Богатството, наречено бял чай

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Jasmine green tea

Белия чай, история

Според китайска легенда, преди около 5000 години император Шен Нунг пътувал из владенията си. Водата била мътна и не ставала за пиене, затова той наредил да я преваряват. Ненадейно вятърът довял листенце чай в пълната му с гореща вода чаша. Любопитният император оставил листенцето да се запари и после отпил от отварата. Така се родил чаят.

Белият чай бил на почит по време на китайската династия Сонг (960-1279). Той бил предпочитан в двореца и с него поднасяли почитанията си към императора. Цветовете и пъпките на белия чай се счуквали на сребрист прах, който след това бил разбъркван в купички гореща вода по време на Чаената церемония Сонг. Тя послужила за вдъхновение на прочутата японска чаена церемония.

Един от императорите от династия Сонг бил известен с любовта си към белия чай. Хуи Зонг (1101-1125) така се пристрастил да търси перфектния чай, че загубил голяма част от империята си.

През следващите няколко века белият чай, запарван на прах и чаената церемония Сонг били заменени с чай от листенца.

През 1885 година, специално били култивирани избрани сортове от чаеното растение за брането на белия чай.

Белият чай е преминал през много промени през дългата си история. Той доскоро бе почти непознат извън Китай и Ориента. Днес, с възобновеният интерес към хубавия чай и поради забележителните открития за неговите полезни за здравето свойства, хората в целия свят откриват и се наслаждават на белия чай.

Белия чай, отглеждане

Производството на белия чай изисква големи грижи и усилия. Избират се определени сортове на чаения храст и се отглеждат няколко години преди да дадат първата си реколта.

Най-добрият бял чай се бере в ранна пролет. Когато настъпи моментът, берачите внимателно откъсват на ръка сребърни пъпки и избирани листа от растенията.

Белият чай не се бере в дъждовни дни или когато е паднала слана. Белият чай може да се бере само в кратък период всяка година, затова е рядък и ценен.

Пъпките и листата след това се подлагат на обработка с пара и бързо се изсушават, за да не се окислят, именно така в тях се съхраняват полифенолите. За разлика от черния или зелен чай, белият чай не се навива на рула, а само леко се оксидира и това го прави най-малко обработения чай. Оттук произтичат и големите му ползи за здравето.

Климатът, надморската височина и почвата са много важни. Всички те ви предоставят възможността да се наслаждавате на всяка чаша бял чай!

Белия чай, ползи за здравето

Чаят от векове се използва в медицината. Днес съвременната наука открива онова, което хората в Китай и в целия свят знаят отдавна: чаят е полезен за здравето. Макар че зеленият и черният чай са много здравословни, белият е най-малко обработеният чай и поради тази причина съдържа най-високите нива антиоксиданти. Той може би е върховната Напитка за здравето.

Антиоксидантите в белия чай

Антиоксидантите са хранителните вещества, които защитават тялото от увреждането на свободните радикали. Свободните радикали са вредни атоми или молекули, които опустошават тялото като увреждат ДНК-то и ускоряват стареенето. Антиоксидантите ги извличат и неутрализират. Белият чай съдържа голямо количество от тези защитни хранителни вещества.

Белият чай предпазва от рак

Белият чай има силно въздействие върху причиняващите рак клетки и срещу много различни видове рак като рак на дебелото черво, простатата и стомаха. Флаваноидите, клас антиоксиданти, спират растежа на раковите клетки и предотвратяват развитието на нови ракови клетки. В някои случаи, белият чай е доказал, че действа толкова добре, колкото изписваните с рецепта лекарства, но няма странични ефекти.

Белият чай снижава кръвното налягане

Изследванията показват, че белият чай разрежда кръвта и подобрява функцията на артериите. Той помага за снижаването на високото кръвно налягане и го поддържа здравословно. Като прави кръвоносните съдове силни и здрави, белият чай пази тялото от поражения, нанесени от удари.

Белият чай снижава холестерола

Катехините, друга група антиоксиданти, са доказали, че снижават холестерола, а белият чай прелива от катехини. Холестеролът е особен вид мазнина и е необходим за здравето. Има полезен и вреден холестерол, а белият чай повишава полезния, като в същото време снижава вредния холестерол. Това предпазва от втвърдяване на артериите и от запушване на кръвоносните съдове.

Белият чай защитава сърцето

Като разрежда кръвта и снижава кръвното налягане и холестерола белият чай защитава сърцето и има благотворно влияние върху цялото кръвообръщение. Изследователите също така откриха, че хората, които пият по 2 или повече чаши чай на ден е почти 50% по-малко вероятно да умрат от сърдечен удар. Белият чай е наистина забележителна, тонизираща сърцето напитка.

Белият чай съдейства за изграждането на по-здрави кости

Изследванията откриха, че хората, които пият чай редовно имат по-висока плътност и здравина на костите от онези, които не пият. Белият чай въздейства благотворно на страдащите от артрит и остеопороза.

Белият чай има антибактериални & противовирусни свойства

Белият чай е естествен убиец на бактерии и вируси. Антиоксидантите са толкова много в белия чай, че те тонизират цялата имунна система и осигуряват защита от редица различни нападатели и от широк спектър от заболявания. Той помага в предпазването от настинка и грип и облекчава симптомите на ХИВ.

Белият чай заздравява зъбите и венците

Белият чай съдържа малки количества флуорид и други хранителни вещества, което поддържа зъбите силни и здрави. Той също така убива бактериите, причиняващи зъбен камък, кариеси и лош дъх.

Белият чай пази кожата и я поддържа здрава

Свободните радикали, породени от прекомерното излагане на слънце, стресът и лошата храна могат да увредят кожата и да причинят преждевременното й остаряване. Като унищожава свободните радикали, белият чай предпазва кожата и спомага за премахването на част от уврежданията. Пиенето на бял чай осигурява здрава и блестяща кожа.

Белият чай, други ползи за здравето

Белият чай предлага и много други ползи. Той снижава кръвната захар и предпазва от или облекчава симптомите на диабета. Намалява стреса и повишава енергията.

Не е сигурно дали белият чай помага в отслабването или не. Изследвания показват, че чаят ускорява метаболизма и предразполага тялото да гори повече мазнини, но по-вероятно е добрите резултати да се дължат на балансирана храна и на редовна физическа активност. Въпреки това, добавянето на бял чай в плана ви за отслабване няма да навреди.

Преглед на ползите за здравето от пиенето на бял чай

Вече видяхте, че белият чай има широко въздействие върху тялото и носи впечатляващ брой ползи за здравето. Най-голямата му сила е в предотвратяването на заболявания и неразположения.

Белият чай предпазва от рак, атеросклероза и удар, водещите причини за смърт в индустриалния свят, както и от редица други заболявания. Той облекчава симптомите на болестите и стимулира възстановяването на здравето. Белият чай укрепва кръвообръщението и имунната система, както и костите, зъбите и венците и изгражда здрава кожа.

Той е великолепно тонизиращо средство и един от чудесните подаръци на Природата. Добавете го в живота си. Бъдете здрави!

Най-добрите съвети по отношение на белия чай

1.Купувайте висококачествен бял чай на листа

Най-добрият бял чай е този на насипни листа. Листенцата имат далеч по-изключително качество и вкус от пакетирания на пакетчета чай, който обикновено се прави от праха на дъното на чаените контейнери.

2. Запарвайте белия чай за 3-5 минути в много гореща вода

Като зеления чай, белият най-добре се запарва в чиста вода, която е много гореща, но не вряща. За по-силен вкус, запарете няколко минути по-дълго. Използвайте по 2 чаени лъжички листенца за всяка чаша.

3. Пийте по 2-4 чаши бял чай на ден

Изследванията показват, че 2-4 чаени чаши бял чай на ден предоставят повече ползи за здравето от само една чаша. За да ви е по-рентабилно, просто запарвайте отново листата веднъж или два пъти, за да извлечете всичките хранителни вещества от тях.

Когато използвате отново чаени листа, ги оставете няколко минути по-дълго отколкото при първата запарка.

4. Създайте си собствен ежедневен ритуал за пиене на чай

Заделяйте по няколко минути всеки ден за вашия си Чаен ритуал. Прекарвайте това време в тишина като просто се отпускате и се наслаждавате на чая. Дишайте дълбоко и с лекота, облегнете се в удобен стол, пуснете си успокояваща музика, правете нещата, които ви действат най-добре. Вие не само ще извлечете ползи от пиенето на чая, но и от облекчаването на стреса. Това ще се превърне в една от любимите части на деня ви и ще е чудесен начин да се насладите на белия чай.

5. Споделяйте дара на белия чай

Белият чай е чудесен подарък за хората, които обичат чай. Той има лек, освежаващ вкус а сортовете Silver Needle са невероятно красиви. Той е и подарък за здравето. Ще се почувствате добре като знаете че обогатявате живота на някого. Освен това, малка опаковка бял чай на листа може да стигне за седмици.

6. Опитвайте нови сортове бял чай

Хубаво е да се опитват нови неща. Светът на чая предлага множество възможности за избор. Ако е възможно, опитайте по-качествени видове бял чай, като сорта Silver Needle. Опитвайте нов чай или нов сорт всеки месец или на всеки 2 или 3 месеца. Определете си месечен бюджет за „Чаени експедиции”.

С всеки нов чай вие ще научавате малко повече за света и за себе си. Хубавият чай е пътешествие за цял живот. Търсете, експериментирайте, бъдете дръзки.

Здрави всеки ден ще продължава да ви представя чай след чай. Само следете категорията „Чай или кафе” в сайта.

Източник: History Of White Tea, Growing White Tea Leaves, Health Benefits Of White Tea

http://www.whiteteaguide.com/whiteteahealthbenefits.htm

Снимка: www.elementsbathandbody.com

Статията първо е публикувана във вестник Лечител.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *