Ваканцията ни спасява от възпалението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vacation-cellular

Ако сте от хората, които от години не са ходили на почивка, тази статия е полезна за вас. Тя е полезна и за хората, които всяка година ходят на почивка. Истината е, че тук ще научите какво още ни дава почивката, освен вече известните неща.

Липсата на активна почивка и непрестанната работа могат да ви изтощят емоционално и физически и да ви принудят да си вземете почивка. Така че, ако имате възможност можете да започнете с отделянето на време за почивки в дома си без да пътувате в чужбина и като правите излети или дневни екскурзии до различни близки места.

Дълъг полет със самолет? Пийте този сок, за да сте здрави

Можете да отделяте по три или четири дни от седмицата за целта, като особено полезни са празниците, когато времето за почивка се удължава още. Така или иначе, организирането на активни забавления и откъсването от рутинната работна среда, прави чудеса за нивата на стрес и за здравето!

А всички знаем колко важно е това, нали? Стресът скъсява теломерите, част от хромозомите, които се свързват със стареенето на клетките. Колкото по-къси са теломерите, толкова по-бързо старее човек и толкова по-вероятно е да се поддаде на заболявания като сърдечни заболявания диабет и рак.

Удължите ли теломерите си вие удължавате живота си

Причината тези почивки в дома да са ефикасни е че при тях не съществува стресът от предстоящото пътуване, който се добавя към стреса, от който така или иначе искаме да избягаме. Нямате грижата да си събирате багажа, да правите резервации, да уреждате кой да се грижи за домашните любимци, няма я и паниката от това да не закъснеете за самолета…

И можете да решавате какво да правите през тези дни на мига: да отидете на гости на приятели; да направите екскурзия с преспиване в красиво кътче, където никога не сте били; да се насладите на късна закуска, съчетана с обяда на балкона или терасата или в ресторантчето, в което все не ви остава време да отидете… или просто да прекарате няколко дни в дома си, да подредите килера, гардероба или мазето, да се позанимавате с градината — все неща, за които в ежедневието почти не ви остава време и които, ако ги свършите, ще доведат до допълнително удовлетворение, сваляне на трупащия се стрес и които откровено казано са полезни за душата.

Но всеки е различен. Вие може да предпочитате по-впечатляваща ваканция — пътуване до екзотичен морски курорт, планинско летуване или посещение на Айфеловата кула. А и тези видове почивка си имат своите добри страни. Всъщност, почивката ни помага да живеем по-дълго като стимулира здравето ни на клетъчно ниво…

Пощадете тялото си с различен вид защита при пътуване

Укротете цитокините с ваканция

Оказва се, че „вълнуващата ваканция”, почивката, която предизвиква положителни емоции сред смайващо красивата природа, красиви произведения на изкуството и грандиозни архитектурни паметници или археологически разкопки снижава нивата на клетките, наречени цитокини — възпалителни естествени субстанции, които могат да доведат имунната система до преработване.

Цитокините играят полезна роля в събирането на имунните клетки за унищожаването на нахлули в тялото патогени. Но когато нивата на цитокините остават повишени без необходимост да се борят със заболяване, защото такова липсва, това може да влоши здравето ви и да усложни сериозни заболявания като диабет тип 2, артрит, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и нестабилното настроение.

Учените от Бъркли, които откриха тези ползи от ваканциите посочват, че е добре известно, че достатъчното сън, физическата активност и полезният начин на хранене спомагат за поддържането на цитокините в оптимални нива. Добавянето на положителни емоции и преживявания към този списък е полезен начин за контролиране на възпалението.

Благоговението, възхищението и красотата стимулират по-здравословни нива на цитокините, така че нещата, които правим за да си доставяме такива изживявания — разходка сред природата, слушане на вълшебна музика, наслаждаване на произведения на изкуството — имат пряко въздействие върху здравето и продължителността на живота, казва изследователят Дачър Келтнър.

Как да сме здрави по време на почивката

Независимо какъв вид ваканция предпочитате, има няколко съвета, които можете да следвате преди, по време на и след почивката си, които да подсилят ползите за здравето от нея…

Учени от Университета на Тампере във Финландия откриха, че ползите от ваканциите започват всъщност няколко дни преди да тръгнем. Така че за най-големи ползи от почивката, непременно се наслаждавайте на мисълта за това колко чудесна ще е ваканцията ви още преди тя да е започнала — а след това се потапяйте с удоволствие в спомените си за прекрасно прекараното време дори и когато вече се върнете отново на работа.

Когато финландските учени изследвали резултатите от ваканциите, те открили, че идеалната продължителност на ваканцията е около осем дни. През това време топлите чувства от това, че сте се откъснали от ежедневието си и сте на различно място постепенно се усилват, докато достигнат своя връх след малко повече от седмица. След осем дни уелнес ползите спадат.

Денят в който спрях да казвам „Побързай”

Така че независимо как си почивате, онова което е най-важно е как ви кара да се чувствате ваканцията. Ако леката релаксация е вашето разковниче — организирайте се и се сдобийте с повече енергия в собствения си дом… а ако сте любители на екстремни изживявания, стига да изпитвате много положителни емоции, ваканцията ви ще направи нужното, ще ви накара да се чувствате освежени, ще укрепи здравето ви и ще ви подготви за връщането ви на работа, зареждайки ви с енергия и жизненост.

Източник:

https://easyhealthoptions.com/cellular-effects-vacation/

Снимка: Huffington Post

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *