Дивата краставица бори рак и диабет

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Този популярен салатен зеленчук погва рака и диабета

В диво неопитомено състояние някои плодове, познати като кратунови (тиквени), които включват краставиците, тиквите, и пъпешите, имат характерен, горчив вкус. Макар че горчивината им ги прави трудни за ядене, изследователите откриват, че горчивата съставка в тях може би притежава важни ползи за здравето. Традиционната китайска медицина, както и индийската медицина, отдавна са приели дивите краставици за лек, като исторически са ги използвали за прочистване на организма и за лечение на заболявания на черния дроб.

wild-cucumber-7536441198_dc34676570

Днес изследователи от Университета на Калифорния – Дейвис откриват, че дивата краставица (морска краставица) е полезна в лечението, както на диабета, така и на някои видове рак. По време на изследването, учените откриват девет гена, които участват във формирането на кукурбитацина, съединението, което придава горчивия вкус на дивата краставица. Освен това е изследван вкуса на много различни сортове краставици за горчиви нотки.

Професорът по растителна биология от Калифорнийския университет Дейвис, Уилям Лукас казва: „За щастие това е лесна за изследване характеристика. Просто сдъвквате листо или плод на краставица и езикът ви незабавно отчита резултата”! Заради антиканцирогенния и лекуващ диабета потенциал на кукурбитацина, Лукас казва, че изследването може да направи това съединение по-лесно за производство, така че то да може да се използва в клинични изпитания, както и в лекарства.

Макар че трябва да се проведат още изследвания на дивите краставици и на съдържащия се в тях кукурбитацин, добрата новина е, че обикновените, домашно отглеждани краставици също съдържат това съединение, макар и в по-малки количества.

Краставиците съдържат също така антиоксиданти, познати като лигнани, които също се свързват с борещи рака способности. Освен това, краставиците са богати на витамин С, витамин К, мед, магнезий, манган, фосфор и калий и са много полезни заради високото си съдържание на вода. Още една важна причина да ги направите част от здравословния си начин на хранене!

-The Alternative Daily

(Статия за множеството здравословни свойства на краставицата очаквайте скоро.)

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/popular-salad-ingredient-takes-cancer-diabetes/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150202

Снимка: www.flickr.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Дивата краставица бори рак и диабет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *