Ето защо трябва да консумирате по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

olive-oil-1-tbsp

Зехтинът има много употреби, откакто свят светува. Днес, освен в кухнята, зехтинът се използва в медицината, фармацията и за целите на личната хигиена.

Онова, което превръща зехтина в суперхрана е високото му съдържание на мононенаситени мазнини, особено на олеинова киселина и на различни антиоксиданти.

Поради множеството ползи за здравето, наричат зехтина Средизенмоморското чудо.

Видове зехтин

Има два вида зехтин. Най-употребяваните видове зехтин са пресованият зехтин (VOO) и студено пресованият зехтин (EVOO). Студено пресованият зехтин е с най-високото качество. Също така той запазва в себе си повечето от естествените минерали и витамини в маслините. Понеже е най-чистият зехтин, най-добрият начин да го използваме е в салати и в сурово състояние.

Какво става когато пием по 1 супена лъжица зехтин всяка сутрин?

Противоракови свойства на студено пресования зехтин

Свойствата на студено пресования зехтин помагат срещу няколко вида рак. Най-често изследваните в тази връзка два вида рак са тези на хранопровода и на гърдата.

Студено пресованият зехтин съдържа олеинова киселина, за която се смята, че подсилва апоптозата (кара раковите клетки да се самоубиват), и предотвратява пролиферацията на раковите клетки. Също така, студено пресованият зехтин е богат на фенолни антиоксиданти като терпеноиди и сквалин, които също имат противоракови свойства.

Прочетете още по темата: Всемогъщият олеокантал в зехтина убива раковите клетки за по-малко от час

Деменция и студено пресован зехтин

Една от причините за болестта на Алцхаймер е повишеното натрупване на бета-амилоиди в мозъка. Екип от експерти в Университета на Луизиана в Монро откри, че съединението олеокантал, съдържащо се в студено пресования зехтин има способността да контролира нивото на бета-амилоидите и значително да повишава прочистването на бета-амилоидите в мозъка.

Освен това, естествените феноли в студено пресования зехтин помагат за снижаването на възпаленията в мозъка.

Кръвна захар и студено пресован зехтин

Студено пресованият зехтин показва способност да намалява заболеваемостта от диабет. Изследване разгледа въздействието на студено пресованият зехтин при включването му в храната на хора със сърдечно-съдови заболявания. Резултатът бе снижена поява на диабет при повече от половината от участниците в изследването.

Друго изследване показа, че добавянето на студено пресован зехтин в храната на пациенти с диабет тип 2 води до значителен спад в нивата на кръвната захар, включително и до регулиранете на кръвното налягане.

Освен това, друго изследване доказа ефикасността на употребата на зехтин при диабетици с рани по краката. То показа, че зехтинът успява да лекува диабет тип 2 когато се използва както локално върху кожата, така и вътрешно.

Още един вариант на приемане на зехтин: Подмладете се за месец с по една глътка на ден, отървете се от тъмните кръгове под очите

Въздействието на студено пресования зехтин върху костната маса

Изследване доказа, че студено пресованият зехтин противодейства на остеопорозата. Костната маса на участниците в изследването се повишила, когато в хранителния им режим бил включен студено пресован зехтин. Освен това, студено пресованият зехтин има антиоксидантно, противораково и противовъзпалително действие.

Зехтин и кръвно налягане

Изследване, публикувано в списанието Archives of Internal Medicine, показа, че участниците в него, подложени на лечение за високо кръвно налягане, снижили приема си на лекарства след като в включването на студено пресован зехтин (по около 30-40 грама дневно) в хранителния им режим.

Включването на студено пресован зехтин в хранителния режим е научно доказано, че води до избягване, лечение и дори препятстване на редица негативни последици, причинени от различни заболявания.

Следните дози са изследвани в научни изследвания:

  • За запек: 30 мл зехтин
  • За високо кръвно налягане: 30-40 мл студено пресован зехтин като част от хранителния режим. Друга възможност е употребата на 400 мг екстракт от маслинови листа по 4 пъти всеки ден.
  • За висок холестерол: 23 мл зехтин на ден (около 2 супени лъжици).
  • За предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти: 50 мл на ден.
  • Като част от Средиземноморската диета, консумирането на до 1 литър студено пресован зехтин всяка седмица.

Прочетете още за зехтина:

Естествен лек от смокини и зехтин убива вредните стомашни бактерии рекордно бързо

Великолепният зехтин, още 11 полезни употреби

Направете си чудодеен екстракт от маслинови листа у дома

 

Източник:

http://www.myilifestyle.com/this-is-why-you-need-to-consume-1-tablespoon-of-olive-oil-every-morning/

Снимка: www.yeryuzutanigi.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *