Пробиотици и пребиотици: Каква е разликата?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pro-prebiotics

Пробиотиците и пребиотиците са доста обширни теми в храненето днес.

Но макар че звучат подобно, двете играят различни роли за здравето.

Пробиотиците са полезните бактерии, докато пребиотиците са храната за тези бактерии.

Тази статия обяснява какво трябва да знаете за тях.

Какво са пробиотиците и пребиотиците?

Както пребиотиците, така и пробиотиците са важни за човешкото здраве. Обаче те играят различни роли:

 • Пробиотици: Това са живи бактерии, съдържащи се в някои храни и хранителни добавки. Те предоставят множество ползи за здравето.
 • Пребиотици: Тези субстанции идват от видове въглехидрати (най-вече фибри), които хората не могат да усвояват. Полезните бактерии в стомаха и червата (пробиотиците) ядат тези фибри.

Бактериите в стомаха и червата заедно наричани стомашно-чревна флора или стомашно-чревна микробиота извършват много важни функции в тялото.

Приемането на балансирани количества пробиотици и пребиотици помага за осигуряването на правилния баланс на тези бактерии, който да подобрява здравето ви.

Извод: Пробиотиците са полезни бактерии, съдържащи се в храни и хранителни добавки. Пребиотиците са видове фибри, които хранят полезните бактерии в храносмилателната система.

Защо стомашно-чревните бактерии са полезни?

Полезните бактерии в храносмилателния тракт помагат за защитата на тялото от вредните бактерии и гъбички.

Те също така изпращат сигнали до имунната система и помагат за регулирането на възпалението.

Освен това, някои стомашно-чревни бактерии образуват витамин К и късоверижни мастни киселини.

Късоверижните мастни киселини са основен хранителен източник за клетките в лигавицата на дебелото черво. Те насърчават силна стомашно-чревна бариера, която помага за отблъсването на вредните субстанции, вируси и бактерии. Това също така снижава възпалението и може да снижи риска от рак.

Извод: Стомашните бактерии спомагат редица биологични задачи. Те осигуряват също така важни хранителни вещества на лигавицата на храносмилателния тракт.

Как въздейства храната върху стомашната микробиота?

Храната, която ядем играе важна роля в баланса между полезните и вредни бактерии в стомаха и червата.

Например, хранителен режим с високо съдържание на захари и мазнини въздейства отрицателно на стомашните бактерии, позволявайки прекомрен растеж на вредните видове.

Ако започнете редовно да храните погрешните бактерии, те стават способни да растат по-бързо и завземат територии по-лесно след като няма отпор от страна на полезните бактерии, който да препятства нашествието им.

Вредните бактерии могат също така да ви карат да усвоявате повече калории от хората със здравословен баланс на стомашните бактерии и те по правило са по-слаби.

Освен това, храните, третирани с пестициди като Roundup въздействат негативно върху стомашните и чревни бактерии.

Изследванията също така показват, че антибиотиците могат да причинят перманентни промени в някои видове бактерии, особено ако се пият в детството и юношеството.

След като употребата на антибиотици е така широко разпространена, учените отдавна изследват как това може да причини здравословни проблеми при хората по-късно в живота им.

Извод: Стомашно-чревните бактерии се влияят от храните, които ядем. Химическите остатъци и антибиотиците също нарушават баланса на стомашно-чревните бактерии.

Кои храни са пребиотични?

Преди да тръгнете да купувате скъпи пребиотични хранителни добавки, помнете че много храни естествено съдържат пребиотици.

Това е така защото пребиотиците са видове фибри, съдържащи се в зеленчуци, плодове и бобови растения.

Тези видове фибри не се усвояват от човешкото тяло, но полезните стомашно-чревни бактерии ги усвояват, те се хранят с тях.

Храните с високо съдържание на пребиотични фибри включват:

 • Бобови растения, боб и грах
 • Овес
 • Банани
 • Горски плодове (берита)
 • Земна ябълка
 • Аспержи
 • Листа на глухарче
 • Чесън
 • Праз
 • Лук

Едно от нещата, които полезните стомашно-чревни бактерии правят с пребиотичните фибри е че ги превръщат в късоверижната мастна киселина, наречена бутират.

Бутирата е обект на обширни изследвания и е доказано, че има противовъзпалително действие в дебелото черво.

Той въздейства и на генната експресия, блокира растежа на канцерогенните клетки и спомага за осигуряването на гориво на здравите клетки, така че те да могат да растат и да се делят нормално.

Извод: Пребиотиците са видове фибри, които хората не усвояват, но стомашно-чревните бактерии го правят. Тези видове бактерии осигуряват хранителни вещества на бактериите, които поддържат здравословното храносмилане и имунната функция в тялото.

Още по темата: Обичай червата си, лекувай червата си, излекувай се

Кои храни са пробиотични?

В природата има също така много пробиотични храни, които естествено съдържат полезни бактерии, като киселото мляко.

Висококачественото натурално кисело мляко с живи култури е чудесна добавка в храната, ако искате да си набавяте полезни бактерии.

Ферментиралите храни са друга чудесна възможност, понеже съдържат полезни бактерии, които се живеят от естествените захари или фибри в храната.

Примери на полезни ферментирали храни:

 • Кисело зеле
 • Кимчи
 • Камбуча чай
 • Кефир (млечен или не)
 • Някои видове кисели краставички (непастьоризирани)
 • Туршии от зеленчуци (непастьоризирани)

Още по темата: Пет заредени с пробиотици ферментирали храни, рецепта за кимчи

Ако ще ядете ферментирали храни заради пробиотичните им ползи, уверете се, че те не са пастьоризирани, понеже този процес убива бактериите.

Някои от тези храни могат също така да се приемат за симбиотични, защото съдържат както полезни бактерии, така и източник на пребиотични фибри, от които бактериите да се хранят.

Пример на симбиотична храна е киселото зеле.

Извод: Пробиотичните храни естествено съдържат полезни бактерии. Много от тези храни могат да се приготвят у дома или да се закупят от магазините.

Пробиотични хранителни добавки

Пробиотичните хранителни добавки са таблетки, капсули или течности, които съдържат полезни живи бактерии.

Те са много популярни и лесни за намиране, но не всички от тях си струват парите. Не всички от тях съдържат едни и същи бактерии или еднакви концентрации.

Те също така често не съдържат фибри като хранителни източници с които бактериите да се хранят.

Някои пробиотични хранителни добавки са направени така че да вкарват бактериите чак в дебелото черво за по-добро действие, докато други дори не могат да оцелеят на стомашната киселина.

Още по темата: Лек от 2 съставки ежегодно прочиства дебелото черво за елегантна талия и здраво тяло

Някои хора не трябва да приемат пробиотици или могат да изпитат влошаване на симптомите си ако го правят. Това са хора с бактериален свръхрастеж в тънките черва или хора, чувствителни на съставките в дадена хранителна добавка.

Обаче, правилните щамове пробиотици са невероятно полезни.

Както е при всички хранителни добавки, по-добре е първо да се консултирате с лекар, който е добре запознат с пробиотиците.

Извод: Пробиотичните хранителни добавки са предназначени да осигуряват много специфични видове бактерии в стомаха и червата. Обаче, не всички пробиотични хранителни добавки са с еднакво качество, нито съдържат същите количества бактерии.

Какво да не забравяме

Поддържането на стомашно-чревните бактерии в баланс е важно за много аспекти на здравето.

Това можете да правите като ядете много пребиотични и пробиотични храни, понеже те спомагат най-идеалния баланс между полезни и вредни стомашно-чревни бактерии.

А в крайна сметка, оптимизирането на стомашно-чревната флора води до огромни ползи за здравето.

от Сара Люис, диетолог

 

Източник:

https://authoritynutrition.com/probiotics-and-prebiotics/

Снимка: www.worldofmoms.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *