Сезонните алергии облекчени, седем начина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Винаги разбирам, че пролетта е дошла по наплива от пациенти в кабинета ми, които се оплакват от сърбежи в очите, хрема и неконтролируеми кихавици.

Ако и вие страдате от сенна хрема, винете за това свръхактивната си имунна система.

Вашата имунна система погрешно приема носещите се във въздуха частици от полени, плесени или прах за опасни нашественици. Тялото реагира твърде бурно и отделя химическо съединение, наречено хистамин в кръвотока. Именно това отделяне на хистамин причинява всичките ви симптоми.

butterbur

Трябва да кажем, че свободно продаваните лекарства и тези продавани с рецепта могат да ви осигурят временно облекчение. Но тези лекарства могат да причинят и депресия, сънливост, повръщане, болки в гастроинтестиналния тракт и диария. Те също така спират производството на серотонин. А това би могло да изсуши назалните канали.

За щастие, природата предлага облекчение.

Един от любимите ми начини за избягване на сезонните алергии е като се заредя с плодове и зеленчуци. Започнете като се запасите с плодове и зеленчуци с всякакви цветове – ябълки, броколи, цитрусови плодове, червен лук, домати и зелени листни зеленчуци. Тези храни са заредени с кверцетин, който противодейства на алергиите като блокира отделянето на хистамин. Освен това пийте много зелен и черен чай. Те са богати на биофлавоноиди, които подсилват правилното функциониране на имунната система.

Още един съвет е винаги когато можете да се опитвате и да избягвате да се излагате на алергени.

Дръжте прозорците затворени през дните, в които летят много полени и сведете до минимум повечето често срещани алергени у дома като почиствате с прахосмукачка и бършете прах често. Но избягвайте почистващите препарати и освежителите на въздуха, които съдържат изкуствени аромати. Тези летливи химикали могат да проникнат в тялото ви и да предизвикат алергична реакция. За по-чист въздух у дома сменяйте въздушния филтър на фурната веднъж на месец. Купете си пречистващ въздуха филтър на въздуха (например HEPA) за спалнята. Този филтър е проектиран да филтрира дори и най-ситните частици.

Но дори и да сте фанатици на тема избягване на алергени, много вероятно е да не успеете да ги елиминирате напълно. За случаите когато алергиите ви надвият, опитайте някое от моите 5 най-ефикасни лекарства против алергия:

      Бромелаин: известен още и като бромелин, е мощен ензим с растителен произход. Съдържа се в естествен вид в плода и стеблата на ананаса. Естествената му способност е да катализира смилането и разграждането на белтъците. Съдържащ се в ананаса, този ензим е добре познат със своите противовъзпалителни свойства, както и със способността си да успокоява лигавиците. Успокояването на лигавиците е предната линия на защита по време на сезона на алергиите. Доза: 1000 мг на ден.

      Чобанка: Изследванията показват, че чобанката съдържа субстанция, наречена петазин, която е също толкова ефикасна, колкото предписваните с рецепта антихистамини – но без да предизвиква сънливост.Доза: 50 до 75 мг стандартизирана добавка по два пъти на ден.

      Коприва: Също позната като пареща коприва, тази билка съдържа анти-алергенни и антихистаминни съединения. Тези съединения подобряват устойчивостта на организма към полени и плесени. Тя е първото нещо, към което посягам когато имам пристъп на кихавица, защото мога да разчитам на тази билка да го спре, често в рамките само на 10 минути. Доза: 870 мг при възникване на симптомите. Използвайте изсушени чрез сублимиране екстракти за максимална ефективност.

      Кверцетин: Наред с яденето на повече богати на кверцетин храни, започнете да взимате добавки с кверцетин в началото на сезона на алергиите. Търсете хранителни добавки, които съдържат също и бромелаин за по-добро абсорбиране. Доза: 200 до 500 мг два пъти дневно с храната.

      Витамин C. Този мощен антиоксидант подсилва имунната система и спомага защитата на клетките от свободните радикали, произведени по време на алергичните реакции. Доза: 2000 до 3000 мг два пъти дневно.

Не мога да ви гарантирам сезон на алергиите, през който няма да кихате, но тези изпитани и натурални стратегии със сигурност ще го направят поносим. И колкото по-рано започнете да ги прилагате, толкова повече ще се наслаждавате на пролетта, че даже и на лятото.

от Дейвид Блайуайс

Източник: Advanced Natural Medicine, The 7 Ways I stop Seasonal Allergies, April 2012

Снимка: dacsanvungmien.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *