Грандиозно откритие: С лекарството Ab8 лечението и превенцията на COVID-19 са все по-близо

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Навярно вече сте чели статия за грандиозното откритие, на което е посветена статията, която ви предлагаме днес. Но първо, искаме да изтъкнем важното участие на българския учен д-р Димитър Димитров в него. Димитър Димитров е завършил Софийския университет с дисертация по химия, след което защитава докторска дисертация по биология в БАН, където е бил старши научен сътрудник. От 1990 работи  като старши изследовател в Националните институти по здравеопазване в САЩ. Повече за него и откритията, които прави прочетете в статията.

PITTSBURGH – Учени от Медицинския факултет на Университета на Питсбърг (University of Pittsburgh School of Medicine) изолираха най-малката биологична молекула към днешна дата напълно и конкретно неутрализираща вируса на SARS-CoV-2, който причинява COVID-19. Този компонент в антителата е 10 пъти по-малък от цялото антитяло и се използва за създаването на лекарство—познато като Ab8—за потенциална употреба като терапевтично и профилактично средство при SARS-CoV-2.

Изследователите съобщават днес (статията е от 14.09.2020) в списание Cell, че Ab8 е силно ефективно в предпазването от и лечението на SARS-CoV-2 инфекция при мишки и хамстери. Миниатюрният му размер не само повишава потенциала му за разпръскване в тъканите за по-доброто неутрализиране на вируса, но също така прави възможно даването на лекарството по алтернативни пътища, включително чрез инхалация. Важно е да споменем, че то не се прикрепва към човешките клетки—добър признак, че то няма да има отрицателни странични ефекти върху хората.

Ab8 е изследвано заедно със учени от Университета на Северна Каролина в Чапел хил  (UNC) и Медицинския факултет на Университета на Тексас (UTMB) в Галвъстън, както и от Университета на Британска Колумбия, Канада и Университета на Съскачуан, Канада.

Повече отколкото някога бихте искали да знаете за новия коронавирус 1

„Ab8 не само има потенциал като лечение на COVID-19, но то също така може да се използва да предпазва хората да не се разболяват от SARS-CoV-2 инфекции”, казва един от авторите, д-р Джон Мелорс, шеф на Катедрата по инфекциозни заболявания в UPMC и Питсбърг. „Антителата с по-голям размер действат срещу други инфекциозни заболявания и добре се толерират, което ни дава надеждата, че то може да е ефикасно лечение за пациентите с COVID-19 и за предпазване на онези, които никога не са страдали от инфекцията и не са си изградили имунитет срещу нея”.

Миниатюрният компонент в антителата е променливата величина, т.е. протеинова молекула, която като една от двойка молекули съставлява важна част на имуноглобулиновата молекула, която е вид антитяло в кръвта. Тази миниатюрна протеинова молекула бе „уловена” в море от над 100 милиарда потенциални кандидати посредством използването на протеинова кукичка от SARS-CoV-2 за примамка. Ab8 се създава когато такива миниатюрни молекули се разпръсват в част от края на имуноглобиновото поле, добавяйки имунните функции на цялото антитяло без плявата в него.

Също като кандидат ваксината на Питсбърг и UPMC PittCoVacc, която предоставя имунизация чрез поставянето на шиповиден пластир, подобен на лепенка за рани и елиминира необходимостта от игли и държане в хладилник, изследователите „мислят извън кутията” що се отнася до това как Ab8 може да се вкарва в тялото. Малките размери на лекарството могат да позволят то да се използва чрез вдишване или подкожно, а не венозно с вливане подобно на повечето моноклонални антитела, които в момента се разработват.

Колко живее коронавирусът върху повърхности и във въздуха, мерки за предпазване от заразяване

Abound Bio, новосъздадена и подкрепена от UPMC компания, е лицензирала Ab8 за разработване в целия свят.

Главен автор на публикацията в списание Cell е д-р Димитър Димитров, който също така е и директор на Центъра за терапия с антитела в Университета на Питсбърг. Д-р Димитров бе един от първите, които откриха неутрализиращите антитела за първоначалния SARS коронавирус през 2003 година. В последвалите години неговият екип откри мощни антитела срещу много други инфекциозни заболявания, включително срещу такива, причинени от MERS-CoV, денга, хендра и нипа вирусите, както и срещу рак. Антитялото срещу хендра и нипа вирусите е изследвано при хора и е одобрено за клинична употреба в Австралия.

Клинични изпитания изследват плазма за възстановяване—която съдържа антитела от хора вече боледували от COVID-19—като лечение за онези, борещи се с инфекцията, но няма достатъчно плазма за възможните нуждаещи се, а и не е доказано, че то действа.

Ето защо, Димитров и неговият екип се насочиха към изолирането на гена за едно или повече антитела, които блокират вируса на SARS-CoV-2, което би позволило масово производство. През февруари д-р Уей Ли, помощник директор в Центъра за терапия с антитела в Питсбърг и съ-автор в изследванията, започна да търси щателно в големите библиотеки за компоненти на антителата, направени чрез използването на проби човешка кръв и за нула време откри множество кандидати за терапевтични антитела, включително Ab8.

Кверцетин срещу CoVid19 – Мощните противовирусни свойства на това уникално съединение

След това екипът на Центъра за био-защита и новопоявяващи се заболявания в UTMB и Националната лаборатория Галвестън, под ръководството на д-р Шиен-Те Кент Ценг, изпитаха Ab8, използвайки жив SARS-CoV-2 вирус. При много ниски концентрации, Ab8 напълно блокира навлизането на вируса в клетките. С тези резултати д-р Ралф Барик и неговите колеги от UNC изследваха Ab8 с различни концентрации върху мишки, използвайки модифицирана версия на SARS-CoV-2. Дори и при най-ниската доза, Ab8 снижава десетократно количеството на инфекциозния вирус в тези мишки в сравнение с нелекуваните мишки. Ab8 се оказва също така ефикасен в лечението и предпазването от SARS-CoV-2 инфекция при хамстери в изследване на д-р Дарил Фалзарано и неговите колеги в Университета на Съскачуан, Канада. Д-р Срирам Субраманям и колегите му от Университета на Британска Колумбия, Канада, откриха уникалния начин, по които Ab8 неутрализира вируса така ефикасно като използва прецизни електронно- микроскопски техники.

„Пандемията COVID-19 е глобално предизвикателство за човечеството, но био-медицината и човешката изобретателност вероятно скоро ще я преодолеят”, казва Мелорс. „Надяваме се, че антителата, които ние открихме ще допринесат за този триумф”.

Прочетете още:

Британски учени случайно откриха имунна клетка, която убива повечето видове рак!

Швейцарски учени откриха бариера, която държи рака под контрол

Учени от Оксфорд доказват, че употребата на захар от раковите клетки крие ключа към унищожението им

Извънредна новина: Може ли леко повишеното кръвно налягане всъщност да е полезно за здравето?

Изненадваща и лесно отстранима причина за Алцхаймер, Паркинсон и АЛС

Филипински лекар откри лек за диабета

Откритието на един лекар – път към спасяването ни от възпалението

Налтрексон в ниска доза, най-важното терапевтично откритие през последните петдесет години

Източник:

https://www.upmc.com/media/news/091420-mellors-dimitrov-covid-ab8

Снимка: Български новини

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *