Дали този популярен релаксант за мускули не лекува алкохолизма?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете ли

… че едно обикновено лекарство за отпускане на мускулите подтиска желанието за алкохол – и се счита от мнозина за решението на нелечимата болест алкохолизъм?

alcoolismo-um-passo-para-a-morte

Само в Съединените американски щати приблизително 14 милиона души са пристрастени към алкохола или прекаляват с него. Освен това е изчислено, че 43% от възрастните американци имат дете, родител, брат, сестра или половинка, пристрастени в миналото или все още към алкохола. Безброй хора са загубили работата си, пропилели са много продуктивни часове от живота си, безброй бракове са се провалили и са довели до раждането на деца с вродени дефекти все поради алкохолизма.

Алкохолизмът е болест, свързана с неспособността да се контролира консумацията на алкохол. Алкохолът е токсичен фактор, който уврежда дишането на клетките и причинява хистотоксична хипоксия, състояние, характеризиращо се с неспособността на клетките и тъканите да използват или метаболизират кислорода от кръвта. Това е една от причините, поради които алкохолизмът обикновено е хроничен и задълбочаващ се.

Според експертите по пристрастяванията, центровете за лечение, групите за самопомощ като например Анонимни алкохолици (АА) и Агенцията за храните и лекарствата (FDA) … нито едно лекарство не се счита за ‘лек’ за алкохолизма.  Обаче, един лекар с френско-американски произход – д-р Оливър Амейсен доказа противното.

Д-р Амейсен е кардиолог в университетската болница Корнел в Ню Йорк и бивш алкохолик.  Профилът му, поместен във вестник The Guardian (май 2010) го описва като заклет алкохолик. В края на 90те години на 20ти век той редовно бива хоспитализиран за лечение от алкохол – макар че бил опитал всичко, включително използването на лекарството Антабус, акупунктира, хипноза, валиум, йога и участие в Анонимни алкохолици.

През 2000 година той прочита статия във вестник New York Times за човек, пристрастен към кокаина, който излекувал пристрастеността си като вземал лекарството баклофен (baclofen), което по ирония на съдбата се предписва за проблеми с мускулите. Не след дълго д-р Амейсен минал на самолечение с баклофен и впоследствие излекувал алкохолната си зависимост. Той казва пред вестник The Guardian, че лекарството намалявало желанието му да пие алкохол и му позволявало да се въздържа в продължение на все по-дълги периоди, докато постепенно той станал напълно безразличен към алкохола и то без да полага каквито и да било усилия.

В своята книга ‘Краят на моята зависимост: Как един човек излекува себе си от алкохолизъм (The End of My Addiction: How One Man Cured Himself of Alcoholism), която стана бестселър във Франция през 2008, д-р Амейсен казва, че баклофен, използван не по предназначение и в големи дози, може да излекува всички пристрастености, включително към алкохол, кокаин, тютюнопушене, булимия, анорексия, пристрастеност към пазаруването и хазарта. Отпускането на мускулите и анти-спастичните аспекти на лекарството (с търговски имена Кемстро и Лиоресал) изглежда отпускат влиянието на пристъпите на паника и на обсесивното мислене.

Изследване на Невропсихиатричния институт UCLA преди него хвалеше баклофена като антидот за прекаляващите с кокаина. Двойно сляпо изследване, проведено през 2007 година в Института по вътрешна медицина на Католическия университет на Рим откри, че 70% от изследваните, зависими от алкохола участници, след лечение с баклофен постигнали трезвеност спрямо само 30% от онези, лекуваните с плацебо.

Според Световната здравна организация баклофенът може да е решението, което да предотврати смъртта на приблизително 2 милиона души в целия свят, които умират от пораженията нанасяни от алкохола всяка година.  Колегите на д-р Амейсен от институции като Мемориалния център за ракови заболявания ‘Слоун-Кетеринг’ и Отделението за зависими от алкохола и наркотиците на болницата Маклийн на Харвардския университет вече са повярвали в действието на лекарството и препоръчват баклофен за подтискане на желанието за алкохол, кокаин и хероин.

от Даника Колинс

Източник: Underground Health Report, Is this Common Muscle Relaxant the Cure for Alcoholism? January 2011

Снимка: www.atoananet.com.br

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *