Пет причини да ядем повече червено цвекло

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Червеното цвекло може да не е любимият ви зеленчук… Но то не е храна, която искате да избягвате. Яденето на червено цвекло е съпроводено с някои основни—и изненадващи—ползи за здравето. И те се отнасят за много повече от здравето на кожата, косата и ноктите. Говорим за осезателно подобрение на здравето—което може дори да промени живота ви—и всичко това в луковиците на червеното цвекло.

beets

Малко история

Червеното цвекло е древна, праисторическа храна, която расте естествено по бреговете на Северна Африка, Азия и Европа от хиляди години. Първоначално хората консумирали листата; отглеждането за храна на корените на захарното цвекло започва едва през ерата на древния Рим.

Към 19 век, обаче, хората оценили естествената сладост на червеното цвекло и започнали да го използват като източник на захар. Казва се, че Наполеон е този, който наредил да се използва цвеклото като основен източник на захар след като британците ограничили достъпа до захарната тръстика.

Днес захарното цвекло (за жалост често пъти генно модифицирано) е обичайна суровина, използвана за производството на захар, но много хора пропускат да включват цялото растение редовно в хранителния си режим.

Всъщност, има много причини да го правим, защото червеното цвекло съдържа разнообразие от уникални, подсилващи здравето хранителни вещества, които човек не може да си набави от други източници. Да не говорим, че то е много вкусно!

Ето пет причини да ядем повече червено цвекло.

 1. Овладява кръвното налягане: 

Забравете робството на опасните лекарства по рецепта, които трябва да пиете до края на живота си… Яденето на червено цвекло е безопасен, бърз и ефикасен начин за поставяне на кръвното под контрол. Но сокът от червено цвекло може би е най-добрият ви избор. Този зеленчук съдържа много хранителни нитрати, които тялото ви преобразува в азотен оксид. Това спомага за стимулирането на кръвотока и зарежда клетките ви с кислород и с хранителни вещества.

Изследване откри, че пиенето по 500 мл сок от червено цвекло сваля кръвното налягане с повече от 10 пункта само за три часа. И той не губи силата си, ако го смесите с други сокове. Участниците в друго изследване снижиха систоличното си кръвно налягане с около пет пункта в рамките на шест часа след пиенето на комбинация от червено цвекло и ябълка на сок.

2. Предпазва от деменция: 

Нитратите в червеното цвекло помагат хранителните вещества и кислородът да достигат до мозъчните клетки. Изследване разкри, че възрастните хора, които пият по 450 мл сок от червено цвекло на закуска имат повишен приток на кръв в мозъка, отразен чрез ядрено магнитен резонанс. И не по принцип, също така. Притокът на кръв достигал бялото вещество на фронталните лобове. Това са участъците на мозъка, които дегенерират с възрастта. Това може да доведе до влошаване на познавателната функция, деменция и дори Алцхаймер. И не става дума само за достигане на повече кръв в мозъка. Съдържанието на антиоксиданти в сока от червено цвекло спомага също така за противодействие на увреждането от страна на свободните радикали, което допринася за тези проблеми. 

3. Контролира кръвната захар:

Червеното цвекло е богат източник на алфа липоева киселина (ALA). Тази киселина е „универсален антиоксидант”, който преминава бързо през цялото тяло, преобразувайки захарта в енергия. ALA снижава инсулиновата резистентност и предотвратява резките покачвания на кръвната захар. Тя може да се използва дори при пациенти с диабет тип 2 за подобряване на чувствителността към инсулина и за метаболизиране на мазнините. Изследване откри, че ALA значително подобрява нивата на глюкозата на гладно и инсулиновата резистентност на участниците в него само за осем седмици. 

4. Снижава възпалението: 

  • ALA в червеното цвекло е разтворима както от вода, така и от мазнини. Това означава, че ALA действа в почти всяка част на тялото. Това спомага битката с възпалението в цялото тяло като предоставя мощна антиоксидантна поддръжка. Но червеното цвекло подобрява и кръвообръщението. Това позволява на другите антиоксиданти да достигат лесно до мястото на възпалението. Като холина, например. Това е друг антиоксидант, съдържащ се в червеното цвекло. Изследователите в изследване откриха, че при участниците, които консумират най-много холин, С-реактивният протеин (маркер за възпаление в кръвта) е с 20% по-малко.
  • Червеното цвекло е уникален източник на бетаин, хранително вещество, което помага за предпазването на клетките, протеините и ензимите от стреса в околната среда. Той е също така известен с това, че спомага борбата с възпалението, предпазва вътрешните органи, предпазва от васкуларни (съдови – на кръвоносната, лимфатична и пр. системи) рискови фактори, и вероятно спомага за предпазване от редица хронични заболявания.

Както съобщават от фондацията с нестопанска цел World’s Healthiest Foods:

„… наличието на бетаин в храната ни се свързва с по-ниските нива на няколко възпалителни маркери, включително на С-реактивния протеин, интралевкин-6 и тумор некрозния фактор алфа. Като група, противовъзпалителните молекули, съдържащи се в червеното цвекло може след време да се окаже, че осигуряват сърдечносъдови ползи в широкомащабни изследвания с хора, както и противовъзпалителни ползи за други системи в тялото”.

5. Подсилва функцията на черния дроб: 

Черният дроб разчита на желязото, калцият, В витамините и антиоксидантите, съдържащи се в червеното цвекло, за да работи най-добре. Червеното цвекло помага за разреждането на жлъчния сок в черния дроб. Това спомага той да стига в тънките черва. Ако има блокаж в пътищата на жлъчния сок, това може да доведе до жълтеница. Така кожата—и дори очите—пожълтяват. Но блокажът може да причини и стомашна болка и повръщане. Червеното цвекло също така възпрепятства прекомерните соли в жлъчния сок да причинят увреждане на ДНК-то или рефлуксни смущения.

Добавянето на червено цвекло към храната е един от най-добрите начини за поддържане оздравителната сила на тялото. Опитайте го печено и настъргано на салата. Можете също да го изстисквате на сок наред с други храни—като лимони и моркови—за промяна на вкуса и за още ползи за здравето. Просто се уверете, че купувате органично червено цвекло—90% от червеното цвекло в САЩ е генно модифицирано.

Освен това, червеното цвекло :

Повишава издръжливостта на тялото

Ако искате усилващо средство, за да издържите фитнес тренировката си, сокът от червено цвекло може отново да се окаже ценен. Хората, които пият сок от червено цвекло преди физически упражнения са способни да тренират 16 процента по-дълго. Смята се, че това се дължи на процеса на превръщане на нитратите в азотен оксид, който снижава разхода на кислород при правене на упражнения с ниска интензивност, както и че повишава толерантността към упражненията с висока интензивност.

Има противоракови свойства

Мощните фитонутриенти, които придават на червеното цвекло неговия дълбок тъмночервен цвят спомагат за отблъскването на рака. Изследванията показват, че екстрактът от червено цвекло снижава тумори в много различни органи в различни животински модели когато се дава с питейна вода, например, докато екстрактът от червено цвекло също се изследва като лечение на рак на панкреаса, гърдата и простатата при хората.

Богато е на ценни хранителни вещества и фибри

Червеното цвекло е с високо съдържание на подсилващия имунитета витамин С, фибри и основни минерали като калий (основен за здравословна функция на нервите и мускулите) и манган (който е полезен за костите, черния дроб, бъбреците и панкреаса). Червеното цвекло съдържа В витамина фолиева киселина, който спомага за снижаването на риска от вродени дефекти.

Оказва подкрепа при детоксикацията на тялото

Пигментите беталин в червеното цвекло стимулират фаза 2 от процеса на детоксикация на тялото, която е момента, в който разградените токсини се свързват с други молекули, така че да могат да бъдат изхвърлени от тялото. Традиционно, червеното цвекло се цени за това, че то стимулира детоксикацията и помага за пречистването на кръвта и черния дроб.

Източници:

http://institutefornaturalhealing.com/2014/08/friday-five-five-reasons-to-eat-more-beets/

http://eatlocalgrown.com/article/13477-benefits-of-beets.html

Снимка: www.foodonline.com

Прочети още по темата:

Супер полезните листа на червеното цвекло, рецепти

Най-полезните зеленчуци за сексуално здраве

Ч от чудо или червено цвекло срещу левкемия и рак

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *