Внимание, нова франкенхрана излиза на пазара скоро: ГМО картофи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

gmo potato-229_2535_488

Сякаш нямахме достатъчно ГМО храни, от които да се притесняваме, сведенията показват, че още една е на път да се появи на пазара скоро: Франкенкартофи. Човек би си помислил, че изобщо не е необходимо да променяме невзрачните вкусни картофи – какво по дяволите би могъл някой да иска да подобри в тях?

Кратък отговор: да се направи нараняването им по-трудно, а пърженето им – незначително по-безопасно. БЕЗ майтап.

Новите ГМО картофи, познати под названието „естествени, червеникавокафяви ‘бърбанк’ картофи” бяха одобрени от Агенцията за храните и лекарствата (FDA) миналия ноември. Производителят, J.R. Simplot Co., сега чака FDA да рецензира научните данни, за да залее САЩ с устойчивия си на наранявания барабой.

За да научи повече за ГМО картофите Дан Чарлс, репортер в предаването по NPR “The Salt” посети колегите Дейвид Душес и Джоузеф Кумс в Мичиганския държавен университет. Там, съобщава Чарлс, нормално отглежданите картофи се подлагат на „тест за наранявания” в огромен въртящ се барабан, наред с новите генно модифицирани сортове.

За никого не е изненада, че франкенкартофите не се натъртват лесно – именно с тази цел в тях са инжектирани допълнителни гени. Милиони долари и години на изследвания и разработки… за по-малко наранявания.

Този нов ГМО ни подсеща за въвеждането на „арктическите” ГМО ябълки, които както ние съобщихме са създадени така че да не покафеняват когато бъдат нарязани. Тази модификация, както и анти-натъртващото изменение в картофите, не предлага никакви ползи за здравето – просто плитка естетика.

Но почакайте – има една предполагаема полза за здравето от франкенкартофите: те не отделят толкова много акриламиди когато се пържат. Макар че това може да изглежда положително, тъй като акриламидите са вторични продукти от готвенето на висока температура, които се свързват с различни видове рак, ние имаме напълно безплатно гениално решение, което ще снижи акриламидите в картофите ви дори още повече: не ги пържете!

Пърженето на висока температура носи още клопки за здравето от акриламидите. Често се използват евтини, нискокачествени олиа, които при загряване отдават транс мастни киселини. Транс-мазнините не заслужават място в здравото тяло, понеже се свързват със затлъстяване, сърдечни заболявания, агресия и т.н.

Така че ние ще си купуваме органични картофи и вместо да ги пържим ще ги печем, варим или задушаваме, както те са максимално вкусни. Те може да са наранени тук там… но това кога е наранявало когото и да било?

Както великият Джони Мичел каза веднъж: „Не ми пречи по ябълките да има петънца, но не ми отнемайте птиците и пчелите… моля”! Нека оставим наранявания и по картофите, става ли?

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/watch-new-frankenfood-arriving-soon-gmo-potatoes/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150204

Снимка: crayonstock.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *