Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

flaxseeds-benefits

Хората използват лененото семе от дълбока древност и то продължава да ни предоставя невероятни ползи за здравето. Лененото семе е един от най-добрите източници на лигнани, съединения, предоставящи множество ползи за здравето и свързвани с ежедневното добавяне на ленено семе в храната ни.

Лигнаните са уникални съединения от типа на фибрите, които предоставят антиоксидантни ползи, осигуряват жизненоважни фибри в храната и напълно наподобяват естествения естроген в тялото. Лененото семе съдържа изобилни количества омега 3 мастни киселини, те са също така с високо съдържание на витамин В1, селен и са отличен източник на мед.

Някои от ползите за здравето, свързвани с добавянето на ленено семе ежедневно в храна включват:

Лененото семе е здравословно за сърцето

Холестеролът се е превърнал във важен индикатор за цялостното сърдечно-съдово здраве. Контролирането на нивата на холестерол в тялото е жизнено важно за подсигуряване здравето на сърцето. Клинично изпитание, публикувано в списанието Journal of Nutrition показва, че хората, които консумират по 30 г смляно ленено семе като част от диетата си имат по-ниски нива на вредния LDL холестерол, от онези, които пият само лекарство за снижаването на холестерола.

Снижаващото холестерола действие на лененото семе може да се отдаде на голямото количество фибри в лененото семе и на факта, че то съдържа много от здравословните омега 3 мазнини под формата на алфа-линоленова киселина.

Още по темата за ползите от растителните омега 3 мазнини: Факт или мит: Растителните и животинските омега-3 мазнини са еднакво ефикасни

Лененото семе за метаболитен синдром

Метаболитния синдром се определя като една от основните причини за развиване на сърдечно-съдово заболяване и диабет тип 2. Характеризиращ се с високо кръвно налягане, висока кръвна захар и прекомерни тлъстини около талията, метаболитният синдром представлява заплаха за цялостното здраве.

Метаболитният синдром може да ограби тялото ви от енергия, което ви кара да се чувствате уморени и може да застраши здравето ви дългосрочно.

Списанието Journal of Nutrition публикува изпитание, показващо че съвети за стила на живот и добавянето на ленено семе в ежедневната храна могат да ви помогнат да се справяте с и да снижавате симптомите на метаболитния синдром и да премахнете затлъстяването около талията си.

Лененото семе помага за снижаване на възпалението

Възпалението се превръща в огромен проблем за здравето. Възпалителният процес е естествена част от оздравителния процес, но начинът на хранене, токсините и свободните радикали водят до твърде много възпаление в тялото. Възпалението може да увреди тялото, артериите, ставите и тъканите ако не регулирате процеса ефикасно. Ето защо става жизненоважно да се научим да контролираме възпалението и да включваме в храната си хранителни вещества, които могат да спомогнат за снижаването на възпалението в тялото.

Лененото семе е не само с високо съдържание на лигнани, но то е и отличен източник на омега 3 мастни киселини. Списание PloS ONE съобщава за изследване, което показва, че добавянето на ленено семе в ежедневието на хора, страдащи от възпаление на хипоталамуса е помогнало за снижаването на възпалението и на депозираните в тялото мазнини при тези хора. Можете също така да консумирате тези храни за редовно снижаване на възпалението:

Най-добрите 8 храни срещу повишаващото риска от фрактури възпаление

8 сурови храни за бързо снижаване на възпалението

Лененото семе повишава антиоксидантната ви защита

Необходимостта да защитавате себе си от увреждането, причинявано от оксидацията и от свободните радикали става все по-важна и по-важна, след като изследователите определят възпалението и увреждането от свободните радикали като основните причини на заболявания като рак на яйчниците, сърдечно съдови заболявания и артрит.

Оксидантите и свободните радикали увреждат тялото, причиняват преждевременно стареене, повишават възпалението в тялото и могат да играят роля в развитието на различни форми на рак. При наличието на многото токсини в храната и околната среда, осигуряването на високо съдържание на естествени антиоксиданти се е превърнало в жизненоважна част от поддържането на цялостното здраве.

Списанието The Journal of Gynecologic Oncology публикува изследване, посочващо че богатата на ленено семе храна снижава заболеваемостта от рак на яйчниците като снижава производството на простагландини в тялото.

Лененото семе подобрява храносмилателното здраве

Храносмилането често е първият ключ за поддържане на оптимално здраве. Храната, която ядете и хранителните добавки, които пиете започват да действат в храносмилателния тракт и единствено посредством ефективно храносмилане, тялото усвоява тези хранителни вещества.

Лененото семе е богато на здравословни фибри, което подсигурява, че хранителните вещества, които поглъщате остават в стомашно чревния тракт достатъчно дълго, за да подсигурят здравословното усвояване на същите тези хранителни вещества. Фибрите също така стимулират здравословното изхождане и играят важна роля в снижаването и облекчаването на запека. Можете също така да опитате тези 8 храни за лечение на храносмилателните проблеми.

Лененото семе помага за снижаване на симптомите на менопауза

Активни съставки в лененото семе са фитоестрогените. Фитоестрогените са растителни съединения, които имитират функциите на естрогена в тялото. Лененото семе може следователно да помага да повишавате естествените нива на естроген в тялото.

В изследване на ефикасността на лененото семе в снижаването на симптомите при менопауза изследователите откриха, че именно консумацията на ленено семе помага за снижаването на симптомите при менопауза в сравнение с плацебо.

Лененото семе и инсулиновата резистентност

Инсулиновата резистентност е един от основните фактори в метаболитния синдром и атеросклерозата и е основната причина за диабет. Инсулиновата резистентност се появява когато клетките вече не усвояват инсулин и глюкоза. Това означава, че клетките не могат да произвеждат енергията, от която се нуждаете, за да сте здрави.

В друго изпитание на лененото семе бе открито, че консумацията на ленено семе снижава инсулиновата резистентност при хора със затлъстяване и непоносимост към глюкоза.

Как да консумираме ленено семе

Лененото семе се продава в две разновидности златно или кафяво на цвят. И двата вида предлагат сходни ползи за здравето, но е важно да осъзнаем, че лененото семе трябва да се смила, за да можем да извличаме всички ползи, които то предлага, понеже когато се яде несмляно, то е по-вероятно да премине през храносмилателния тракт без да бъде храносмляно. Можете да мелите лененото семе в кафемелачка или в мелачка за подправки.

Препоръчителния дневен прием е по 3 супени лъжици смляно ленено семе. За да се възползвате от ползите на смляното ленено семе, добавяйте го в кисело мляко, смутита, салати, сандвичи и печива и така ще повишите дневния си прием. Важно е да отбележим, че печенето на ленено семе в хлябове или мъфини не променя ползите за здравето на тези дребни семенца.

Още за лененото семе:

Еликсир от ленено семе: Изхвърля токсините, топи целулита, помага при язви и гастрит

Лек от 2 съставки ежегодно прочиства дебелото черво за елегантна талия и здраво тяло

 

Източник:

http://www.healthyandnaturalworld.com/healthy-reasons-to-eat-flaxseeds-every-day/

Снимка: Anahata Yoga Chile

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *