Червеното вино и стомаха? (Важни резултати от изследване)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

red-wine-n-grape

Може да сте чували, че червеното вино е много здравословна напитка, но това най-вероятно се е отнасяло единствено за общите ползи от антиоксидантите и ресвератрола в него.

Тук давам още една ВАЖНА причина защо червеното вино в умерени количества (1-2 чаши на ден най-много) може да е супер здравословна част от обичайния ви режим на хранене. Лично аз вече се наслаждавам на чаша червено вино с вечерята си 4-5 дни в седмицата.

Изследване, публикувано в списанието American Journal of Clinical Nutrition (Am J Clin Nutr. 2012;95:1323-1334) съобщава, че хората, пиещи по 2 чаши червено вино на ден (сухо червено вино, не сладките десертни вина), имат по-високи нива на полезни бактерии и по-ниски нива на патогенни вредни бактерии в стомаха си. Това е чудесна новина след като, четейки редовно материалите в нашия бюлетин, вие вече знаете колко особено важен е балансът в стомашната флора практически за всичко – от храносмилането, имунитета, метаболизма, здравето на кожата…

Заключенията на изследването са, че освен че консумацията на червено вино намалява патогенните бактерии, то всъщност има и пребиотичен ефект в стомаха поради факта, че поддържа растежа на колониите здравословни стомашни микроби, които предпазват здравето.

Но мощните ползи за здравето на червеното вино не спират дотук…

Друга вълнуваща част на това изследване е, че пиещите червено вино изпитват също така снижаване на систоличното и диастолично кръвно налягане, триглицеридите, вредния (LDL) холестерол, и CRP (C-реактивния протеин).  CRP е мярка за общото възпаление в тялото, така че е чудесно да видим връзка между червеното вино и снижаването на възпалението.

Интересната част от изследването е, че червеното вино е изследвано спрямо равни дози джин (равни що се отнася до алкохолното съдържание в дозата) и нито една от ползите, споменати по-горе не са забелязани в групата участници, консумирали джин. Това означава, че ползите вероятно са свързани с полифенолите и ресвератролът в червеното вино, а не непременно със самото съдържание на алкохол, макар че вероятно има и синергичен ефект на алкохола и другите съединения в червеното вино, тъй като групата, която пиела ‘де-алкохолизирано’ (не съдържащо алкохол) червено вино, показала по-малка полза в снижаването на кръвното.

Можете да изберете каберне, мерло, пино ноар, шира или което и да било друго сухо червено вино, за да се вълзползвате от всички тези мощни ползи за здравето на уникалните полифеноли и ресвератрола.

Обърнете внимание, че бялото вино също има някои ползи за здравето, но далеч не толкова силни като червеното вино поради по-ниските си антиоксидантни нива.

Друга полза от червеното вино, която не се споменава по-горе е, че някои други изследвания показват, че червеното вино, консумирано с дадено ястие може да забави и отслаби реакцията на кръвната захар след яденето на това ястие. Ето още една полза за поддържането на хормоните балансирани, контролирането на нивата на инсулина, контролиране на апетита, и ненапълняване!

Както виждате, има много причини да вдигате по чаша червено вино с храната наред с тост за здравето и щастието си!

Майк Гийри, сертифициран специалист по храненето

Източник: Red Wine and Your Gut? (Important Study Results);  http://www.truthaboutabs.com/red-wine-benefits.html

Снимка: limcorp.net

Тема с продължение:

ВНИМАНИЕ…

Макар че червеното вино може да е супер-здравословен избор за да поддържате тялото си елегантно и здраво, както и за прекрасно храносмилане… открих, че има 23 често употребявани храни, които повечето хора погрешно смятат за ‘здравословни’, но те всъщност ВРЕДЯТ на метаболизма ви и карат тялото ви да трупа коремни мазнини

Очаквайте следващата ми статия за увреждащите метаболизма храни скоро.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *