Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Писали сме вече за чудото, наречено магнезий и за ползите от този минерал за здравето. Поради факта, че хранителните добавки не винаги са ефикасни или достатъчни за набавянето му в организма, представяме следната полезна информация от сайта www.justlovinglife.com. За улеснение на читателите ни в чужбина сме оставили посочените от автора продукти без да твърдим, че те са най-добрите за вас:

magnesium flakes

„Напоследък прекарвам много време в уебсайта earthclinic.com и там открих идеята за трансдермална терапия с магнезий с използването на магнезиево олио. Не бях чувал за тази терапия преди, но тя ме заинтригува, защото напоследък чета много за важното значение на магнезия. Причината, поради която я проучвам е защото много  симптоми на недостиг на магнезий изглежда се отнасят и за мен самия. Те включват мускулни болки в гърба и врата, мускулни спазми, мускулна треска, умора, проблеми с паметта, чувствителност към ярки светлини и сърцебиене. И изглежда че не съм само аз, тъй като е изчислено, че приблизително 68% от хората в САЩ страдат от недостиг на магнезий.

И тъй като изпитвам различни симптоми, реших че си струва да опитам, така че си купих магнезиев хлорид на кристали онлайн, за да видя какво ще се получи. Можех да купя вече разбъркано и готово за използване магнезиево мляко, но то всъщност е доста скъпо като се има предвид, че човек може и сам да си го приготвя. Магнезиевите олиа, които можем да купим вече готови обикновено съдържат 33% магнезиев хлорид, а останалото е чиста вода. Открих два варианта в Amazon:

Марката Swanson е далеч по-евтина и техния магнезий изглежда е извлечен от същия район като на марката Ancient Minerals. Не съм сигурен обаче за причината за сериозната разлика в цената между двете марки.

Както и да е, няма да похарча толкова много пари след като мога лесно да си го приготвя у дома за нищожна част от цената.

И така, какво е трансдермална терапия с магнезий?

Трансдермалната терапия с магнезий  (TTM) е начин за вкарване на магнезий в тялото без да трябва той да се поглъща през устата. Тя включва нанасянето на магнезиево олио върху тялото, а магнезиевото олио е просто смес от магнезиев хлорид и вода. Технически погледнато, то изобщо не е олио, но е мазно на пипане, поради което са му дали това име предполагам.

Сега могат да се пият различни форми на магнезий вътрешно ако искате, обаче, проблемът при това е, че магнезият може да има слабителен ефект… чудесно, ако имате запек, но аз нямам такъв проблем. Също така, ако пиете каквото и да било лекарство, то може да повлияе на количеството усвоен магнезий.

От онова, което съм чел досега, изглежда ТТМ е в голяма степен по-висша от орално приеманите хранителни добавки, заради това, че чрез нея магнезия може да се абсорбира по-добре  в тялото.

„Когато хората са болни, изправени пред недостиг на магнезий и имат лошо храносмилане, какви мислите са възможностите им да се оправят тези проблеми само с оралното приемане на хранителна добавка с магнезий и храносмилателни ензими”? пита д-р Роналд Хофмън. Милдред Сийлиг, известна изследователка на магнезия, предполага, че ще отнеме 6 месеца за нормализиране на нивата на магнезия при жена с недостиг на магнезий, пиеща хранителна добавка. В клиниката си д-р Хофмън внимателно измерва магнезия и открива, че много пациенти с нисък магнезий, които взимат само хранителни добавки орално не се нормализират. Изводът е, че трансдермалната магнезиева терапия ускорява процеса от попълване с хранителни вещества по много подобен начин като венозните методи. Както венозното, така и трансдермалното прилагане на магнезий може да предостави по-високи дози от този ключов минерал в клетките. Заобикалянето на храносмилането позволява по-дълбоко насищане на тъканите.

Препратка: Mark Sircus Ac., OMD Director International Medical Veritas Association

Как да си направим сами магнезиево олио

Както споменах по-горе, повечето от продаваните олиа от магнезий, които купуваме съдържат приблизително 33% магнезиев хлорид и 77% чиста вода. Аз предпочитам консистенция от 50% магнезиев хлорид и 50% чиста вода. От вас зависи с какви количества искате да започнете, но просто помнете, че магнезиевото олио наистина щипе когато се нанася върху тялото, така че колкото по-силно го направите, толкова повече то ще дразни кожата ви. Следователно, ако имате кожни алергии, може да решите да започнете с по-малко количество магнезиев хлорид – да кажем с 20% или дори с по-малко, и постепенно да го увеличавате.

За да си приготвите магнезиево олио, ще са ви необходими 2 неща:

1. Магнезиев хлорид на кристали

Днес лесно можете да закупите кристали магнезиев хлорид, но просто помнете, че магнезиевият хлорид се използва и в промишлеността и в аквариумите със солена вода, затова качеството на магнезиевия хлорид варира. Аз предпочитам да купувам магнезиеви кристали, продавани конкретно единствено за употреба от хора. Ако сте в Съединените щати можете да купувате магнезиев хлорид на кристали от Amazon. И двете марки, които открих набавят магнезиевите си кристали от региона на древното (от пермския период) море Цехщайн, простирало се над днешните Великобритания, Северна Европа, Германия и Полша. Ето двете които открих:

Тъй като аз съм в Австралия, не мога да купувам тези продукти от Amazon, така че си взех магнезиев хлорид на кристали от Nikita Naturals.

2. Чиста вода

Използвам чиста вода за направата на магнезиево олио. Реших, че след като то ще бъде усвоявано от кожата ми, трябва да използвам възможно най-добрите съставки.

Имам няколко рецепти за правене на магнезиево масло в зависимост от това как искате да го използвате. Помнете, че това са моите рецепти, така че ги приспособете за себе си.

1. Моята рецепта за направа на магнезиево олио за пръскане върху кожата

1 ч.ч. магнезиев хлорид на кристали
1 ч.ч. чиста вода

Забележка: Ако искате да започнете с по-ниска концентрация, тогава опитайте с 1/3 ч.ч. магнезиев хлорид на кристали и 2/3 ч.ч. чиста вода или дори по-малко, ако имате особено чувствителна кожа.

Първо оставете водата да заври и след това я смесете с магнезиевия хлорид на кристали до разтварянето им. Оставете сместа да изстине преди да я използвате.

Това е. Готови сте! Имате доза магнезиево олио готово за използване. Лесно, нали?

Държа моето в пластмасова бутилка с пулверизатор, но можете да го налеете и в обикновена бутилка или в буркан.

Как да използвате магнезиевото олио върху кожата си

Магнезиевото олио може да се нанася направо върху кожата. Нанасяйте го непременно върху чиста кожа. Аз използвам пулверизатор и просто напръсквам цялото си тяло. Можете също така да го нанасяте само върху ръцете и краката си и след това да го втривате в кожата. Ще ви щипе и леко ще ви сърби. Използвам го и върху лицето си, като напръсквам малко върху дланите си и го втривам в кожата. Просто знайте, че то може да причини раздразнение, така че винаги първо пробвайте върху малко местенце, преди да го използвате върху цялото лицето си. Имах малка раничка на пръста си и доста ме щипа когато попадна в нея, така че избягвайте да го нанасяте върху порязвания и рани.

Четох в няколко сайта, че трябва да отмивате магнезиевото масло от кожата си след 20 минути. Но пък в други сайтове пише, че можете да го оставите върху кожата. Когато започнах да използвам спрея, след 20 минути си взимах душ, но сега използвам магнезиевия спрей след душа и оставям олиото върху тялото си. Отново подчертавам, че е въпрос на експерименти, за да видите как ще реагира кожата ви.

2. Моята рецепта за накисване на стъпалата в магнезиева вода

Човек всъщност усвоява повече магнезиев хлорид, използвайки ваничка за стъпалата, отколкото чрез напръскването му върху кожата. Ето как си приготвям вана за стъпалата:

  • 1 ч.ч. магнезиев хлорид на кристали
  • 2 ч.ч. вода

Кипнете водата и я смесете с магнезиевия хлорид до разтварянето на кристалите. Изсипете във ваничка за стъпала (леген) и оставете сместа да изстине леко най-добре да е от 38°C до 40°C … не искате да си изгорите краката, но все пак водата трябва да е топла.

Киснете стъпалата си 20 минути. След това измийте стъпалата си с топла вода или ги избършете с влажна кърпа.

3. Моята рецепта за магнезиева вана

Просто напълвам ваната и добавям 2 ч.ч. магнезиев хлорид на кристали и след това се кисна 20 минути в нея. Двете чаени чаши изобщо не са достатъчни и някой ден ще опитам с по-голяма доза.

4. Рецепта за магнезиев гел

Всъщност намерих тази рецепта в сайт, но не мога да си спомня в кой точно. Както и да е, не бях много щастлив от резултата, защото докарваше нещата до водниста консистенция и съставките не се смесваха никак добре. Ще продължа да я подобрявам обаче, защото ми харесват съставките. Голям почитател съм на студено пресованото кокосово масло, особено върху кожата – то прави чудеса, затова ще опитвам с различни количества, докато получа добра консистенция, която ще е по-скоро гел, а не течност. Ако направя нещо по-добро, ще поправя този пост. Ето оригиналната рецепта:

  • 1/3 ч.ч. магнезиев хлорид на кристали
  • 1/3 ч.ч. студено пресовано кокосово масло
  • 1/3 ч.ч. гел от алое вера

Смесете съставките в буркан или бутилка и разтръскайте добре. Нанасяйте върху кожата както нанасяте овлажнител. Първо пробвайте върху малка площ, преди да го използвате на лицето. Аз нямам проблем, но ако имате чувствителна кожа първо пробвайте върху малка част от лицето.

Как използвам магнезиевото олио?

Започнах да използвам магнезиево олио съвсем наскоро, но ето какво правя засега:

  • Взимам си магнезиева вана веднъж или два пъти в седмицата
  • Напръсквам цялото си тяло с магнезиев спрей веднъж на ден. Можете да го правите вечер преди да си легнете или след сутрешния си душ.
  • Нанасям магнезиев гел върху лицето и тялото си сутрин

Подейства ли ми магнезиевото олио?

Още е твърде рано да се каже – използвам го едва от няколко дни. Забелязах обаче, че след като използвам магнезиево олио (което обикновено става вечер), аз наистина се чувствам съвсем спокоен и просто нямам търпение да заспя. Казват, че то е добро при безсъние. Също така, ми е доста трудно да се събуждам сутрин – обикновено се чувствам все едно изобщо не съм спал, но през последните няколко дни сутрин е малко по-лесно – не кой знае колко, затова все още не съм сигурен дали това изобщо е свързано с магнезия.

Наистина искам да го правя поне един месец, за да го изпитам добре. Някои казват, че трябва да се прави няколко месеца, за да се възстановят нивата на магнезий, така че ще видя как ще вървят нещата”.

Позволихме да ви представим тези лесни рецепти, защото сме убедени, че те биха били полезни за повечето хора. Все пак сме длъжни да ви запознаем и със следната информация:

Противопоказания при използване на трансдермална терапия с магнезий и на продукти с магнезиев хлорид:

• Да се избягва използването им от хора, страдащи от ниско кръвно налягане, миастения гравис и бъбречна недостатъчност.

• Да се избягва използването им при алергия към магнезиев хлорид.

• Да се предпазва от контакт с очите (преди употреба да се махат контактните лещи).

• Продуктите за трансдермална терапия с магнезий не са предназначени за прием през устата.

• Да не се прилагат при деца под 5 г.

Пациенти с бъбречни, чревни, вродени и нервно-мускулни заболявания трябва винаги да се консултират със своя лекар.

Ако кожата все още е зачервена и изтръпнала един час след употребата на магнезиев хлорид, спрете употребата на съответния продукт и се консултирайте с лекар.

А  най-добре е да се консултирате с личния си лекар или със специалист преди да предприемете използването на трансдермалната терапия с магнезий. Най-малкото трябва да знаете (чрез изследване на кръвта) дали имате недостиг на магнезий или оплакванията ви са причинени от друга/и причина/и.

Здрави всеки ден

 

Източници:

http://www.justlovinglife.com/2011/06/13/how-to-make-magnesium-oil-using-magnesium-chloride/

http://www.solimex-bg.com/bg/catalogue/view/11

Снимка: www.apanetwork.com

Прочетете още по темата:

Детоксикиращо прочистване със сода за хляб

Чудото, наречено магнезий

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *