Зимни грижи за кожата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

На всеки е приятно да чувства кожата си млада и здрава. За жалост, ако живеете на място, където зимата обикновено е студена и суха, вие от първа ръка знаете как времето влошава състоянието на кожата. Но ако следвате някои важни основни принципи на грижа за кожата, вие можете да избегнете загрубялата суха и лющеща се кожа.

winter skin care eab991a2043c3ae09795f11f662ea12a_th2

Кожата ви се нуждае от хранителни вещества

Може би си спомняте времето когато кожата ви беше най-хубава и млада – гладка, гъвкава и без дефекти. Каква беше причината? В голяма степен абсорбирането на важни хранителни вещества. За да остане мека, еластична и здрава, кожата ви се нуждае от оптимално подхранване с най-полезните хранителни вещества.

Оптималното хранене се състои от храни, които изграждат здрави тъкани и които не са възпалителни по природа. В тази категория не попада например рафинираната захар със своите неблагоприятни въздействия върху кожата (отбелязани в научната литература).

Захарта причинява дълъг списък от увреждания на кожата:

  • Предизвиква преждевременно стареене поради влошаване на еластичността и функцията тъкан. В основни линии, колкото повече захар ядете, толкова повече губите еластичността и доброто функциониране на кожата си.
  • Засилва неконтролируемия растеж на гъбичните инфекции Candida albicans.
  • Намалява количеството на хормоните на растежа в тялото.
  • Набръчква кожата като променя природата на колагена.
  • Причина е за формирането и разитието на акне.
  • Провокира синдрома на пропускливите черва и чревната дисбиоза (нарушена микробиология в стомаха, включително наличието на гъбички); повишената чревна дисбиоза се свързва с тежкото протичане на екземата при децата.

Полезни хранителни вещества

Микроелементите, необходими за да имаме здрава кожа включват: омега 3 мастни киселини, лауринова киселина (в кокосовото масло), фибри, фитонутриенти и В витамини, както и витамини A, C и E.

Тези хранителни вещества се съдържат основно в пълнозърнести храни като ядките, зелените и (разноцветни) листни зеленчуци, пресните плодове, семена и бобови растения. Рибата също е важна.

Не е необходимо да запомняте кои храни какви микроелементи съдържат. Просто помнете, че всички пълнозърнести, сурови храни са богати на микроелементи, така че ги превърнете в основната си храна.

Избягвайте обработените, рафинирани, химически третирани, изкуствени храни. Избягвайте белия хляб, белия ориз, бялата захар, пушените меса, топените сирена, обработените млечни продукти и несуровите плодове. Не яжте хидрогенираните и съдържащи транс-мазнини храни като бургери и пържени картофи. Изключете обработените храни, пакетирани в кутии, консерви или бутилки. Пазете се от крекери, бисквити, чипс, пудинги, газирани безалкохолни напитки, подсладени студени зърнени закуски, готови ястия за претопляне, замразени пици и т.н.

Елиминирайте вътрешното възпаление

Грубата, суха, лющеща се кожа характеризира заболяване, наречено екзема, което се изразява най-силно през зимата. Обаче, екземата не се причинява само от сухия и студен въздух. За мен тя е определено признак на непълноценно хранене. Тя е също така признак на имунна свръхчувствителна (алергична) реакция, която се изразява външно.

Този скрит алергичен възпалителен процес много прилича на други хронични възпалителни заболявания, като признаците се проявяват върху кожата. И след като възпалението идва от вътрешни процеси, може да се наложи вътрешна детоксикация. Ето защо много мои пациенти казват, че кожата им става по-чиста и гладка отвсякога след прочистване с течности.

Помислете също как пърхутът (seborrheic dermatitis) дори не се изразява в сухота, а по-скоро представлява състояние на мазна кожа, която се лющи. Конвенционалната медицина твърди, че причината за това състояние е неизвестна. По-нови познания показват, че пърхутут всъщност е признак на вътрешна алергия или на недостиг на хранителни вещества. Пърхутът изчезва след прочистване на тялото с течности, последвано от богата на хранителни вещества, най-вече сурова и ‘пречистваща’ храна. Тази комбинация е най-важната пътека към здравата кожа.

Поддържайте кожата си хидратирана

Влажността на кожата ви може да е нарушена от прекомерното й почистване със сапуни, съдържащи вредни химикали. Те могат да лишат кожата ви от мазнините, от които тя се нуждае за да е хидратирана. Къпането в басейни и горещите вани също допринасят за това, защото съдържат хлор и бром.

Лосионите, кремовете, мазилата които използвате винаги са добър начин за снижаване на ефектите на сухото, студено време. Те съдъжрат хранителни вещества които проникват дълбоко до местата където са най-необходими.

Аз използвам овлажняващ крем който съдържа хранителните и противовъзпалитлелни съставки календула, корен от бяла ружа, черен оман, прополис и зехтин. Винаги използвайте мазила които не съдържат алергенни, синтетични химикали. Вместо това търсете продукти с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, изграждащи колагена протеини, лечебни билки и минерали.

Д-р Майкъл Катлър

Източник: Easy Health Options, Winter Skin Care, 11 February 2013

Снимка: chomikuj.pl

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора