6 начина да опропастите салатата си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

spinach salad

Салатите често се считат за едни от най-здравословните храни, но за жалост има много начини да се вземе нещо, което би могло да е полезно и да се превърне от здравословно във вредно. С допълнителните съставки към хранителните зеленажи, салатата може да стане толкова вредна, колкото са пържените храни.

Но да видим кои са тези шест неща така вредни за салатите.

Добавянето на крутони

Допълнителните съставки като закупените готови крутони придават и допълнителни калории като в същото време предоставят нула хранителна стойност, но най-лошото от всичко е, че те често пъти съдържат множество потенциално вредни съставки.  Например, овкусените крутони на фирмата Olive Garden са много обработени и съдържат високо фруктозен царевичен сироп, както и добавката TBHQ, нефтен дериват, използван да не се позволява на мазнините да гранясват. А за хората с цьолиакия и чувствителност към глутена, освен ако крутоните не са без глутен, те съдържат пшеница, която не е здравословна.

Добавяне на колбаси (обработени меса)

Включването на няколко филийки печени пилешки гърди добавя здравословни протеини, които превръщат салатата в питателна и засищаща храна. За жалост, много салати включват пържени или обработени меса, които са пълни с консерванти, a често и с токсични съединения. Много от тези меса съдържат натриев нитрат, който им придава червения цвят. Тази субстанция се свързва със значително повишение на риска от няколко вида рак.

Добавянето на обработени ядки

Ядките и семената предоставят здравословни мазнини, които ви държат сити по-дълго време и са чудесна добавка към всяка салата, освен ако не са топлинно обработени и със захарна глазура. Ще откриете, че ги ръсят върху салатите в много популярни ресторанти в страната, и много от тях са не само пълни със захар в редица различни форми, но също така съдържат и вредни мазнини като рапичното (канола) олио наред с изкуствени овкусители.

Салата в тестена форма, например от тортиля

Пропускайте салатите поднасяни в тестени форми – или поне не яжте тестените/тортилени форми (което веднага води до въпроса защо да си поръчваме тестената част.) Тестената форма със сигурност е пържена във вредна мазнина и царевицата почти със сигурност е евтин вид – или е от брашно с няколко вида зърнени култури, което обикновено съдържа пшеница.

Дресинг

Дресингът за салати често е най-бързият начин за опропастяването на салатата, защото обикновено съдържа голямо количество вредни мазнини, натрий, калории, изкуствени овкусители, а често и мононатриев глутамат (MSG). Повечето пакетирани видове също така са силно обработени с множество нежелани и потенциално токсични съставки.

Органичният студено пресован зехтин и балсамовият оцет са здравословен избор – има и много други възможности, но се придържайте към домашно приготвените със здравословни съставки, а не към купените от магазина видове, които съдържат дълъг списък от съставки.

Използването на салата айсберг

Макар и не толкова вредна като използването на споменатите по-горе съставки, салатата айсберг съдържа малко хранителни вещества. Защо да губим възможността да използваме суперхрана за основа на салатата, като листата на млад спанак или къдраво зеле, например? Помнете, колкото по-тъмни са листата, толкова по-богати са те на основни хранителни вещества като фолиева киселина и минерали, както и на фитохимикали.

Следващият път когато се чудите каква салата да приготвите, непременно направете здравословен избор!

The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, 6 Things That Will Ruin Your Salad, 2 December 2013

http://www.thealternativedaily.com/6-things-will-ruin-salad/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N131202

Снимка: www.shnews.co

Рецепта за салата със спанак и ягоди ще намерите в статията:

6 умни рецепти със спанак, много вкусни

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *