Десет храни за лесно преборване на умората

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Представяме ви десетте най-полезни храни за повишаване на нивата на енергията, които освен това не разширяват талията ви

Яжте много пресни сезонни храни като ефикасен начин да подобрите енергийните си нива. Вслушвайте се в тялото си за да можете да прецените кое е най-добро за вас. Ако се чувствате уморени, опитайте следните 8 храни, за да се преборите с умората и да видите кое е полезно за вас – може да е една от тези храни, а може и да са всичките!

eat-nuts-ward-off-alzheimers-473x314

ЯДКИ

Като ядете сурови несолени ядки, тялото ви се зарежда с енергия от множеството хранителни вещества в тях след като те не са били подлагани на обработка.

Ако ви е възможно, накисвайте ядките за една нощ във вода, за да ги активирате.

Активираните ядки започват процеса на покълване и така повишават хранителната си стойност и позволяват на тялото по-лесно да ги храносмила.

СПАНАК

Спанакът е с богато съдържание на желязо, магнезий и калий.

Магнезият играе жизненоважна роля за производството на енергия, а съчетан с калий способства ефикасното храносмилане в стомаха и регулира функциите на нервите и мускулите.

Добавяйте пресен спанак в любимата си салата или го сервирайте леко попарен или запържен с яйцата за закуска.

Ако мислите, че сте яли достатъчно спанак, помислете пак и просто продължавайте да добавяте още и още!

ТИКВЕНИ И СЛЪНЧОГЛЕДОВИ СЕМКИ

Хапнете между храненията четвърт чаша тиквени семки и ще си набавите почти половината от препоръчаното дневно количество магнезий.

Подобно на спанака, магнезият помага за формирането на костите, протеините и мастните киселини, както и за отпускането на мускулите и за поддържането на адекватни нива на калций.

КИСЕЛО МЛЯКО

Добавете лъжица натурално козе кисело мляко към закуската си, в любимата си салата или върху следващото къри, което сготвите, за да подсилите приема си на калций и за да си набавите огромна доза пробиотици.

Пробиотиците са полезните бактерии в киселото мляко, които улесняват полезните промени в микрофлората на стомаха и подсилват имунната система на тялото.

Пробиотиците помагат за поддържане здравето на стомаха, като спомагат храносмилането, което от своя страна води до това да извличате най-доброто от храната, която ядете и да побеждавате умората.

СЬОМГА

Сьомгата е заредена с омега-3 мастни киселини, а те снижават холестерола, като по този начин намаляват потенциалния риск от сърдечно заболяване. (Разбира се, не говорим за отглежданата в развъдници, хранене неправилно, тъпкана с хормони и лекувана с антибиотици сьомга, а за диво уловената в Северно море риба. бел. Здрави всеки ден)

Тази риба е не само чудесна за сърцето, но тя съдържа и много протеини, витамин В6, ниацин и рибофлавин.

Не се притеснявайте, ако нямате представа какви са тези последните. В основни линии, това са В витамини, които помагат за преобразуването на храната в енергия – и ви поддържат здравословно будни когато ви се струва, че ей сега ще заспите на бюрото си.

fatigue-265750-fruit-and-veg

Когато става дума за побеждаване на умората, плодовете и зеленчуците в сезон притежават максималния възможен хранителен потенциал.

ГЪБИ

Една чаша гъби осигурява почти 50 процента от необходимата дневна доза желязо, което е особено важно за преноса на кислород в кръвотока.

Без ефективен приток на кислород до основните ни органи често може да се чувстваме уморени и летаргични.

Консумирането на гъби повишава нивото на желязо в тялото, което от своя страна подобрява способността на кръвта да пренася кислород в цялото тяло и осигурява  енергия на органите, за да функционират те ефективно.

СЛАДКИ КАРТОФИ

Моят любим източник на въглехидрати, сладките картофи, съдържат желязо, калий, магнезий, витамин С и витамин D – които всичките помагат за повишаването на нивата на енергия и премахват умората.

Сладките картофи са много разностранни за употреба и може да им се наслаждавате на пюре, на скара, на пара, печени, в салати, както и да ги готвите на яхния със сос къри…

ВОДА

Без вода животът нямаше да съществува. И водата безспорно е най-важната субстанция на Земята като е особено важна за ежедневното функциониране на човешкото тяло.

Водата е необходима за да пренася хранителните вещества и кислорода до клетките, липсата или недостига на които може да доведе до умора и гадене.

Поддържайте тялото си хидратирано чрез пиенето на достатъчно прясна вода и никога не му позволявайте да се обезводни.

Добър начин да си осигурявате достатъчно вода е като изпивате по чаша преди всяко хранене.

ЯЙЦА

Отминаха дните, когато човек се ограничаваше до яденето на шест яйца на седмица – аз смятам, че яйца трябва да се ядат на воля! Яйцата са пълен източник на протеини като съдържат всички необходими на тялото аминокиселини и едно яйце предоставя впечатляващите 30 процента от необходимото ни дневно количество протеин. Яйцата са много полезни след физическа активност, защото спомагат правилното възстановяване на мускулите, а сутрин карат тялото да се чувства свежо за предстоящия ден. Ако комбинирате яйцата с орехи, това ще ви предостави невероятните ползи от протеините в яйцата, наред с енергията на ядките. За още енергия можете да добавяте и спанак.

ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

За мен би било удоволствие да говоря дни наред защо хората трябва да ядат местни растения според сезона – годност, цена, здраве, околна среда, хранителна стойност, вкус, цвят… списъкът е дълъг. Но когато става дума за преборване на умората, плодовете и зеленчуците в сезон имат максималният възможен хранителен потенциал. Това се отнася до общото количество хранителни вещества които могат да се съдържат в растенията – пресни, свежи и узрели. При складирането и транспортирането на плодовете и зеленчуците – какъвто е случаят когато те не са в сезон – хранителният им потенциал рязко спада. Яденето на плодовете и зеленчуците в сезон ви предоставя най-много ползи, като те ви изострят вниманието и ви ободряват и карат да се чувствате отпочинали.

Лий Хоумс

Източник:

http://www.healthista.com/10-foods-that-give-you-energy/

Снимки: www.institutefornaturalhealing.com; walprodiet.atspace.eu

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *