Изследване разкрива тайна на здравословното стареене

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fibers-aging

Защо някои хора заболяват от хронични болести—като диабет и сърдечни болести—на средна възраст… а други остават във форма и здрави на 70, 80 и в по-напреднала възраст?

Изследователи в Австралия си поставиха задачата да отговорят на този въпрос с помощта на голямо изследване, започнало преди повече от десет години. Те проследяват 1600 здрави хора от 49-годишна възраст нагоре, като отблизо следят навиците им на хранене.

В края на 10те години само 250 от участниците (16%) са постигнали онова, което учените наричат „успешно стареене”. Това означава, че те все още били здрави без да развият рак, сърдечно заболяване, депресия, диабет, проблеми с паметта или други сериозни здравословни проблеми.

Хората, които останали здрави имали едно общо нещо помежду си. Почти всички те ядели много фибри.

Участниците с най-високия прием на фибри имали 79% по-висока вероятност да се справят успешно със стареенето.

Изследването е публикувано в списанието The Journals of Gerontology и е проведено в института Westmead Institute for Medical Research. Ръководител е д-р Бамини Гопинат.

Д-р Гопинат казва, че силата на фибрите като допринасящ фактор за здравословното стареене ги е изненадала.

Учените очаквали, че хората, които ядели най-малко захар щели да са най-здравите. Консумирането на по-малко захар помага, показва изследването… Но яденето на много фибри е дори по-ефикасен фактор.

„От всички променливи, които следяхме, приемът на фибри имаше най-силно въздействие”,  казва д-р Гопинат.

Фибрите са вид въглехидрати, които тялото не може да храносмила. Изследователите не знаят точно защо те са така ефикасни в отблъскването на заболяванията. „Предполагаме, че фибрите намаляват възпалението”, казва д-р Гопинат.

Възпалението е в основата на широк обхват от болести. Те включват сръдечни заболявания, артрит и рак. Яденето на повече фибри помага на хората да поддържат здравословно тегло, стабилна кръвна захар и добро храносмилане.

Но не всички фибри са еднакви. Много лекари ще ви кажат да ядете зърнени храни, за да си набавяте фибри. Това е грешка. Зърнените храни, било то обработени или не, повишават възпалението.

Освен това, пшеницата, ечемикът и ръжта съдържат глутен. Този протеин причинява храносмилателни проблеми на много хора.

Глутенът не е злодей, за здравите хора той е полезен: Факт или мит: По-здравословно ли е храната ни да не съдържа глутен?

Вместо това, набавяйте си фибри от плодове, зеленчуци, ядки и семена. Жените трябва да си набавят по поне 25 грама на ден. Мъжете по поне 38 грама. Повечето американци приемат далеч по-малко – само средно по 16 грама фибри на ден.

9те най-добри източника на фибри

Бадеми (3.4 грама на 30 г (1 унция))
Артишок (14 грама на ч.ч.)
Сини сливи (12 грама на ч.ч.)
Ленено семе (2.7 грама на супена лъжица)

Ябълки (5 грама на средно голяма ябълка. Непременно яжте и кората,  там са най-многото фибри.)

Броколи (5 грама на 30 г (1 унция))
Леблебия (11 грама на ч.ч.)
Круши (9 грама на ч.ч.)
Къпини (8 грама на ч.ч.)

Още една рецепта: Лек от 2 съставки ежегодно прочиства дебелото черво за елегантна талия и здраво тяло

И още суперхрани за здраво тяло: Мега-8те суперхрани: А-отбора за изграждане на новото ви тяло

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2016/08/study-discovers-food-secret-for-healthy-aging/

Снимка: www.institutefornaturalhealing.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *