12 симптома на атака на „свободните радикали”

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

free-radicals

Оксидативен стрес е термин, който точно описва причинявания от оксидация стрес в тялото. Точно както кислородът окислява стоманата или изложените на въздух парченца плодове покафеняват, в тялото настъпва увреждане от свободните радикали посредством естествения процес на метаболизация на кислорода, който вдишаме.

Свободните радикали са вторични продукти, подобни на отпадните газове на колите, които се получават докато тялото ви създава енергия от кислород. Тези свободни радикали стресират (или увреждат) вашите клетки, митохондрии и ДНК. Макар свободните радикали да са нормална част от процеса на генериране на енергия, когато твърде много от тях поразят способността на тялото да ги използва, резултатът е поява на оксидативен стрес.

Оксидативният стрес е скрита (предотвратима) причина за много болести и заболявания. Той уврежда тъканите, клетките и причинява хронични заболявания, ако не се държи под контрол. Добрата новина е… че тъй като в голяма степен сами си причиняваме увреждането от свободните радикали, няколко промени в начина на живот могат да направят чудеса за защита на тялото, да премахнат увреждането и да предотвратят бъдещ оксидативен стрес и свободни радикали да не влошават здравето ни.

Признаци и заболявания, свързани с оксидативен стрес

Понеже оксидативният стрес се случва на клетъчно ниво, хората не могат да се лекуват от това увреждане по традиционния начин. То не е като настинка или зъбобол или подагра… Но всъщност то наистина се придружава от редица външни признаци. Ето 12 признака, които, ако ги изпитвате хронично, показват че може би страдате от оксидативен стрес…

 1. Податливост на инфекции
 2. Синдром на хроничната умора
 3. Главоболия
 4. Мускулни болки и фибромиалгия
 5. Ставни болки или възпаление
 6. Преждевременно стареене
 7. Загуба на паметта
 8. Безпокойство
 9. Влошено зрение
 10. Безсъние
 11. Диабет
 12. Рак

Какво причинява появата на свободни радикали?

Причиняващите заболявания свободни радикали се появяват когато:

 • Имунната система е отслабена.
 • Имате възпаление системно.
 • Твърде многото захар (глюкоза) е главният катализатор за енергия.
 • Черният дроб и бъбреците са претоварени с прочистването на тялото от токсични химикали, пестициди, замърсители на околната среда, цигарен дим и консерванти в храната.
 • Подложени сме на твърде много стрес.

Как можете да снижите увреждането

Промените в начина на живот са най-добрият и бърз начин за спиране на съществуващото увреждане и предпазване от колкото се може повече оксидативен стрес в бъдеще. Ето някои полезни стъпки, които можете да спазвате:

Консумирайте по-малко храна като цяло, особено празни калории, захар, рафинирани въглехидрати и приготвяни на скара храни (печенето на скара създава вторични канцерогенни продукти върху храната). Някои го наричат пестелив начин за справяне със стареенето.

Яжте колкото се може повече органични храни, за да избегнете консумирането на пестициди. Знайте, че дори „пресните храни от фермата” често са пръскани с химикали, така че търсете храни обозначени като „органични”  (например, “USDA Organic”).

Стресирайте се по-малко като намалите товара на работата и на социалните си ангажименти, занимавайте се с дейности, които ви помагат да се отпускате и да се чувствате пълни с енергия като йога или разходки или градинарство.

Снижете излагането си на алергени и замърсители във въздуха като използвате пречистващо устройство на въздуха в колата и дома си.

Снижете излагането си на „електро-смог” от прекомерното използване на клетъчни телефони, iPads, лаптопи, и уай-фай (които е почти невъзможно да избягвате!).

Набавяйте си достатъчно дълбок сън във фаза REM.

Пийте билки и хранителни добавки за набавяне на необходимите ви антиоксиданти, включващи: алфа липоева киселина (ALA), Коензим Кю10 (CoQ10), гинко билоба, джинджифил, екстракт от гроздови семки, зелен чай , бял трън, N-ацетил-цистеин, розмарин и куркума. Много от тези храни и хранителни вещества спомагат подсиленото естествено производство на глутатион – основният антиоксидант в тялото.

Д-р Марк Уайли

Източник:

https://easyhealthoptions.com/12-symptoms-free-radical-attack/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *