Великолепните ползи за здравето от великолепната момина сълза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lily-of-the-valley-health-benefits

Момината сълза, Convallaria majalis, е красиво цвете с наситен удивително приятен аромат, което се счита за цветето на родените през месец май. Но момината сълза е също така и непознат за мнозина естествен лек за редица болести и здравословни проблеми. Научете повече за някои от чудесните свойства на момината сълза и как да извличате най-много от тях за здравето си.

Момината сълза има следните естествени свойства: спазмолитично, диуретично, противодействащо на повръщането, слабително, очистително, седативно и действа също като сърдечен тоник и антипиретик. Цветето се използва най-вече под формата на чай, тинктура, екстракт, настойка и етерично масло.

Прочутият ботаник и лекар от седемнадесети век Николас Кулпепър казва за момината сълза, „тя несъмнено укрепва ума и възстановява слабата памет. Дестилираната вода капвана в очите премахва възпалението в тях. Ароматът на цветовете дестилиран във вино възстановява говора, понага при парализа и паралитично треперене, и е изключително ефикасен при апоплексия, облекчава сърцето носи добро настоение”.  Висока оценка, наистина!

Момината сълза съдържа гликозидите конваламарин, с диуретично действие, и конваларин, с прочистващо действие. Тя също така съдържа флавоноиди, сапонини, лимонова киселина, ябълчена киселина, етерично масло и карденолиди. Освен това,  красивите цветчета съдържат и конвалатоксини, конвалусиди и конвалатоксол.

Момината сълза се свързва с планетата Меркурий. През средните векове лапи от билката в комбинация с лавандула и черен пипер на зърна се слагали на челото и на тила за лечение на психични болести като меланхолия, депресия, епилепсия и инсулт за възстановяване на психичното равновесие.

Кой да предположи, че красивата и ароматна момина сълза има толкова много полезни за здравето свойства:

Лекува сърдечна аритмия

Поглъщана на чай или под формата на тинктура момината сълза може да коригира сърдечна аритмия. Отровата в това цвете снижава ритъма на сърцето, позволявайки му да функционира по-ритмично и редовно. Тя снижава миокардния дискомфорт и стабилизира функциите на сърцето без помощта на допълнителен кислород. Но трябва да се дават внимателно премерени количества под наблюдението на експерт, понеже големите количества може да са фатални за здравето.

Предпазва от инфаркти

Голямото разнообразие на гликозиди в момината сълза помага за снижаване вероятността от инфаркт и го лекува ефективно. Билката действа като тоник за сърцето и е ефикасна срещу заболяване на сърдечните клапи, воднянка, сърдечна слабост и сърдечна конгестия.

Лекува ангина пекторис

Момината сълза се използва за снижаване на болките в гърдите, причинени от спазми в коронарните артерии и от липсата на кислород в сърдечния мускул.

Премахва депресия и тревожност

Етеричното масло от това цвете може да се нанася на слепоочията и на тила за лечението на депресия, тревожност и безпокойство, както и на психични проблеми. То може да се смесва с масла от лавандула и черен пипер за направата на ефикасен тоник за мозъка.

Подсилва познавателните функции

Момината сълза укрепва мозъка и повишава силата на паметта. Тя изостря спомените и може да се използва също за лечението на епилептични припадъци, загуба на паметта, апоплексия, парализи, психични разстройства и инсулти, както и да противодейства на стареенето на мозъчните клетки.

Раждане

Това цвете съдържа съединения, които подсливат слабите контракции и по този начин спомагат раждането като ускоряват процеса.

Подагра и ревматизъм

Маслото от момина сълза може да се нанася върху болезнените стави и кости за облекчаване на болката и възпалението.

Нормализира кръвното налягане

Диуретичните свойства на момината сълза помагат за разширяването на кръвоносните съдове, а растителните флавоноиди в нея стимулират артериите за гладкото протичане на кръвта и помагат за контролиране нивата на кръвното налягане.

Момината сълза е естествен лек при сърдечно-съдови проблеми понеже снижава сърдечния ритъм и кръвното налягане. Има етерични масла и естествени лекове съсържащи екстракт от момина сълза, които можете да откриете в магазините за здравословни продукти.

Естествен диуретик

Отвара от цветовете на момината сълза, сварена във вода може да се прецеди и дава на пациенти с уринарни проблеми като инфекция на пикочните пътища. Тя регулира препятстваното протичане на урината, а аспарагинът в това цвете действа като диуретик и помага за ефикасното изчистване на отпадните материали от бъбреците.

Водата с момина сълза има диуретични свойства, полезна е при бъбречна дисфункция и в лечението на симптоми на предменструален синдром. Можете да поите чай от момина сълза или да използвате тинктура от билката.

Белези от изгаряния

Маслото от момина сълза, редовно нанасяно върху белези от изгаряния спомага заздравяването и ги премахва бързо. Тинктура, направена от корените на това растение се използва за лечение на изгаряния и за предпазване от белези. Билката се използва дори при проказа.

Изсветлява цвета на кожата

Цветовете на тази билка се накисват във вода за приготвянето на тоник наречен Aqua Aurea. Този тоник се използва за изсветляване тена на кожата още от средните векове. Той има и астрингентно действие.

Сваля високата температура

Маслото от момина сълза може да се дава на пациенти, страдащи от висока температура, то снижава кръвообръщението в тялото и по този начин ефикасно сваля телесната температура.

Лекува хронични белодробни болести

Тази билка се използва за лечението на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем и астма. Момината сълза се използва и за направата на лекарства за белодробна едема, която болест, ако не се лекува, води до конгестивна сърдечна недостатъчност.

Полезна за храносмилането

Тази билка има лаксативни свойства, които помагат за гладкото изхвърляне на екскрементите и облекчава запека, поддържайки здравето на храносмилателния тракт.

Чудесна е за очите

Маслото от момина сълза е чудесна добавка за очите. То може да се използва за лечението на очни проблеми като конюнктивит.

Настойка от листата на момина сълза облекчава отичането около очите и премахва тъмните кръгове около тях. Компресите с момина сълза ефикасно облекчават алергиите.

Успокоява главоболията

Добавете няколко капки етерично масло от момина сълза в чаша оцет и с помощта на пръстите нежно масажирайте челото и слепоочията си. Можете също така да разредите една супена лъжица от сместа в чаша вода и да я изпиете.

Ароматерапия

В ароматерапията етеричното масло от момина сълза се използва за облекчаване на депресия, и за вдъхване на нежноста, щастие, скромност, приятен нрав и чувство за безопасност.

Бъбреци

Тази билка предотвратява отлагането на токсини в бъбреците, намалява задържането на вода и подуването в тялото. Тя дори спомага за разграждането на камъните в бъбреците.

Облекчава менструални крампи

Чаят, направен от момина сълза и салвия е чудесен за облекчаването на симптомите „през това време от месеца” като спазми, замаяност и гадене.

Използвайте растението внимателно, понеже то може да е отровно при неправилна употреба. Можете да използвате сушени цветчета, корени или листа за чай, но внимавайте да не пиете повече от 4 чаени чаши на ден. Трябва да избягвате момина сълза ако сте бременни и винаги да внимавате когато пиете естествени лекове.

Нека повторим някои от ползи от употребата на момина сълза:

 • Разгражда камъните  в бъбреците.
 • Предотвратява задържането на вода в тялото.
 • Намалява болката, свързана със ставни проблеми като подагра и ревматизъм.
 • Лекува конюнктивит.
 • Етеричното масло лекува парализа, шок и загуба на говора.
 • Помага за лечението на проказа и отоци.
 • Лекува отравяне и алкохолизъм като причинява повръщане.
 • Момината сълза трябва да се използва единствено под надзора на квалифициран билкар
 • Прекомерната употреба на билката може да доведе до стомашно-чревно възпаление и обезводняване.

Потенциални странични ефекти от употребата на момина сълза

 • Момината сълза трябва да се използва единствено под надзора на квалифициран билкар!
 • Прекомерната употреба на билката може да доведе до стомашно-чревно възпаление и обезводняване.
 • Билката не трябва да се смесва с бета блокери, ланоксин, квиндин, догоксин и калциеви соли.
 • Ако се използва в комбинация салуретици и глюкокортикоиди страничните ефекти се засилват.
 • Може да причини стомашни болки.
 • Свъхдоза може да доведе дори до сърдечна недостатъчност.
 • Червените плодчета са силно отровни и никога не трябва да се поглъщат.
 • Тази билка не трябва да се консумира по време на бременност и кърмене понеже може да засегне бебето.

Никога не използвайте тази билка като заместител на обичайните си лекарства. И винаги се консултирайте с експерт преди да започнете да се лекувате само с естествени лекове. Природата има отговорите, но е важно да използваме правилните отговори вместо да се застрашаваме здравето си.

Примерни терапевтични дози

Да се внимава при употреба. Да се използва само под надзора на опитен билкар

Сушени листа: 60-200 мг или чрез настойка

Течен екстракт: 1:1 в 25% алкохол, 0.6-2 мл

Тинктура: 1:5 в 40% алкохол, 0.5-1 мл

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.diyhealthremedy.com/13-health-benefits-of-the-lily-of-the-valley/

http://thehealthdictionary.com/lily-of-the-valley-one-of-natures-hidden-treasures-5-ways-you-can-benefit-from-its-properties/

http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-lily-of-the-valley/

Снимка: www.bloembollenparadijs.nl

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *