Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Vitamin-D-autoimmunity

Връзката между автоимунните заболявания и недостига на витамин D става все по-очевидна и очевидна …

Голямо изследване, проведено от изследователи от Харвард през 2016 година показа, че жените с ниски нива на витамин D е 43 процента по-вероятно да развият множествена склероза от жените с адекватни нива.

Предишни изследвания също свързаха ниските нива на витамин D с повишен риск от автоимунни заболявания като диабет тип 1, възпалително заболяване на червата, лупус, псориатичен артрит и ревматоиден артрит.

Така че ако искате да се предпазвате от автоимунни заболявания, науката е категорична — трябва непременно да приемате достатъчно витамин D.

Но за хората, които вече страдат от автоимунно заболяване, нещата не са така прости като просто да гълтате хранителна добавка с витамин D и да наблюдавате как симптомите магически изследват.

Чай от мащерка всяка сутрин за справяне с автоимунни заболявания и за чудесно здраве

Това не означава, че витамин D не може да ви помогне, ако страдате от автоимунно заболяване. Но има няколко тайни относно приема на витамин D, които трябва да знаете, ако вече ви е поставена диагноза …

Разликата между превенция и лечение на автоимунно заболяване

Изследователи от Университета на Бирмингам в Англия наскоро потвърдиха, че витамин D е ефикасен в предпазването от възпалението, което води до автоимунни заболявания. Но нещата стават малко по-сложни, когато автоимунното заболяване вече се е появило.

В изследването си тези учени разглеждат ролята на витамин D при ревматоиден артрит, автоимунно заболяване, което атакува ставите. Те направиха няколко важни заключения, които могат да въздействат на това как хората с автоимунни заболявания използват витамин D.

Подход на функционалната медицина за лечение на множествена склероза

Първо, те откриха, че въздействието на витамин D върху кръвните клетки не е същото като неговото въздействие върху клетките в частта на тялото, която е най-сериозно засегната от автоимунното заболяване.

Например, в това последно изследване учените изследваха действието на витамин D върху кръвта на хора с ревматоиден артрит и върху клетки от техните стави. Витамин D снижава възпалението в кръвта, но възпалените стави в много по-малка степен се повлияли от него. Това означава, че борещите възпалението свойства на витамин D не са така ефикасни на мястото, където хората с автоимунни заболявания се нуждаят най-много от него.

Как витамин D побеждава болестите

Но защо възпалените ставни клетки откликват различно на витамин D от кръвните клетки?

Е, изследователите предполагат, че това е така, защото възпалените ставни клетки  са по-свързани с възпалението и е по-малко вероятно да се променят от другите клетки в тялото. Но те съдържат всички необходими части, за да откликват на витамин D. Което означава, че все още има надежда витамин D да може да е полезен при автоимунните заболявания.

Това откритие е голяма новина, защото кръвта се използва в повечето изследвания за регулиране на нивата на възпалението. А много предишни изследвания показват, че витамин D в значителна степен снижава възпалението в кръвта на страдащите от автоимунни заболявания—но означава ли това, че той снижава възпалението в ставите, червата, централната нервна система или в която и да било друга част от тялото, която бива атакувана от имунната система? На база на това изследване, не непременно.

Това не означава, че хората си автоимунни заболявания не трябва да пият витамин D. Витамин D помага за регулирането на имунната система и потиска възпалението. И понеже недобре работещата имунна система и възпалението са двата най-важни водещи фактори зад автоимунитета, витамин D може би е липсващото звено в лечението на автоимунните заболявания.

Достъпно средство пази сърцето и спира заболяванията на венците

Изследователите вярват, че след като клетките, засегнати от автоимунни заболявания са по-малко чувствителни към витамин D, може би ще са нужни много по-високи дози от препоръчваните, за да въздействаме на тези заболявания. Те също така мислят, че може би има начини за променяне на нечувствителността на тези клетки към витамин D… но ще са необходими още изследвания за изясняването на казуса.

И така на база на тези изследвания ето обобщение на двата важни съвета, които трябва да знаете за витамин D, ако страдате от автоимунно заболяване:

Най-силно засегнатите от заболяването клетки на хората с автоимунни заболявания може да са нечувствителни към витамин D, но въпреки това, тези клетки имат необходимите механизми за усвояването на витамин D.

Може да са необходими високи дози витамин D за повлияването на съществуващите автоимунни заболявания.

Недостигът на този витамин често е причина за агонизращи болки в гърба и ставите

Какво да предприемете относно нивата си на витамин D?

Ако страдате от автоимунно заболяване, важно е да измервате нивата си на витамин D и непременно да взимате адекватни количества. Факт е че хората с автоимунни заболявания е по-вероятно да имат ниски нива от витамина. А витамин D въздейства на тялото ви по толкова много начини, че те надхвърлят симптомите на заболяванията ви.

Може също да решите да говорите с надежден лекар за взимането на високи дози витамин D. Изследвания показват, че това може да е полезно за хората с автоимунни заболявания. Изследване от 2007 години, например, откри че даването на хора с множествена склероза по 40000 МЕ (1000 мкг) витамин D3 на ден снижило лезиите в мозъка им наполовина.

Недостигът на витамин D причинява 12 често срещани заболявания

Също така бразилският невролог, професор и изследовател на име д-р Сисеро Гали Коимбра, който си създаде впечатляваща репутация за успешното лечение на хора с множествена склероза с използването на високи дози витамин D. Той препоръчва прием от по 10000 МЕ (250 мкг) витамин D на ден за хора с невродегенеративни и автоимунни заболявания.

Разбира се, когато става дума за високи дози витамин D, винаги има риск от витамин D токсичност, което може да причини стомашни болки, лош апетит, гадене, повръщане, объркване, болки в костите, чревни проблеми и мускулна слабост. Така че не прекалявайте и не взимайте големи количества витамин D без да се консултирате с професионалист, който може да ви поддържа здрави и в безопасност.

Джени Смиековски

Източник:

https://easyhealthoptions.com/unlocking-vitamin-ds-secrets-autoimmune-conditions/ !!!

Снимка: Radiant Health Magazine

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *