С аспирин по-вероятен е кръвоизлив, отколкото предпазване от инфаркт

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Prescription-Drugs-to-Treat-Addiction_Altered-and-Optimized

Ако старите навици умират трудно, то ежедневният прием на аспирин е на практика вампир.

Без значение колко изследвания доказват, че „аспиринената терапия” е изцяло рискова и носи малко ползи, хората не се отказват от навика си да го пият. И когато ги питам защо, често чувам един и същи отговор.

„Ами винаги има вероятност да ми помогне – пък и още не ме е навредил”.

Но ново изследване показа отново, че вероятността той да помогне е много по-малка, отколкото вероятно осъзнавате. И ако още не ви е наранил, просто почакайте – защото вероятността да имате проблем е много по-висока от шанса да се радвате на полза от пиенето на аспирин.

Дългосрочно изследване на близо 28 000 жени на средна възраст, които взимали или аспирин или плацебо в продължение на 15 години не откри почти никаква разлика в процента сърдечни удари или други сърдечни проблеми.

Разликата е толкова малка, че ще се наложи да давате лекарството на 371 жени, за да избегнете само един единствен сърдечен инцидент.

Ако само това се бе случило – ако можехте да предотвратите една единствена смърт  или дори само едно отиване до спешното, то може би щеше да си струва.

Но в изследването се случват и други неща.

Сред същите тези 371 жени, например, между две и три получават толкова тежък стомашночревен кръвоизлив, че се наложила хоспитализация. А между осем и девет пострадват от други проблеми с кървене като язви и кръвоизлив в храносмилателния тракт.

Това прави около дванадесет жени увредени – до три от тях сериозно – за предотвратяването на един единствен инфаркт.

Може да сте виждали някои от другите истории за ежедневното пиене на аспирин като последното твърдение е че той може да прадпазва от рак на дебелото черво.

Е, да не бързаме толкоз, защото тук цифрите са дори по-лоши.

Ще се наложи да давате на 709 жени аспирин всеки ден, за да предотвратите един единствен случай на рак на дебелото черво. Сред тези жени ще има пет тежки кръвоизлива, налагащи хоспитализация и 25 други случая на проблеми с кървене като язви.

Това изследване е проведено с жени, но сме виждали подобни резултати и при мъже, особено що се отнася до „основна превенция” или до предотвратяване на първи инфаркт.

Аспиринът просто не предоставя ползите, за които го рекламират.

Има по-добри и по-безопасни начини за снижаване на риска ви от сърдечни проблеми без повишаването на риска от сериозни кръвоизливи. Започнете с основните като рибено масло и коензим кю10.

Холистичен лекар може да помогне като определи най-добрия подход за вас на база на анамнезата и рисковете ви.

С бога напред,

д-р Марк Стенглър

Източник:

House Calls, Daily aspirin more likely to cause bleeding than prevent heart attack

Снимка: thoughtfulwomen.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *