Британски учени случайно откриха имунна клетка, която убива повечето видове рак!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Досега никой не вярваше, че това може да е възможно”.

Статия от 21.01.2020

Новооткрита имунна клетка може да доведе до създаването на универсално лечение на рака — един вид „Свещен граал” в лечението на този бич на съвремието, което би действало при всички видове рак за всички хора.

Нов вид имунна клетка, която убива повечето видове рак бе открита случайно от британски учени, като това откритие вероятно възвестява огромен пробив в лечението на смъртоносната болест.

Изследователи от Университета на Кардиф анализират кръв от кръвна банка в Уелс, търсейки имунни клетки, които биха могли да се борят с бактериите, когато случайно откриват изцяло нов тип Т-клетка (Т-клетките са клетките убийци на имунната система).

Забележително ново открите на Т-клетка убива няколко вида рак в лабораторията

Новооткрита имунна клетка има невиждан досега рецептор, действащ като захващаща кука, която сграбчва и убива повечето видове ракови клетки при хората, без да уврежда здравите клетки.

Край и на инжекциите, умно хапче ще предоставя инсулина направо в стомаха

В лабораторни изследвания имунните клетки, екипирани с новооткрития рецептор убиват раковите клетки на следните видове рак: рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка.

Професор Андрю Сиуел, който е водещ автор на изследването и експеррт по Т-клетки от Университета на Кардиф, казва че откритието е „крайно необичайно”…

Новоотркитото универсално лечение дава преимущество на Т-клетките, вид бяла кръвна клетка, която помага на имунната система на човешкото тяло като намира в него и убива анормалните клетки. За сведение, учените наскоро започнаха да впрягат тази способност в битката с рака посредством терапия, наречена CAR-T, която включва извличането на Т-клетки от кръвта на пациент и генетично променяйки ги, така че те да търсят, намират и унищожават раковите клетки.

Макар и обещаваща, терапията CAR-T има ограничения. Тя е специфична за всеки пациент, действа само срещу малък брой видове рак и не е ефикасна срещу твърдите тумори, които се срещат при повечето видове рак.

Нов тест поставя диагнозата лаймска болест за 15 минути

В понеделник, 20.01.2020 г., изследователи от Университета на Кардиф публикуваха ново изследване в списанието Nature Immunology, в което те описват подробно своето откритие на Т-клетка, снабдена с нов вид Т-клетъчен рецептор (TCR), който разпознава молекула, наречена MR1.

Тази молекула се появява на повърхността на много видове ракови клетки, както и върху здрави клетки, но Т-клетките, имащи този Т-клетъчен рецептор (TCR) действат така че убиват единствено раковите клетки.

И то не само вида, свързван с един единствен вид рак, при това. Когато учените изследователи в лабораторни тестове снабдяват Т-клетките с този нов TCR, клетките убийци убиват раковите клетки при рак на белите дробове, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и маточната шийка — без изобщо да засягат здравите клетки.

В друг лабораторен тест, екипът модифицира Т-клетки на пациенти с меланома, за да дадат възможност за действие на новооткрития T-клетъчен рецептор и откриват, че клетките тогава са способни да се целят и да унищожават както раковите клетки на съответния пациент, така и раковите клетки на други пациенти.

Нова лазерна технология намира и унищожава раковите клетки в кръвта

Екипът трябва все още да тества модифицираните Т-клетки при истински пациенти с рак, но при изпробване върху мишки, инжектирани с човешки видове рак, клетките разпознавали молекулата MR1 и показвали „обнадеждаващи”, убиващи рака способности, според съобщение в пресата в Кардиф.

Учените от Кардиф сега планират да проведат допълнителни тестове. Ако те протекат както се надяват учените, лечението може да се окаже готово за пациенти в рамките на няколко години, казва изследователят Андрю Сиуел в комюникето.

„Целенето в ракови клетки чрез ограничени-на-MR1 Т-клетки е вълнуваща нова и все още непроучена област”, добавя той. „Тя разширява перспективата за универсално лечение на рака; един единствен вид Т-клетка, която може да е способна да унищожава много различни видове рак в населението като цяло! Досега никой не вярваше, че това е възможно”.

Прочетете още:

ДНК тайна подсилва имунитета

Швейцарски учени откриха бариера, която държи рака под контрол

Скритата сила на нарцисите в битката срещу рака

Медицинските чудеса на бъдещето включват регенериране на откъснати части от тялото

Учени от Оксфорд доказват, че употребата на захар от раковите клетки крие ключа към унищожението им

Лесна комбинация от лекарства създава нови неврони от съседните клетки

Край на изкуствените зъби, стволови клетки изграждат нови зъби за само 9 седмици

Подмладете се на клетъчно ниво, за да се излекувате от старостта

Източници:

https://www.telegraph.co.uk/science/2020/01/20/immune-cell-kills-cancers-discovered-accident-british-scientists/

https://futurism.com/neoscope/scientists-discover-immune-cell-kills-cancers

Снимка: Telegraph

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *