Недостигът на витамин D причинява 12 често срещани заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin d 10898191_775171999224194_199788066288221183_n

Недостигът на витамин D е по-често срещан, отколкото си мислите. Всъщност, той е толкова често срещан, че The American Journal of Clinical Nutrition го нарече световен проблем, приеман за пандемия. Също така, анкета във Великобритания показа, че повече от половината от възрастното население в страната имат недостатъчно витамин D в тялото си, а през зимата и пролетта приблизително 1 на всеки 6 души страда от сериозен недостиг. 

Какво е витамин D

Витамин D е важен за доброто общо здраве и играе важна роля за осигуряването на правилното функциониране на мускулите, сърцето, белите дробове и мозъка. Човешкото тяло може само да произвежда витамин D от слънчевата светлина. Можете също така да си набавяте витамин D от хранителни добавки, като много малки количества се усвояват от някои храни като риба, масла от черен дроб на риба, жълтъци и подсилени с този витамин млечни продукти, зърнени закуски и житни продукти.

Онова което прави витамин D уникален в сравнение с другите витамини е че тялото може само да произвежда витамин D когато излагаме кожата си на слънчева светлина, докато останалите витамини човек приема с храната, която яде.

Колко време да прекарваме на слънце, за да си набавяме достатъчно витамин D?

Определянето колко време трябва да стоим на слънце, за да произведе тялото ни достатъчно витамин D може да е много трудно и периодът е различен за всеки човек, така че няма препоръка, валидна за всички. Причината за това е че времето, което трябва да прекарате на слънце, така че кожата ви да произведе достатъчно витамин D зависи от редица фактори като колко тъмна е кожата ви или колко лесно изгаряте на слънце, дебелината на озоновия пласт, времето на годината и времето през деня.

Счита се, че кратък ежедневен период на излагане на слънце без слънцезащитни средства (около 10-15 минути за хората с по-светла кожа) през летните месеци е достатъчен за повечето хора, за да произвеждат те достатъчно витамин D. Фактите сочат, че най-ефективното време през деня за производството на витамин D е между 11 сутринта и 3 след обед. Колкото по-голяма част от кожата е изложена на слънчева светлина, толкова по-голям е шансът тялото ви да произведе достатъчно витамин D преди да изгорите.

Чест срещани причини за липса на витамин D

Ограничено излагане на слънчева светлина Някои от нас живеем в северните ширини, носим дълги дрехи или работим най-вече на закрито. Освен това, слънцезащитните средства спират производството на витамин D в тялото.

Тъмна кожа Хората с тъмна кожа имат по-високи нива на меланин и този пигмент снижава способността на кожата да произвежда витамин D при излагане на слънчева светлина.

Функцията на бъбреците и черния дроб Тези органи играят важна роля за преобразуването на витамин D в активната му форма, така че заболяванията на бъбреците или черния дроб могат да снижат способността на тези органи да създават биологически активна форма на витамин D в тялото.

Строга вегетарианска диета Хранителните източници, които съдържат витамин D са основно на животинска основа като риба и рибни масла, жълтъци, сирене, обогатено прясно мляко и говежди черен дроб.

Храносмилателни проблеми Някои заболявания като болестта на Крон, кистозна фиброза и цьолиакия намаляват способността на червата да усвояват витамин D от храната.

Затлъстяване Затлъстяването може да причини ниски нива на витамин D. Изследване показва, че витамин D може да бъде „хванат” вътре в мастната тъкан, така че по-малко от него да е на разположение в кръвообръщението D.

Заболявания, свързани с недостига на витамин D

Изследователите все още работят, за да разберат напълно как действа витамин D вътре в тялото и как той засяга цялостното ни здраве, но се счита, че има връзка между недостига на витамин D и цяла поредица заболявания:

1. Остеопороза Достатъчните количества калций и витамин D са важни за поддържане плътността и силата на костите. Липсата на витамин D причинява изчерпване на калция в костите, което допълнително отслабва костите и повишава риска от фрактури. Прочетете също така статията за 4 стъпки за предотвратяване на остеопорозата тук.

2. Астма Недостигът на витамин D се свързва със снижени функции на белите дробове и по-лош контрол над астмата, особено при децата. Витамин D може да подобри контрола над астмата като блокира причиняващите възпаление протеини в белите дробове, както и като повиши производството на друг протеин, който има противовъзпалително действие. Прочетете статия за грипа и астмата и за ефикасността на витамин D при тези заболявания

3. Здравето на сърцето Недостигът на витамин D може да се свърже с по-голям риск от високо кръвно налягане (хипертония), както и с повишен риск от смърт от сърдечносъдово заболяване.

4. Възпаление Доказано е че недостигът на витамин D се свързва с възпалението, което е форма на негативна реакция на имунната система. Недостигът на витамин D се свързва с редица възпалителни заболявания, включително с ревматоиден артрит, лупус, възпалителни заболявания на червата и диабет тип 1.

5. Холестерол Витамин D регулира нивата на холестерола в кръвта: доказано е че без адекватно излагане на слънце прекурсорите (предшествениците) на витамин D се превръщат в холестерол вместо във витамин D.

6. Алергии Изследвания показват, че децата с по-ниски нива на витамин D е по-вероятно да имат множество хранителни алергии.

7. Инфлуенца Някои изследвания доказват връзката между липсата на витамин D и обичайните респираторни инфекции и показват, че хората с най-ниските нива на витамин D казват, че имат значително повече случаи на настинка и грип от онези с по-високи нива.

8. ДепресияНедостигът на витамин D се свързва с депресия: рецепторите на витамин D са в много части на мозъка и участват в редица мозъчни процеси, което прави вероятно този витамин да е свързан с депресията и че хранителните добавки с витамин D играят важна роля в лечението на депресията.

9. Диабет тип 2 Изследвания показват корелация между ниските нива на витамин D и развитието на диабет тип 2. Различни изследвания предоставят доказателства, че витамин D допринася за глюкозната толерантност посредством въздействието си върху секретирането на инсулин и инсулиновата чувствителност.

10. Орално здраве Няколко скорошни резултати от изследвания показват важна връзка между периодонталното здраве и приема на витамин D. Също така, възрастните пациенти с ниски нива на витамин D имат по-висок процент загуба на зъби от онези с високи нива на витамин D.

11. Ревматоиден артрит Ниският витамин D в организма може да играе роля за развиването на ревматоиден артрит. Изследванията показват, че жени, които си набавят повече витамин  D изглежда е по-малко вероятно да развият ревматоиден артрит. Също така, сред хора, които вече имат ревматоиден артрит, онези от тях с ниски нива на витамин D са с по-активно изразени симптоми.

12. Рак Недостигът на витамин D може да се свърже с рак: конкретно изследване показа, че повече от 75% от хората с различни видове рак имат ниски нива на витамин D, като най-ниските нива се свързват с по-напреднала форма на рак. Обаче, необходими са допълнителни изследвания за определяне дали по-високите нива на витамин D са свързани с по-ниска заболеваемост или смъртност от рак.

Какво да направите, ако имате недостиг на витамин D?

Говорете с лекаря си ако се притеснявате за нивото на витамин D, което си осигурявате от слънцето и храната. Обикновен тест на кръвта ще определи дали имате или не недостиг на витамин D. Лекарят ви може да ви посъветва дали е необходимо да вземате хранителна добавка с витамин D. Няма консенсус относно нивата на витамин D, които са необходими за оптимално здраве и те се различават в зависимост от възрастта и здравословното състояние.

Източник:

http://www.healthyandnaturalworld.com/common-diseases-caused-by-vitamin-d-defficiency/

Снимка: www.facebook.com

Прочетете още по темата:

Пазете се от измамата, свързана с витамин D

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *