Паразити в тялото, 10 признака и какво да правим

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

parasites

Мисълта, че имате паразити в тялото си може да е плашеща. Обаче, не сте сами, паразитите са далеч по-често срещани, отколкото предполагате. Мит е че паразитите съществуват само в развиващите се страни. Всъщност, по-голямата част от пациентите, които лекувам имат паразити. Както ще видите, паразитите могат да причиняват безброй симптоми, само някои от които са храносмилателни по природа.

Какво е паразит?

Паразит е буквално всеки организъм, който живее в и се храни от друг организъм. Когато говоря за чревни паразити, аз имам предвид дребни паразити, обикновено глисти, които се хранят от хранителните вещества във вашето тяло.

Някои примери за паразити включват: нематоди, глисти, острици, трихуриди, анкилостоми и други. Тъй като паразитите са с толкова много различни форми и размери, те могат да причинят много широк обхват от проблеми. Някои изяждат храната ви и ви оставят гладни след всяко хранене и в невъзможност да напълнеете. Други се хранят с червените ви кръвни телца, причинявайки анемия. Някои снасят яйца, които причиняват сърбеж, раздразнителност и дори безсъние. Ако сте опитвали безброй подходи, за да излекувате стомаха и червата си и за да облекчите симптомите си без какъвто и да било успех, основната причина за много от вашите необясними и нерешени проблеми може да е паразит.

Как се заразяваме с паразити?

Има редица начини на заразяване с паразити. Първо, паразитите могат да влязат в тялото ви със заразена храна и вода. Недовареното месо е обичайно място, в което се крият паразити, както и заразената вода от развиващи се страни, естествените и изкуствени езера или потоци. Обаче, месото не е единственият виновник. Мръсните или заразени плодове и зеленчуци също могат да са убежище на паразити. Някои паразити дори могат да проникнат в тялото ви през табана на стъпалото.

След като човек е заразен с паразит, вече е много лесно да го предава. Ако имате паразити и не си миете ръцете след ходене до тоалетната, вие лесно можете да оставите микроскопичните яйца на паразита върху всяка повърхност, която докосвате – дръжките на вратите, солницата, телефона си или всеки човек когото докосвате. Също така е много лесно да се заразите с паразити когато се грижите за животни. Миенето на ръцете е основна възможност за предпазване от заразяване с и предаване на паразити. Пътуването в чужбина е друг начин за попадане на несвойствени паразити в тялото ви. Ако сте консумирали заразена вода по време на пътуването си твърде вероятно е да сте се уредили с някакъв вид паразит.

10 признака, че можете да имате паразити

1. Необясними запек, диария, метеоризъм или други симптоми на синдром на дразнимото черво

2. Пътували сте в чужбина и си спомняте, че сте прекарали диария на пътешественика, докато сте били извън страната

3. Анамнеза за хранително отравяне и „от тогава насам храносмилането ви не е същото”

4. Проблеми със заспиването или многократно будене през нощта

5. Раздразнена кожа или необясними обриви, уртикария, розацея или екзема

6. Скърцане със зъби по време на сън

7. Болки в мускулите или ставите

8. Честа умора, изтощение, депресия или изпитване на апатия

9. Никога не се чувствате сити или че сте преяли след ядене

10. Диагнозирани сте с желязо-дефицитна анемия

Признаците за паразити често може да изглеждат безпричинни, с нищо несвързани или необясними. Както вече споменах, има МНОГО различни видове паразити, на които сме изложени в заобикалящата ни среда. Обикновено виждам, че паразитите причиняват повече запек, отколкото диария у пациентите си, но някои паразити са способни да променят баланса на течностите в стомаха и червата и да причиняват диария. Проблемите със съня, раздразнената кожа, промените в настроението и болките в мускулите всичките могат да бъдат предизвикани от токсините, които паразитите освобождават в кръвотока. Често пъти тези токсини причиняват безпокойство, което може да се проявява по различни начини. Например, буденето по средата на нощта или стърженето със зъби в съня са признаци, че тялото ви изживява тревожност докато е в покой. Когато тези токсини взаимодействат с невротрансмитерите в тялото ви, те могат да причинят резки промени в настроението или кожни раздразнения.

Как да се изследваме за паразити

Най-добрият начин да се изследваме за паразити е чрез изследване на изпражненията. Повечето лекари назначават Конвенционално изследване на изпражненията, ако подозират наличие на паразити, обаче, то не е толкова акуратно, колкото е Пълното изследване на изпражненията, което ние използваме във функционалната медицина.

Конвенционално изследване на изпражненията за яйца и паразити

Конвенционалните изследвания на изпражненията могат да идентифицират паразити или яйца на паразити в изпражненията ви, обаче, в тези изследвания има много ограничения. Проблемът при конвенционалното изследване е, че успехът му зависи от определени условия. Това изследване изисква три отделни проби изпражнения, които трябва да бъдат изпратени в лабораторията за изследване под микроскоп. Паразитите имат много уникален жизнен цикъл, в който те могат да редуват инертна (спяща) с жива фаза. За да могат да бъдат те идентифицирани с това конвенционално изследване, пробата изпражнения трябва да съдържа жив паразит, паразитът трябва да остане жив докато пристигне в лабораторията и лаборантът трябва да успее да види как живият паразит се движи в предметното стъкло. Макар че тези изследвания може да са полезни за някои хора, те не могат да идентифицират инертните (спящи) паразити и следователно, аз често се натъквам на голям брой отрицателни резултати при този вид изследвания на изпражненията.

Пълно изследване на изпражненията във функционалната медицина

В своята практика аз използвам пълно изследване на изпражненията при всички свои пациенти. Пълното изследване е много по-чувствително от конвенционалното, защото използва технологията на полимеразната верижна реакция (PCR), която да подсили ДНК-то на паразитите, ако има такива. Това означава, че паразитът може всъщност да е мъртъв или в инертна фаза и пак ще бъде засечен в това изследване. Тъй като това изследване използва PCR технологията, то не зависи от това лаборантът да види жив паразит, движещ се в предметното стъкло. Аз често диагнозирам паразити в пациентите си, които са били пропуснати от конвенционалните изследвания на изпражненията.

Как да лекуваме паразитите

Пълното изследване на изпражненията има способността да идентифицира седемнайсет различни паразити и така след като разбера какъв паразит има моят пациент, аз използвам лекарства по рецепта, които се насочват към съответните видове паразити и атакуват централната им нервна система. Ако, обаче, паразитите не могат да бъдат идентифицирани аз обикновено използвам Ultra MicrobX, комбинация от билки, съдържаща магнезиев каприлат, берберин и екстракти от трибулус, сладък пелин, грейпфрут, берберис, мечо грозде и черен орех. Ultra MicrobX осигурява широк спектър на действие срещу повечето често срещани патогени, живеещи в гастроинтестиналния тракт на човека, като в същото време не засягат полезните бактерии в стомаха и червата. Преди да започнете да взимате противопаразитни билкови хранителни добавки аз ви препоръчвам да се консултирате със своя лекар и да изследвате чернодробните си ензими при анамнеза за чернодробно заболяване, прекомерна употреба на алкохол или съществуваща анамнеза за повишени чернодробни ензими.

Д-р Ейми Майърс

Източник:

http://eatlocalgrown.com/article/12301-10-signs-you-may-have-a-parasite.html

Снимка: anfponline.org

Прочетете още по темата:

Семена от папая срещу паразити

Чудодейна билка, незаменимо богатство в дома ви

Кандида няма шанс срещу това естествено масло

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *