Пет причини да ядем повече краставици

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cucumbers

В тази, така да се каже подгряваща статия за краставиците, даваме пет от ползите им за здравето.

Краставицата е повече от просто съставка в салатите. Тя е лесен—и вкусен—начин за набавяне на допълнителни предпоставки за здраве в почти всяко хранене. Всъщност, краставиците са заредени с множество сериозни ползи, които могат да ви стимулират вътрешно.

Ето пет причини да ядем повече краставици:

1. Борят се с рака:

Краставиците са богати на лигнани. Изследванията показват, че тези съединения помагат за предпазване от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Ектрактите от краставица имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Изследването, което имаме предвид е още в началото, но можем да предположим, че тези свойства се дължат на фитонутриентите в краставицата—като кукурбитацините—и на съдържащия се в тях витамин С. Тези съединения помагат за спирането на ензими като COX-2, например, да не създават възпаление, което може да доведе до рак. Всъщност, Биг фарма разглежда кукурбитацините като основа за противоракови лекарства от ново поколение.

2. Контролират кръвното налягане:

Краставиците може и да не са тръпчив горски плод с ярък цвят… но въпреки това съдържат антоцианини – мощният антиоксидант, свалящ кръвното налягане. Антоцианините помагат в битката с оксидативния стрес, който вдига кръвното. И не са необходими в големи количества, за да са ефикасни.

Яденето на боровинки веднъж в седмицата помага на участниците в изследване да снижават кръвното си с 10% в продължение на 14 години. А китайско изследване откри, че хранителните добавки от стъблата и листата на краставицата снижават кръвното с до 81%. Добавянето на краставица в салатите, които ядете може и да няма същия резултат… но ви дава сходна полза. Помнете че всеки 200 грама от плодовете и зеленчуците, които ядете могат да снижат риска ви от удар с над 30%.

3. Хидратират тялото:

Това е един от най-пренебрегваните фактори за здрава имунна система… а краставиците са около 95% вода. Хидратацията може да е дори по-важна от приема на хранителни вещества за изграждането на защитните механизми на тялото. Това е така, защото детоксикиращите тялото ви органи—като бъбреците и черния дроб—се нуждаят от вода, за да работят. Без нея те няма да изхвърлят ненужното и токсините от организма ви. Но в играта има и още един важен фактор …

Лимфата помага за пренасянето на белите кръвни телца и хранителните вещества до различни части на тялото. Вие не можете да я произвеждате без достатъчно вода. Недостатъчното количество вода не само че спира тялото ви да произвежда лимфа…  но може да доведе и до задържане на нечистотиите, които тя иначе хваща и изхвърля и вероятността от разболяване расте, а имунната ви система работи по-усилено от необходимото.

4. Снижават кръвната захар:

Изследване показва, че яденето на храни с високо съдържание на фибри снижава риска от диабет с 20%. И то използва причиняващи възпаление зърнени храни, при това! Краставиците са по-добър избор, защото те не повишават възпалението. В тях може и да няма толкова фибри, колкото в някои други храни, които ви препоръчваме … Но те са храна, която можете да ядете почти на всяко хранене. А това има натрупващ се ефект.

Краставиците също така са богати на витамин К. Това е витамин, който лесно можем да

пренебрегнем… особено при стандартния начин на хранене на обикновения човек. Жалко. Изследванията показват, че набавянето на адекватни нива витамин К в организма може да снижи риска от диабет с около 20% в рамките на следващите 10 години.

5. Поддържат костите ви силни:

Като говорим за витамин К… той е един от най-важните хранителни вещества, за които да следите в мултивитамините. Една от най-важните ползи от него е изграждането на здрави кости. Той прави костите по-плътни. Изследванията показват, че той предпазва от загуба на костна маса… Както и спомага за предпазването от фрактури.

Изследванията показват също така, че този витамин намалява риска от не-вертебрални фактури с до 81%… Той дори помага за предпазването на жени в менопауза от остеопороза. Всъщност, жените, които имат остеопороза са с по-ниски нива на витамин К по правило.

Не е необходимо много, за да започнете да изпитвате ползите за здравето от краставиците. Добавянето им в салатите може само по себе си да е достатъчно, за да забележите снижаване в кръвното си налягане, както и да усетите костите си по-здрави. Краставиците са евтино—пълно с хранителни вещества—решение за набавянето на допълнителни антиоксиданти на организма.

 

Източник:

http://www.institutefornaturalhealing.com/2014/11/five-reasons-to-eat-more-cucumber/

Снимка:  plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *