Как терапията със стволови клетки помага за оздравяване и регенериране на тялото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stem-cell-therapy-fb-585x285

Основни моменти в статията

  • Основната функция на стволовите клетки е да поддържат, лекуват и регенерират тъканите, където и да са те в тялото. Това е непрестанен процес и се случва през целия живот на човека
  • Стволови клетки на възрастни хора могат да бъдат изолирани и репликирани от собствените ни телесни мазнини, и след това инжектирани обратно в мястото, което се нуждае от лечение или регенериране. Стволовите клетки могат да се запазват за бъдеща употреба в специални банки за съхранение на стволови клетки
  • Клиничните симптоми включват, без да са ограничени само до, ставни и тъканни травми, хернии и изпъкнали дискове, диабет, увреждане на органи, автоимунни заболяваня, неврологични заболявания и травматични увреждания на мозъка

Кристин Комела е поставена под номер 1 в списъка на Академията за регенеративни практики сред най-добрите 10 рационализатори, работещи със стволови клетки и работи като изследовател на стволови клетки от близо две десетилетия. По-долу ще ви покажа какво мисли тя за огромния регенеративен потенциал на терапията със стволови клетки.

Комела има научни степени по химическо и биомедицинско инженерство, тя започва да работи със стволови клетки още в университета, използвайки техника, наречена магнитно сортиране на клетки, която включва допиране на магнити от наночастици до клетките и след това разделяне на клетките на база на протеините, които те демонстрират.

„През годините научихме, че стволовите клетки изразяват различни протеини за разлика от другите видове клетки в тялото”, обяснява тя. „Това даде началото на кариерата ми в областта на стволовите клетки”.

Стволови клетки ще заместват увредените нерви при Паркинсон

Стволови клетки за регенериране на тъканите

През годините Кристин Комела работи за различни компании, като през последните 13 години тя работи в U.S. Stem Cell, компания, основана през 1999 година. Компанията започна да произвежда стволови клетки за пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Извличаните от мускули стволови клетки могат да се използват за възстановяване увреждането на сърцето, причинено от сърдечен удар. „Компанията ни лекува първия си пациент през 2001 година.Оттогава насам сме лекували повече от 7000 пациенти. Насочихме се към други заболявания преди около десет години. Също така, започнахме да използваме стволови клетки от различни източници”, казва тя.

Постенето регенерира стволовите клетки, отпушва имуносупресията за три дни

Всичко за стволовите клетки

Основната задача на стволовите клетки е да поддържат, лекуват и регенерират тъканите, независимо от това къде се намират те в тялото. Това е непрестанен процес, който протича вътре в тялото през целия живот на човека. Ако нямахме стволови клетки, продължителността на живота ни щеше да е около един час, защото нямаше да има какво да замества изхабените клетки или увредената тъкан. Освен това, винаги когато тялото е изложено на каквито и да било токсини, възпалителният процес кара стволовите клетки да се струпват на съответното място и да премахват увреждането, възстановявайки увредените клетки и тъкани.

„Например, може да сте били в залата за фитнес тази сутрин и да сте правили прикляквания. В резултат на това ще сте получили леки разкъсвания вътре в мускулите. Стволовите клетки, които се намират под съответния мускул ще са се притекли и ще са възстановили всички тези разкъсвания.

Причината че ако ходите редовно на фитнес, започвате да натрупвате нова мускулна маса се дължи на това, че тези стволови клетки, които се трудят упорито под мускулите, ви помагат за възстановяването и изграждането на тези нови мускули. Това се отнася за всички тъкани вътре в тялото”, обяснява Комела.

Първият парализиран възстановил подвижността на тялото си с помощта на терапия със стволови клетки

Подхранването и защитаването на стволовите клетки облагодетелства здравето ви

Макар че е лесно да приемаме терапията със стволови клетки за магическо, иновативно и лекуващо всичко лекарство, би били разумно да въведем стратегии, които подхранват, и следователно оптимизират, стволовите клетки, които вече имаме в тялото си. Както отбелязва Комела:

„Трябва да създадете подходяща среда за тези клетки, в която те да функционират. Ако внасяте вредни храни в тялото си и непрестанно товарите тялото си с токсини, стволовите ви клетки се разсейват твърде много, опитвайки се да се преборят с тези токсини. Като създавате подходяща среда, посредством оптимизирането на начина си на хранене и снижавате излагането си на токсини, това ще позволи на стволовите клетки наистина да се фокусират върху истинските проблеми, които се опитваме да лекуваме.

Още нещо, което открихме през годините е, че терапията със стволови клетки не е нещо, при което приемате една доза и сте излекувани завинаги. Тъканите в тялото непрестанно биват увреждани… Ще трябва да повтаряте дозата и да използвате тези стволови клетки в своя полза.

Например, когато гущер загуби опашката си, необходими са две години, за да му израсте нова. Защо да възлагаме нереалистични очаквания на стволовите клетки, които се опитваме да използваме за възстановяването или заместването на увредените тъкани? Това е много бавен процес. Това е нещо, което ще се случи в рамките на месеци и може да се изисква повтаряне на дозата”.

Лекарите насърчават родителите по света да запазват млечните зъбки на децата си

Източници на стволови клетки

В исторически план, стволовите клетки биваха изолирани от костен мозък, и се използват при трансплантиране на костен мозък при пациенти с рак още от тридесетте години на миналия век. Обаче, можете да се сдобиете със стволови клетки от почти всяка тъкан в тялото, понеже всяка тъкан съдържа стволови клетки.

Костният мозък всъщност съдържа много малки количества мезенхимни стволови клетки, които днес се смята, че са най-важните от терапевтична гледна точка. Мезенхимните стволови клетки помагат за задействането на имуномодулаторен отговор или паракринен ефект, което означава, че те изпращат сигнали към останалата част на тялото, викайки клетки към мястото за стимулиране на лечебния процес.

„В последните години открихме, че всъщност мастната тъкан е по-обилен източник на стволови клетки. Телесната мазнина може да съдържа до 500 пъти повече клетки от костния мозък, що се отнася до стволовите клетки от мезенхимен тип.

Още нещо, което е много важно когато говорим за изолирането на клетки е броят на други клетки, които ще са част от тази популация. Когато изолирате проба от костен мозък, тя всъщност съдържа много високо количество бели кръвни клетки, които са про-възпалителни”.

Белите кръвни клетки са част от имунния ни отговор. Когато има нараняване или в организма проникне чуждо тяло, белите кръвни клетки атакуват. За жалост, белите кръвни клетки не правят разграничение и могат да създадат доста увреждане докато почистват засегнатото място.

Мазнина в авокадото убива раковите стволови клетки

Ползите от извличане на стволови клетки от мастна тъкан

Стволовите клетки, особено, мезенхимните клетки, успокояват белите кръвни клетки и след това започват регенериращата фаза, което води до изграждането на нова тъкан. Костният мозък съдържа много бели кръвни клетки и малко мезенхимни клетки. Изолирането на стволови клетки от мастна тъкан се предпочита не само защото е по-благосклонно към пациента, но и поради факта, че мастната тъкан също така съдържа повече мезенхимни клетки и по-малко бели кръвни клетки.

„Ползата също така от извличането на стволови клетки от мастна тъкан е че това е относително лесна процедура. Обикновено няма недостиг на мастна тъкан, особено при американците”, казва Комела. „Освен това, с остаряването, костният мозък намалява що се отнася до броя на клетките, докато мастната тъкан поддържа доста висок брой стволови клетки дори и при по-възрастните хора.

Може успешно да взимаме мастна тъкан от почти всеки човек, без значение на каква възраст е той или колко е слаб. Процедурата се извършва с местна упойка. Можем да извлечем и само 15 кубични сантиметра мастна тъкан, което е много малко количество мазнини и въпреки това да се сдобием с много голям брой стволови клетки”.

Светлина кара стволовите клетки да възстановяват зъбите

Клинични индикации за терапията със стволови клетки

Хубавото при терапията със стволови клетки е, че тя имитира процес, който е непрестанен в тялото през цялото време. Стволовите клетки непрестанно стимулират лечението, и те самите не трябва да бъдат манипулирани по какъвто и да било начин. Стволовите клетки естествено знаят как да се насочват към местата на възпаление и как да възстановяват увредените тъкани.

„Ние само впрягаме клетките от едно място, където те са в латентно положение и ги насочваме точно към мястото, където искаме те да са и където ни е необходимо те да действат”, казва Комела. „В основни линии, всичко вътре в тялото, което е възпалено, което по някакъв начин е увредено, или на което му липсва приток на кръв, може да бъде успешно излекувано от стволовите клетки.

Това означава ортопедични процедури, инжекции в коляното, инжекции в рамото, остеоартрит, остри травми, скъсани сухожилия… травми в гърба — болки в гърба, свързвани с дегенеративно заболяване на диск или увредени връзки и сухожилия, херния или изпъкнали дискове. Можете да използвате стволови клетки и при системни проблеми причинени от всичко от диабет до сърдечни заболявания и заболявания на белите дробове — при всеки тъканен орган вътре в тялото, който е бил увреден.

Автоимунните заболявания също могат да бъдат лекувани. Стволовите клетки имат естествено имуносупресивно действие, което означава, че помагат за успокояването на реагиращата много силно имунна система и помагат на имунната система да функционира по по-нормален начин при неврологични заболявания, травматично увреждане на мозъка, амиотрофична латерална склероза, Паркинсон. Всички те са свързани с тъкани, които не функционират както трябва. Клетките могат да се използват за решаването на тези проблеми”.

Много впечатляващ е списъкът на различните заболявания, които могат да се повлияят от тази интервенция. Но въпреки това, отново подчертавам, че тя не е магическо лекуващо всичко ново лекарство. Но човек може драматично да се подобри с нея като я комбинира с други здравословни фактори в начина си на живот за оптимизиране на  функцията на митохондриите като храненето със здравословни и полезни храни, правенето на физически упражнения, добрият сън, избягването на токсините и детоксикацията от токсичното въздействие.

Д-р Джоузеф Меркола

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/06/04/stem-cell-therapy-repair-regenerate-body.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170604Z2&et_cid=DM147268&et_rid=2029953815

Снимка: kasa – News as it happens…

 

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *