Ужасната истина за минералния грим

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

makeup

Ако гледате телевизия или сърфирате в интернет вероятно сте видели рекламите.

Минералният фондютен вихрено завладява козметичната индустрия. Този нов ‘естествен’ фондьотен се предполага, че ви придава красив тен, чувство за лекота и че е ‘по-здравословен’ за кожата като цяло.

Но преди да се втурнете да се запасявате, има нещо, което трябва да знаете.

Не всички минерални фондьотени са еднакви. Всъщност, някои от тях едва ли изобщо съдържат каквито и да било здравословни минерали.

И повечето имат опасни добавки, които запушват порите, причиняват раздразнение на кожата и ви правят да изглеждате по-възрастни от годините ви.

Погледнете само някои от добавките които открих в най-престижни марки минерални гримове:

 • Парабени. Парабените днес са най-често използваните консерванти в козметиката. Парабените не само че дразнят кожата, те могат да засегнат хормоналния ви баланс. Ще ги видите изброени като метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен.
 • Бисмут оксихлорид. Тази съставка се прави в химическа лаборатория като се смесват вода, хлорид (от хлор) и вторичен продукт от топенето на олово. Тя се използва от много търговски марки като евтин пълнеж и е открито, че е леко радиоактивна. Когато използвате продукти, съдържащи бисмут оксихлорид, това може да причини сърбеж и дразнене… особено, ако имате чувствителна кожа.
 • Талк. Талка се счита че причинява белодробни проблеми – дори рак – когато бъде вдишван. За козметични цели, той се прави чрез процес на начупване и смилане от минерал, наречен  воден магнезиев силикат, който има свойства подобни на тези на азбеста.

    Съставки, които да избягваме в сенките за очи

Според Сдружението за здваво бъдеще, ето за какво трябва да си отваряме очите и да избягване в гримовете за очи.

 • Катран (съдържа се в повечето оцветители)
 • Формалдехид
 • Живак
 • Парабени
 • Фталати

Тези съставки се свързват със заболявания от рак до респираторни проблеми, като в същото време дори големи козметични фирми използват надписи като ‘естествен’ или ‘органичен’ продукт – затова четете внимателно какво съдържат всички избрани от вас продукти преди да ги закупите.

Добрата новина е, че можете да намерите минерален грим, който да ви придава естествен вид. И който е безопасен и подхранва кожата.

За да ви помогна да направите най-добрия избор, изготвих списък от 3 стъпки за съставките, от които да се пазите и които да търсите:

 1. Пазете се от токсини, за да постигнете по-младежки вид. Най-лесният начин за избягване на химическите токсини е като проверявате етикетите. Ако забележите, че в списъка със съставките са включени следните, то вие не би следвало дори да изпробвате продукта върху лицето си:
  • Метилпарабен (Methylparaben)
  • Етилпарабен (Ethylparaben)
  • Пропилпарабен (Propylparaben)
  • Бутилпарабен (Butylparaben)
  • Бисмут оксихлорид (Bismuth oxycholride)
  • Талк
  • Диметикон (Dimethicone)
 2. За безупречно покритие си набавете грим с по-едри частици. Повечето марки минерален грим са направени от микроскопични частици – наричани ‘микро’ или ‘нано’ – които е по-вероятно да бъдат усвоени в кожата, вместо да останат на повърхността. Това може да направи фините бръчици да изглеждат по-дълбоки. Освен това расте и загрижеността, че това ‘поглъщане’ може да е опасно за здравето ви.

Ето защо препоръчвам минерален фондьотен с по-големи по размер частици. Той остава на повърхността на кожата, където му е мястото и осигурява по-добро покритие. Използвате го в по-малки количества и той не се просмуква във фините бръчици.

 1. Освежете тена си със силата на антиоксидантите. Свободните радикали от замърсената околна среда и другите токсини в нея атакуват кожата ви всеки ден, увреждайки я и причинявайки преждевременното й стареене. Най-добрият начин да противодействате на това е чрез антоксиданти. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, което препятства увреждането на кожата ви. Те също така улесняват самовъзстановяването на кожата, в случай че тя бъде увредена.

Търсете минерален фондютен, който съдържа антиоксиданти като: CoQ10, ресвератрол, ниацинамид и витамин С и ще забележите как кожата ви става по-изчистена и с по-сияен тен много скоро.

Бъдете здрави,

Д-р Ал Сиърс

Източник: Ageless Beauty, The Awful Truth about Mineral Makeup, 10 July 2012; Eye Makeup Dangers – http://beautifulandlovely.com/eye-makeup-2/

Снимка: www.soapqueen.com

Прочетете още: Какво се крие в порите ви?

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *