Мака, древната суперхрана от Андите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

maca

(NaturalNews) Мака или Lepidium meyenii, е тревисто двугодишно растение, виреещо в перуанските Анди и в Боливия. Използва се като кореноплоден зеленчук и като лечебна билка. В Андите то е ценено от повече от 2000 години и богатата му история включва използването му като разменна единица по време на империята на инките заради способността му да усилва енергията и да подобрява либидото. Мака все още се продава в Перу заради свойствата на билката да изгражда силата на тялото, поддържа издръжливостта, подобрява на сексуалната функция и да подсилва плодовитостта. Поради съдържащите се в растението фибри то се използва и като слабително средство.

Мака расте по подобен начин като репичките и ряпата, с които то се родее с изключение на факта, че то се отглежда на космическите 2500 до 4400 м надморска височина. То има подобен размер и пропорции, като зелената му къса част се стеле по почвата.  Тънките, чудновати листа растат в розетки близо до повърхността на почвата и непрекъснато се обновяват в средата, докато външните измират. Самооплождащите се почти бели цветове дават малки плодчета, всяко от които съдържа семена. Именно чрез тях растението се възпроизвежда, пониквайки обикновено в рамките на седмица. Както е с повечето кореноплодни зеленчуци – корените на мака са с различна големина и форма. Те могат да са триъгълни, плоски и кръгли, четириъгълни, с обърната крушовидна форма и т.н.

Растението е в различни цветове също така, всеки запазен за съответния генетично уникален сорт. Конкретни фенотипове, отнасящи се основно до цвета на корена включват най-популярния златист или кремав цвят; червеният показва надежда в наскоро проведени изследвания за смаляване големината на простатата; лилавият и черен се считат за най-силните що се отнася до предоставянето на енергия и подсилването на издръжливостта; има и корени в синьо и зелено. През последните няколко години различните цветове се изучават за потвърждаване на разликите в хранителните и терапевтичните им свойства. Златистите, черни и червени корени са основните, които се отглеждат и изнасят.

Растението вирее добре само в студен климат на висока надморска височина и на относително бедна почва, където малко други култури процъфтяват. Като кръстоцветните кореноплодни зеленчуци, то изчерпва хранителните вещества в почвата, ако не се прилага торене и ротация. Повечето растения се отглеждат органично поради малкото вредители, които живеят при условията, предпочитани от мака. Всъщност мака често се използва като съпътстващо растение, което отблъсква вредителите от другите растения, тъй като мака рядко бива нападано от вредители. На по-ниска надморска височина мака вирее слабо и има съмнение дали растенията там имат същите активни съставки и сила.

Исторически употреби на мака

Исторически, перуанската билкова медицина използва мака при анемия, за подобряване на паметта, при менструални проблеми, симптоми на менопауза, за бистър ум, при рак на стомаха, за снижаване на стреса и при туберкулоза, както и за повишаване на енергията, половата мощ, издръжливостта и сила. Мака е имуностимулант, вземан за подобряване на здравето като цяло.

Поради високото си съдържание на хранителни вещества мака е важна традиционна храна и лечебно растение от векове. Често корените са се разменяли за равнинните тропически хранителни стожери като царевица, ориз, киноа и папая. Давана на  Воините инки ядели мака преди битка, и легендарната им сила се приписва именно на обилните количества мака. Според легендата, след превземането на даден град жените в него трябвало да бъдат пазени заради повишеното либидо и „ненаситна мъжественост” предизвиквани от мака.

Когато инките контролирали високите части на Андите преди 3000 години, мака заемала важна част в търговията им. Растението било толкова силно, че се считало за много ценно и употребата му била ограничена основно за имперския двор. Когато дошли испанците и научили за мака, те изнесли корени на растението в Испания. То било използвано от испанското кралско семейство, но после изпаднало в забвение.

Едва през шейсетте години на миналия век на останалата част на света започва да научава за мака, когато ботаници, изучаващи растенията на Перу попадат на растението, анализират хранителните му качества и го определят като една от „изгубените култури” на Андите.

Съвременни употреби на мака

Понякога наричат мака Перуански женшен, макар че не са от едно семейство. Перуанците днес използват мака както винаги – за повишаване на силата и издръжливостта и за подобряване на сексуалната функция и плодовитост. Понякога приемано до три пъти на ден с храната, това растение се използва от професионални спортисти и възрастни хора, както и от хора, възстановяващи се от наркомании, депресия, заболявания или травми.

Традиционно, мака се готви тъй като прясно извадени корените са налични само за отглеждащите ги, а суровият корен от мака може да раздразни стомаха заради фибрите и съдържащите се в него гойтрогени (хранителни вещества, чието приемане блокира усвояването на йод, който е жизнено необходим за синтеза на тироидните хормони и изпълнява важна роля в клетъчния метаболизъм. В резултат на това щитовидната жлеза започва да се уголемява, за да може да усвоява повече йод. Избягването на храни като кръстоцветните зеленчуци може да ни предпази от проблема, но е важно да уточним, че сами по себе си гойтрогените не са вредни. Те стават вредни единствено, ако ги приема пациент с болест на щитовидната жлеза, и то в големи количества, защото те са в състояние да задълбочат заболяването.) Корена от мака се готви по редица начини понякога се пече като деликатес, но най-често се вари или смачква на сладка гъста течност. Мака също така се суши и смесва с мляко, каша, други зеленчуци или зърнени храни и се смила с тях на брашно за печива. Той дори се подлага на ферментация и от него се прави слаба бира. Листата се готвят или се ядат сурови на салата.

Популярността му води до нарастващо търсене от индустрията на хранителните добавки. Брашното от мака е най-изнасяната и доста евтина стока, подобно на брашното от пшеница и картофи. Желираната мака се използва за терапевтични и хранителни добавки. Предлага се и под формата на замразен сушен сок от мака.

Консумирана от селскостопанските животни и от хората, мака се счита за безопасна като всеки друг зеленчук. Мака съдържа глюкозинолати, които повишават риска от развиването на гуша при яденето на големи количества в комбинация с храна с ниско съдържание на йод (виж по-горе). Корените с тъмен цвят – червен, лилав и черен, съдържат йод и са по-добрият избор в случай, че планирате да ядете много мака. Текущи изследвания на мака се занимават с въздействието на растението върху снижаването на уголемена простата, подобряването на настроението и енергията, снижаване на тревожността, повишаване на сексуалното желание и като естествено лечение при безплодие, включително за подобряване производството, количеството и подвижността на спермата.

Уилоу Тохи

Източник: NaturalNews, History behind the ancient and powerful Maca, 8 November 2013

http://www.naturalnews.com/042826_maca_history_South_America.html#ixzz2k8haqvYN

Снимка: Page by Donielle Baker

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *