Лесна комбинация от лекарства създава нови неврони от съседните клетки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора


Статия от поредицата Медицина на бъдещето

Дата: 7 февруари 2019 година  новина 28

Източник: университета Пен Стейт

Обобщение: Проста комбинация от молекули преобразуват клетките в близост до съседните им, увредени неврони във функциониращи нови неврони, които потенциално биха могли да се използват за лечението на инсулт, болестта на Алцхаймер и мозъчни увреждания.

Лесно лечение с използването на четири малки молекули преобразува човешките астроцити – често срещан вид клетки в нервната система – в нови неврони, които развиват сложни структури след четири месеца, както е показано на снимката.

Лесен лекарствен коктейл, който преобразува клетките, намиращи се близо до увредените неврони във функциониращи нови неврони може потенциално да се използва за лечението на инсулт, болестта на Алцхаймер и мозъчни увреждания. Екип изследователи от университета Пен Стейт (Penn State) откриха група от четири или дори от три молекули, които биха могли да преобразуват глиалните клетки – които обичайно предоставят подкрепа на и изолация за невроните – в нови неврони. Разработка, описваща този подход се появи онлайн в списанието Stem Cell Reports на 7 февруари 2019 година.

Канабиноидите – най-важните естествени лекове на 21 век

„Най-големият проблем за възстановяването на мозъка е, че невроните не се регенерират след увреждане на мозъка, защото не се делят”, казва Гонг Чен, професор по биология и Върн М. Уилъман, председател на катедрата Науки за живота в университета Пен Стейт и ръководител на изследователския екип. „В контраст, глиалните клетки, които се натрупват около увредената мозъчна тъкан, могат да се размножават чрез пролиферация след мозъчно увреждане. Смятам, че превръщането на глиалните клетки, които се намират в съседство с мъртвите неврони, в нови неврони е най-добрият начин за възстановяването на изгубените невронни функции”.

Екипът на Чен преди това публикува изследване, описващо поредица от девет малки молекули, които могат директно да преобразуват човешките глиални клетки в неврони, но големият брой молекули и специфичната поредица, необходима за препрограмирането на глиалните клетки усложняват преминаването към клинично лечение. В споменатото изследване, екипът изследва различен брой и комбинации от молекули, за да определи резултатен подход за препрограмирането в неврони на астроцити, вид глиални клетки.

Могат ли вирусоподобни протеини да причиняват Алцхаймер?

„Идентифицирахме най-ефективната химическа формула сред хилядите лекарствени комбинации, които изследвахме”, казва Джиу-Чао Ин, абсолвент по биология в Пен Стейт, който откри идеалната комбинация от малки молекули. „Чрез използването на четири молекули, които модулират четири особено важни сигнални пътеки в човешките астроцити, ние можем ефективно да превръщаме човешките астроцити – цели 70 процента от тях – във функциониращи неврони”.

Получените, химически добити неврони оцеляват повече от седем месеца в стъклени съдове в лабораторията. Те образуват жизнени неврални мрежи и изпращат химически и електрически сигнали една към друга, както го правят нормалните неврони вътре в мозъка.

Използвайки три от малките молекули вместо четири също води до преобразуването на астроцити в неврони, но процентът на преобразуване пада на около 20 процента. Екипът също така се опита да използва само една от молекулите, но този подход не доведе до преобразуване.

Ползите за здравето от орехите, за които не знаехте

Чен и екипът му преди това разработиха технология с генна терапия за преобразуването на астроцити във функциониращи неврони, но поради прекомерно високата цена на генната терапия – която може да струва на един пациент половин милион долара или повече – екипът се насочи към по-икономични подходи за преобразуването на глиални клетки в неврони. Системата за използване на генните терапии също е по-сложна и изисква инжектиране на жизнени частици в човешкото тяло, докато малките молекули в новия метод могат да се синтезират химически и да се обвиват в хапче.

„Най-значимото предимство на новия подход е, че хапчето, съдържащо малки молекули може да се разпространява в целия свят и да достига дори до места, където няма модерни болници”, казва Чен. „Максимално можем да мечтаем за разработването на лесна система за доставка под формата на хапче, което да помага на пациенти с инсулт и болестта на Алцхаймер в целия свят, което да послужи за регенерирането на нови неврони и да възстановява изгубената способност на пациентите да учат и помнят”.

Как да спасим човек от инсулт с помощта на игла

Изследователите признават, че все още трябва да бъдат решени много технически проблеми, преди да може да бъде създадено лекарство от малки молекули, които включват и подробностите, свързани с пакетирането и доставката на лекарството. Те също така планират да изследват потенциалните странични ефекти на този подход в бъдещи изследвания, за да разработят най-безопасните хапчета. Въпреки това, изследователският екип е уверен, че тази комбинация от молекули е обещаваща за бъдещи лекарствени терапии за лечението на хора с неврологични заболявания.

„Годините усилия за откриването на тази опростена формула ни отвеждат една стъпка по-близо до постигането на мечтата ни”, казва Чен.

Прочетете още по темата:

Как терапията със стволови клетки помага за оздравяване и регенериране на тялото

Откритие налага пренаписването на учебниците по медицина

Неврорегенерацията: Самозалъгване или неочаквана нова реалност?

Лекарствата за снижаване на холестерола ни тровят на клетъчно ниво

Най-важното вещество за мозъка, което вероятно пренебрегвате в храната си!

Какво да си повтаряме непрестанно за по-бързо оздравяване

 

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190207173226.htm

Снимка: agimexpharm

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *