Контролирай алергията с физическа активност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

allergies-run-at-night-400x400

Тъкмо се изплъзнахме на студа и грипа, и се изправяме пред ново препятствие – сезона на сенната хрема. Макар че човек не може да избегне алергията с упражнения, редовните упражнение помагат за контролиране на симптомите …

Алергиите ни карат да се чувстваме ужасно. Освен основните симптоми, като сърбежи, зачервяване на лицето и кихане, те могат да ви накарат да чувствате цялостна умора. Добра новина! Изследванията доказаха, че редовните упражнения помагат в озаптяването на алергиите. Физическата активност засилва циркулацията на кръвта. Това позволява алергените да преминават бързо през тялото и да бъдат елиминирани през бъбреците и кожата.

Липсата на физическа активност води до мудно протичане на кръвта. Алергените се задържат и натрупват на дадени места, където и остават, което започва да унищожава тъканите около тях. Постоянното движение на алергените чрез кръвотока спира възпалението на деликатните тъкани.

Препоръчани упражнения

Упражненията не трябва да са интензивни или натоварващи. Леките движения задвижват кръвта и ви освобождават от досадните алергени. Не трябва да се пресилвате, особено в пиковия сезон на алергиите. Американският колеж по алергии, астма & имунология подчертава, че прекаляването с физическата активност може да влоши симптомите, вместо да помогне.

Дишайте. Често хората са алергични към акарите в домашния прах, пърхот от домашните любимци, сезонни причинители, и ухапвания от насекоми. В защитена, екологично чиста обстановка, тези причинени от алергиите ограничения биват елиминирани. Избирайте центрове за фитнес, в които въздухът е чист и филтриран и позволява тренировките да протичат без алергични пристъпи. Регулирането на температурата също снижава вероятността от силни алергични реакции, присъщи при изпълняването на упражнения в горещо време, като например причинен от упражнения анафилактичен шок (анафилаксия).

Помислете за използването на деконгестантен, антихистаминов физиологичен спрей или на ‘нети пот’ преди фитнеса. За хората с астма може да е необходимо да вдишат от инхалатора си. Това ще спомогне за чистото дишане през носа по време на упражненията. Дишането през носа затопля и филтрира поетия въздух, и предпазва от изсушаването и възпалението на гърлото. То също така прочиства алергените, дразнителите и замърсителите, за да не попаднат те в белите дробове и в бронхиалните дихателни пътища.

Упражненията във вода са идеална среда за физическа активност на страдащите от алергия. Влажният, топъл въздух помага за прочистването на синусите и има нежно въздействие върху белите дробове. Хората с алергии и астма успяват да изиграят стимулираща програма без да задействат симптомите. Ако нямате алергия към хлора, скочете смело във водата за облекчаване на алергията.

Стречингът преди тренировка намалява алергичните симптоми.

Не забравяйте да се разгреете. Американската академия по алергии, астма & имунология казва, че разгряването снижава алергичните симптоми. Отделете приблизително десет минути да разтегнете мускулите и да стимулирате сърдечната дейност за извличането на най-добри резултати.

Концентрирайте се върху упражнения, които подсилват правилното дишане. Йога и пилатес се фокусират върху дълбокото дишане и са полезни. Правете упражнения, които укрепват сърцето и белите дробове. Упражненията с гирички и с прекъсвания са за предпочитане, особено ако страдате от астма. Дългите бягания и карането на колело могат да задействат симптомите, особено ако прекомерното натоварване на сърцето доведе до задъхване.

След тренировка посетете сауна или си вземете горещ душ, последван от такъв с по-студена вода. Промяната в температурата допълнително освобождава синусите и бронхиалния тракт от мукуса и води до пълно прочистване на дихателните пътища.

Очаквайте още статии, свързани с дишането при хора, страдащи от алергии и астма и ще откритете как упражненията укрепват и вкарват в кондиция белите дробове и ви помагат да дишате свободно.

Майкъл Сътън-Кърчнър

Вижте също: БХРАМАРА МУДРА

Източник: fitnessandwellnessnews.com, Exercise Control of Your Allergies

Снимка: www.health.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение или други действия, произтичащи  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *