татуиране като пигментите на база дихромат (зелено), кобалт (синьо), кадмий (жълто) и живачна сол (червено) причиняват този вид алергични реакции при постоянните татуировки”.

Времето, през което имате татуировката, както и потенциалната й токсичност може да зависят от цветовете, използвани в нея. За направата на черно мастило производителите могат да използват сажди или минерала гагат на прах, както и живачен сулфид или обикновена ръжда (!) за постигането на червен цвят. Някои от съставките на мастилото, като метала кадмий, са известни канцерогени, докато други, като споменатите вече сажди, са „възможни канцерогени”, според Международната агенция за изследване на рака, филиал на Световната здравна организация (СЗО).

Мастилата за татуировки съдържат причиняващи рак химикали – защо тогава те не са предмет на регулиране?

Най-често срещаните оплаквания, свързани с татуировките в практиката на лекарите са кожни възпаление, болки, отичане и силен сърбеж, причинявани от червеното мастило, което обичайно съдържа живак, познат алерген.

„Червената част от татуировката отича, боли и сърби като тези неблагоприятни за здравето последици могат да се проявят след месеци, че дори и след години след направата на татуировката.

При внасянето на субстанции в кожата по време на татуиране, това може да причини токсичен или имунологичен отговор Тази реакция може да се прояви скоро след татуирането или години по-късно.

Суперхраната спирулина в битка с тежките метали

2. Татуировките могат да крият рак на кожата

След описаните по-горе опасности от причиняването на рак от татуировките, вижте и тази опасност при поставяне на татуировки.

Германски клиницисти съобщават в списанието JAMA Dermatology за случай на мъж, който иска премахването на цветни татуировки от ръцете и гърдите си. Обаче, лекарите забелязват подозрителна бенка под татуировката на дясната му ръка и му препоръчват премахването й преди да се започне с лазерната терапия.

Мъжът отказва да отиде на преглед и започва лазерна терапия. След четиридесет и седем операции и седем години, бенката е премахната и диагностицирана като меланома във 2 стадий.

Д-р Робърт Шмерлинг, редактор в сайта Harvard Health Publications, казва, че мастилото на татуировките може да скрива промените в бенките и да прави диагнозирането им трудно. Мастилото също така може да прониква навътре в тъканите и да прилича на разсейка на метастазирала меланома.

Той казва, че лазерната терапия за премахването на татуировки е проблемна, ако имате бенки, защото лазерите разграждат пигмента на татуировката. „Лазерите разграждат пигмента вътре в татуировката. Но те могат също така да разградят и пигмент вътре в подозрителна бенка, което прави диагнозирането на бенката трудно”.

Ако въпреки това искате татуировка, уверете се, че ще ви я направят върху кожа, по която няма бенки или петна по рождение или помолете своя лекар да прегледа бенките ви преди да се татуирате.

Ползите от кориандъра за здравето

3. Татуирането може да повлияе на потенето на тялото

Татуировките могат да повлияят на потенето на кожата – в сравнение с нетатуираната кожа, татуираната освобождава около 50% по-малко пот.

„Ние също така открихме, че натрият в потта е по-концентриран когато се освобождава от татуирана кожа”, казва Мори Люткемайер, професор по физиология в Колежа Алма в Мичиган. Кожата обикновено усвоява отново натрия и електролитите, освобождавани при потене, но татуировките могат частично да блокират това повторно усвояване, казва той.

Няма да има значение, ако имате една единствена малка татуировка, но ако имате голяма татуировка – особено на гърба, ръцете или на други места с много потни жлези  – тялото ви може да се затруднява да се охлажда и да задържа хранителни вещества.

„Да вземем военните, които традиционно имат татуировки, и ако татуировките биват излагани на силна топлина и на силно физическо натоварване, може да възникнат проблеми с терморегулацията”, казва проф. Люткемайер.

Той наистина добавя, че това е теоретично, обаче, и че са необходими още изследвания  – но си струва да го имаме предвид, ако планираме да си направим голяма татуировка на тялото.

Ненатрапчива детоксикация от ваксините за ДЕЦА и ВЪЗРАСТНИ: Премахва тежките метали и другите токсини

4. Татуировките могат да повишат риска ви от бактериална инфекция

В статия в списанието Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery се казва, че татуировките могат да причинят бактериални инфекции от Streptococcus pyogenes, което може да доведе до импетиго, еризипел и септицемия; бактериите Staphylococcus aureus могат да причинят рядък токсичен шоков синдром; инфекциите на кожата и на меките тъкани могат да бъдат причинени от устойчивите на метацилин бактерии S. aureus (CA-MRSA); бактерията treponema pallidum (трепонема палидум) може да причини сифилис; а бактериите Mycobacterium leprae причиняват проказа.

Случай, публикуван в списанието BMJ Case Reports е за мъж, който си направил татуировка на крака, след което плувал в Мексиканския залив. Приет е в болница с инфекция от бактерията Vibrio vulnificus. Той развива некроза на кожата и впоследствие септичен шок в продължение на два месеца преди да почине. Макар че мъжът не е починал като пряк резултат от татуировката, той страдал и от хронично чернодробно заболяване.

За жалост наскоро татуираната кожа е позволила на бактериите, на които той е бил изложен в морската вода да влязат в кръвотока му. „Инфекциите могат да бъдат причинени при излагане на отворени рани на заразена сол или солена вода”, добавя изследването. „Обаче, това не е чест механизъм на инфектиране”.

Смърт над главите ни: Енергоспестяващите крушки тровят мозъка, нервната система, черния дроб, бъбреците, сърцето…

5. Татуировка може да доведе до усложнения по време на медицински процедури

Вероятно не мислите за ядрено магнитните резонанси когато ви правят татуировка, но изследвания показват, че татуировките с мастила на метална основа могат да реагират при изследванията с ядрено магнитен резонанс.

Статия в списанието American Journal of Roentgenology съобщават за мъж, който получил изгаряне на кожата от втора степен в две татуировки, докато му правели ядрено магнитен резонанс на шийните прешлени. Оплаквал се от парене в ръката – татуираната кожа се била възпалила и отекла. При друг случай, професионален футболист преживял изгаряне върху татуировка след ядрено магнитен резонанс на таза.

Изследването казва, че изгарянето било причинено от „електромагнитна реакция поради феромагнитните метални съединения, съдържащи се в пигментите в татуировката, особено железен оксид – реакция, която е способна да изкриви полето на изображението”.

Хубавото е, че тази реакция е рядко срещана, но ако си мислите да си направите татуировка, експертите препоръчват да избягвате мастила на база желязо, които биха могли да взаимодействат при провеждането на ядрено магнитен резонанс или да предупредите лекаря си, ако вече имате такава татуировка.

Чък Норис съди 11 фармацевтични компании за това, че са отровили съпругата му

Какви реакции могат да възникнат след като си направите татуировка?

Според сайта, US Food and Drug Administration, можете да забележите обрив на мястото на татуировката или да вдигнете висока температура.

По-сериозните усложнения включват висока температура, втрисане и изпотяване. Може да ви се наложи да лекувате инфекция с курс на антибиотик или да претърпите операция. Обрив може да означава алергия към мастилото – помнете мастилата за татуиране са перманентни, което означава, че реакцията може да упорства.

Посетете лекаря си, ако имате притеснения относно татуировка или ако имате неблагоприятни реакции.

Мъж яде по 2 с.л. кокосово масло два пъти на ден за 60 дни и ето какво се случва с мозъка му!

Понеже в случите на нанасяне на татуировки, не е известно какво съдържат мастилата, с които те са направени, ние не можем да предлагаме лекове при неблагоприятни реакции на организма, най-малкото защото няма как да знаем какво ще бъде взаимодействието им. Ето защо, ако изпитате каквито и да било последващи усложнения, непременно и бързо се консултирайте с лекар!

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Увреждайки я човек излага здравето си на множество външни и вътрешни, често независещи от него самия фактори. Нека се грижим подобаващо за красотата и здравето на кожата си и да не я подлагаме на ненужни и съмнителни изпитания.

Оказва се, че опасностите от татуирането не свършват до гореизложените, така че очаквайте още статии по въпроса.

Още за здравето на кожата:

Татуировките замърсяват лимфните възли с тежки метали

Чудо от бога: Натурален лек при болки и за цялостно пречистване и красива кожа

Впечатляващо разкритие: Комбинацията сода за хляб и кокосово масло убива рака

Домашен гел лекува стрии, старчески петна, белези от акне, псориазис, изгаряния!

Линиите и бръчките върху лицето разкриват тайни за цялостното ви здраве

Не дърпайте дявола за опашката като смесвате слънцето с портокалов сок, коктейлът води до меланома

Рициново масло, най-добрият естествен лифтинг на лицето в 4 стъпки

Източници:

https://www.health24.com/Medical/Skin/About-skin/5-dangerous-health-risks-of-tattoos-20180504

https://www.theguardian.com/sustainable-business/2016/sep/28/tattoo-ink-cancer-regulation

Снимка: https://steemit.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *