8 сурови храни за бързо снижаване на възпалението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Поради големия обем на непрекъснато увеличаващите се изследвания, вече е добре известно, че в основата на много здравословни проблеми лежи хроничното възпаление.

inflamation fight

Възпалението е естествена реакция на имунната система на заплаха – било то реална или пък въобръжаема – която се характеризира с подуване на тъканите и ставите в тялото.

След като днес толкова много се говори за злините, причинявани от възпалението, не е трудно да примем, че този процес е изцяло негативен. Обаче, в краткосрочен план той предоставя необходима функция, защото помага на тялото да се предпазва от атаки. Но, когато стане хронично, и не му се позволява да затихне, в системите на тялото се наблюдава началото на тяхното грохване.

Хроничното възпаление може да бъде причинено и поддържано от редица фактори, включително от продължителен стрес, болест, травма, както и от хранителен режим с високо съдържание на захар, пшеница или обработени съставки. Ако не се вземат мерки, то може да доведе до отслабване на имунната система, което прави човек податлив на инфекции и може също така да доведе до хронични заболявания, включващи сърдечни заболявания и различни видове рак.

То може също така да е основен фактор за множество други здравословни проблеми като акне, автоимунни заболявания, от екзема до артрит, хипертония, храносмилателни дисбаланси и системни (гъбични) инфекции като кандида. Хроничното възпаление се счита също така за основен фактор за преждевременното стареене.

Макар че ключът за избягване на хроничното възпаление се състои в яденето на здравословна храна, състояща се от пълноценни – за предпочитане органични – храни, редовната физическа активност и контролирането на нивата на стреса, има няколко вкусни сурови храни, които могат в голяма степен да засилят противовъзпалителните сили на храната ви. Следват избраните от нас осем най-полезни такива храни:

Ананас

Този сочен тропически плод съдържа ензим, познат под името бромелаин, който е доказал, че има мощни противовъзпалителни свойства. Множество изследвания показват, че бромелаинът помага в облекчаването на възпалителни болки като при остеоартрит, като при това е много по-ефикасен от обикновените нестероидни противовъзпалителни средства, да не говорим, че не причинява страничните им ефекти или каквито и да било странични ефекти.

Благодарение на съдържанието си на бромелаин и на други антиоксиданти като витамин С, ананасът помага за облекчаване на възпалението на синусите при настинка и облекчава мускулната треска след тренировка, както и помага за предпазване от развиване на хронично възпаление.

Чесън

Чесънът се използва от древни времена, както да лекува, така и да отблъсква хроничните заболявания благодарение на своята антибактериална, противогъбична антивирусна и противовъзпалителна същност. Много от противовъзпалителните свойства на чесъна могат да се припишат на наличието на алицин, съединение, което е доказало, че намалява производството на възпалителни цитокини в тялото. Противовъзпалителните свойства на вкусните глави чесън са особено силни когато той се яде суров (вижте как тук).

Лук

Лукът съдържа много антиоксиданти, включително флавоноидния антиоксидант, познат като кверцетин. Кверцетинът доказано притежава силни противовъзпалителни свойства, чрез които предотвратява окисляването на мастните киселини. Този процес от своя страна води до производството на по-малко про-възпалителни молекули в тялото. Много от флавоноидите в лука се намират във външните люспи.

Освен това, лукът съдържа алиум, органосярно съединение, което се свързва с предотвратяването на възпалението в организма като цяло.

Джинджифил

Джинджифилът се използва от древни времена в традиционните аюрведически лекове заради способността му да противодейства на възпалението. Този корен е богат на антиоксиданти, сред които са джинджеролите, които са мощно средство срещу възпалението. Джинджифилът е корен, който е ефикасен за туширане на хроничните болки при възпалителни заболявания, както и за намаляване отделянето на цитокини от имунната система – процес, който може да доведе до възпаление.

Череши

Черешите, а още повече вишните, са богати на антиоксидантни съединения, включително на намаляващия възпалението и подсилващ имунитета витамин С. Вишните и сокът от вишни са доказали ефикасността си в намаляването на пристъпите на подагра и с това че снижават до минимум болката в мускулите, причинена от възпалението им след натоварваща физическа дейност.

Сини боровинки

Макар че много видове горски плодове са богати на противовъзпалителни антиоксидантни съединения, боровинките са сред най-богатите. Те съдържат антоцианини, пигментите, отговорни за техния наситен цвят, които се свързват със снижаването на оксидативния стрес, подобряването на когнитивната функция, предпазването на сърдечносъдовото здраве и предотвратяването на рака.

Тези дребни плодове също така снижават маркерите на възпалението при хора с метаболитен синдром. Освен това, като лука, те са източник на противовъзпалителния кверцетин.

Къдраво зеле – кейл

Много кръстоцветни зеленчуци са доказали, че са ключови компоненти в хранителен режим, насочен да противодейства на възпалението, обаче къдравото зеле кейл е една от звездите в това съзвездие. В къдравото зеле са идентифицирани повече от 45 отделни флавоноидни антиоксиданти, сред които кверцетин и каемферол. Тези антиоксиданти действат срещу оксидативния стрес и възпалението в цялото тяло.

Къдравото зеле също така съдържа глюкозинолати, съединения със забележителни свойства за предотвратяването на рака. Освен това, кейл спомага процесите на детоксикация на тялото, които са важни за изхвърлянето на възпалителните субстанции от тялото като тези натрупали се в него от обработените храни.

Портокали

Портокалите и другите цитрусови плодове са богат източник на витамин С, който се знае че снижава възпалението на респираторните пътища и синусите, наред с укрепването на имунната система. Каротеноидните антиоксиданти, съдържащи се в портокалите, като витамин А, се свързват с по-нисък риск от възпалителни заболявания, включително и от ревматоиден артрит.

Хроничното възпаление може сериозно да увреди организма и не трябва да се приема с лека ръка. Добавянето на тези осем храни към здравословния начин на живот може в значителна степен да спомогне за непозволяването на това бедствие да навреди на здравето ви.

`The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/8-raw-foods-reduce-inflammation-fast/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140820

Снимка: dwikamola.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *