Чудото, наречено магнезий

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Как един „чудотворен минералпредотвратява рака … предпазва тялото от бързо дехидратиране

преждевременно стареене… и натрупване на токсини

magnesium2

      Ако сте изпитвали някога болки, чувството, че ви е прегазил танк… или каквито и да били други симптоми на отпадналост, които за вас и за вашия лекар са необясними, това може да е сигнал, че страдате от недостиг на … магнезий.

Недостигът на магнезий е опасно състояние, открито още през 1971 година. Именно тогава д-р Едмънд Б. Финк от Медицинския факултет на Университета на Уест Вирджиния определи недостига на магнезий като често срещана и често пъти скрита болест.

Противно на популярното схващане, именно магнезият  е минералът, който е в повсеместен недостиг в храната на американците – а не калцият. Според много лекари, без достатъчно магнезий тялото бързо дегенерира, състарява се преждевременно и натрупва токсини и остатъци от киселини.

Първоначалните симптоми могат да са незабележими. Тъй като повечето магнезий се натрупва в тъканите, първите признаци могат да бъдат схващане на мускулите на краката, болки в стъпалата или спазми в мускулите. Други симптоми могат да се развият постепенно, като включват без да се ограничават до:

 • снижена енергия
 • умора
 • слабост
 • неспокойни крака, спазми в мускулите
 • пред менструален синдром и хормонален дисбаланс
 • лош/недостатъчен сън
 • напрежение в и схващане на мускулите
 • необичайни сърдечни ритми
 • главоболия
 • безпокойство
 • нервност
 • раздразнителност
 • камъни в бъбреците

Хроничният недостиг може да причини дългосрочни и дори фатални увреждания. Междувремено, попълването на нивата на магнезия предоставя безброй ползи за здравето.Магнезият е може би най-подценяваният минерал в храната на хората“ казва Майк Адамс, здравен редактор на списанието Natural News. „Той е не само основен фактор в предотвратяването на сърдечните заболявания, но също така предотвратява диабета като помага на тялото правилно да регулира метаболизма на захарта. Има може би хиляди ползи от наличието на магнезия в човешкото тяло, и въпреки това повечето хора страдат от недостиг на магнезий!“

Може ли недостигът на магнезий да причини рак?

Някои водещи изследователи казват, че недостигът наистина може да причини рак. „Всички  минерали в клетката, са жизнено важни, но магнезият играе роля, която позволява непрекъснатост на функциите и липсата му влияе върху ефективността на клетката и върху продължителността на полезния й живот “, казва Феридун Батмангелидж, автор на Прекомерна пълнота, рак & депресия: техния общ причинител & есествено лечение. „Недостигът на магнезий в тялото е много сериозен, недооценен проблем“.

Изследователите посочват множество изследвания, доказващи връзка между недостига на магнезий и рака:

 • Полско изследване заключава, че недостатъчните количества магнезий са сериозен рисков фактор, предразполагащ хората към левкемия.
 • Други изследователи откриват, че 46% от пациентите, приети в интензивното отделение на университетски онкологичен център са показали недостиг на магнезий (хипомагнеземия).
 • Изследвания с животни показват, че недостигът на магнезий причинява лимфопоетични неоплазми в младите плъхове.
 • Изследователите от Факултета за обществено здраве на университета на Минесота са заключили, че богатата на магнезий храна снижава появяването на рак на дебелото черво. Предишно изследване от Швеция съобщава, че жените с най-висок прием на магнезий са с 40% по-нисък риск от развиване на рак, в сравнение с онези с най-нисък прием.
 • Няколко изследвания показват повишени нива на рак в районите с ниски нива на магнезий в почвата и питейната вода. В Египет честотата на рака е само 10% от тази в Европа и Америка. Сред фелахите (селяни и селскостопански работници) ракът на практика не съществува. Това население не страда от рак и приема в храната си изключително високи количества магнезий  от 2.5 до 3 г – което е 10 пъти повече, отколкото в повечето западни страни.
 • Училището за обществено здраве към Медицинския колеж Каосюнг в Тайван откри, че магнезият има защитен ефект срещу стомашния рак, но само за групата с най-високи нива на магнезий.

Защо магнезият на хапчета и прахчета не е отговорът при недостиг на магнезий?

Приемането на магнезий с хранителни добавки не винаги е лесно. В миналото, норма бяха огромните, трудни за поглъщане хапове. Те бяха евтини, но не можеха да бъдат храносмлени, нито абсорбирани както трябва от тялото, и затова оставяха огромно количество необработен магнезий, което бъбреците и черният дроб трябваше да обработят и изхвърлят от организма. И докато нивата на магнезий в тялото оставаха почти непроменени, функционирането на бъбреците и черния дроб беше застрашено.

Магнезият под формата на хранителни добавки на прах набраха популярност през миналото десетилетие, защото осигуряваха по-добро абсорбиране. Но при много хора, твърде бързата абсорбация имаше лаксативен ефект, което по ирония на съдбата водеше до допълнителна загуба на магнезий.

Най-добрата форма на приемане на магнезия е посредством удобен и ефикасен, проникващ през кожата трансдермален спрей. Тези спрейове се нанасят на места по кожата с висока циркулация, което осигурява лесно абсорбиране в кръвотока. Трансдермалният магнезий може да помогне на тялото ви да поддържа оптимални нива на магнезий – без недостатъците при другите форми на хранителни добавки – защото тялото ви абсорбира само магнезия, от който се нуждае.

„Това всъщност не е масло, а изключително наситен разтвор на магнезиев хлорид. Магнезиевото масло може да бъде пръснато или натъркано върху тялото и лесно се абсорбира през кожата. То спомага за силното увеличаване на количеството магнезий в тъкъните на тялото и превъзмогва проблемите на някои хора, при които опитът да си набавят достатъчно  от необходимия им магнезий води до разхлабване на стомаха.

Най-добрият лабораторно-сертифициран чист магнезий се прави от екстракт от Мъртво море и съдържа магнезиев хлорид хексахидрат.

Източник: Underground Health Reporter, A Miraculous Essential Mineral Prevents Cancer, 8 June 2011

Снимка: sassywire.wordpress.com

Прочетете още за магнезия: 10 причини да използваме Епсом соли

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *