Микровълновата фурна, приятел или враг?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Поглед върху това как третираната в микровълнови печки храна може да повлияе отрицателно на здравето ви

microwave-oven-model-no-360r-s-193709Знаете ли какво (освен телевизор) има в почти всеки дом в Америка? Микровълнова печка. Защото микровълновите печки са бързи и лесни за ползване, не заемат много място, използват се за готвене у дома, в офиса и дори в ресторантите. Дори любимите ви ресторанти за здравословно хранене може да зависят от тези електрически уреди за бързо претопляне и готвене на ястията. Така че въпросът е  —

Безопасни ли са микровълновите печки и добре ли е да се яде храната, сготвена в тях?

Преди да погледнем научно върху това как храната, обработена в микровълнова печка може да повлияе на биохимичните показатели на кръвта ви и отрицателно да засегне здравето ви, нека погледнем голямата картина като използваме здрав разум.

Ако помислите от тази гледна точка, храносмилателната система на човека се е развивала в продължение на стотици хиляди години, за да храносмила храна, която е била или сурова или готвена във вода или на огън. Обаче, храната, готвена в микровълнова печка се приготвя по напълно несвойствен и непознат за човешката храносмилателна система начин.

Здравият разум показва, че този радикален начин на готвене променя химическите показатели на храната така, че тя влияе негативно на здравето ни.

Сега още малко наука…

Нека видим как работи микровълновата печка

Микровълните са част от спектъра за електромагнитната енергия, който включва светлинните вълни и радио вълните. Те се движат със скоростта на светлината – която е  около 298 051 км в секунда. И как тази печка топли храната толкова бързо?

Вътре в микровълновата печка има ‘магнетрон’, което е тръба пълна с електрони. Електроните в микровълновата печка реагират на магнитната и електронна енергия и се превръщат във вълни с микро дължина. Това е радиацията, която взаимодейства с молекулите в храната.

Молекулите на храната имат положителен и отрицателен край, по подобие на магнитът, който има северна и южна полярност. Електроните от мегатрона произвеждат вълни, които реагират с положителните и отрицателни части в хранителните молекули. Хранителните молекули започват да вибрират, до няколко милиона пъти в секунда. Тази молекулярна ‘вибрация’ е онова нещо, което създава топлината в храната.

Това трептене деформира молекулите в храната и създава нови, неестествени, радиолитни съединения, непознати преди в природата. Тези станни, чужди съединения в храната, третирана в микровълнова печка са показали, че увреждат кръвта, храносмилателната система и имунната ни система.

Микровълновите печки съществуват от около 40 години, но до момента те са били обект само на няколко изчерпателни научни изследвания.

Изследвания, показващи отрицателни последици за здравето от яденето на храна, третирана в микровълнови печки

Подробни изследвания обаче бяха проведени в Швейцария и Русия за ефектите върху човешкото тяло на храните, третирани в микровълнови печки. И двете изследвания достигат до заключението, че използването на микровълнови печки значително влошава хранителната стойност на храната, изражда протеиновите молекули в храната и създава нови, изцяло неестествени съединения. Най-обезпокояващото обаче е, че здравето на участниците в изследванията се е влошило от яденето на храни, третирани в микровълнови печки.

Заключенията им включват:

 • Хемоглобинът в кръвта (изключително важният, пренасящ кислород компонент на кръвта) значително намалява след ядене на храни, третирани в микровълнови печки.
 • Броят на белите кръвни телца се повишава (както става в резултат на инфекция).
 • LDL (лошият) холестерол се повишава, а HDL (добрият) холестерол намалява.
 • Канцерогенните (причиняващи рак) вещества в храните се увеличават.
 • По-висока заболеваемост от рак на храносмилателната система.

Руските учени намират микровълновата печка изключително плашеща, което е достатъчно, за да забранят действително употребата й – до скоро.

Когато храната се готви в микровълнова печка, в нея има:

 • Значително по-малко витамини от група В, витамин С, витамин Е, основни минерали и мазнини.
 • Разрушени и негодни за ядене протеини.
 • Загуба на жизненоважни ензими и фитохимикали.

А ето едно наистина интересно изследване – за кълняемостта на зърна:

Зърната, потопени в стоплена в микровълнова печка (и охладена) вода нито покълват, нито растат! Съвсем очевидно е, че третирането с микровълни е променило водата химически и е унищожило способността й да ‘отглежда’ дадено растение.

Добре, тогава може би е добре само да се претопля храна в микровълнова печка от време на време?

НЕ! Всъщност, храната, топлена в микровълнова печка се стопля неравномерно като на едни места е претоплена а на други остава студена. В тези нестоплени места може всъщност да се зародят бактерии като салмонелата и така да се отровите от храната.

Освен това, когато използвате пластмасови контейнери или пластмасови опаковки в допир с храната, вие поглъщате с храната всякакви видове вредни химикали като ди(етилхексил)адапт или DEHA, (канцероген), бисфенол-А или BPA (вещество в пластмасата, причиняващо рак) и ксеноестрогени (синтетични естрогени)!

В скорошно изследване бе открито, че канцерогенните съставки в пластмасовите опаковки са 10000 пъти над определените за безпасни от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ!

Излагането на бисфенол-А, който се използва за произвидството на поликарбонат и други пластмаси, доказано причинява репродуктивни проблеми и еректилна дисфункция и се свързва със сърдечносъдови заболявания и диабет при хората.

Ксеноестрогените са наистина вредни синтетични естрогени, които май ги има навсякъде. При мъжете ксеноестрогените могат да причинят намален брой сперматозоиди и феминизация (като плашещите ‘мъжки цици’), и рак на гърдата и репродуктивни проблеми при жените. Ксеноестрогените предизвикват напълняване около корема и гърдите при мъжете, а при жените се проявява като тлъстини по задника, ханша, бедрата и ръцете.

Така че освен, че са наистина нездравословни, храните, третирани в микровълнова печка могат да ви накарат и да напълнеете!

Родителите никога не трябва да топлят кърма или мляко в микровълнова печка – не само защото това може да претопли млякото и изгори бебето, но и защото микровълните унищожават най-ценните хранителни вещества, ензимите и протеините, които са жизнено важни за растежа на бебетата!

А ето и нещо наистина плашещо: през 1991 година на пациент е прелята кръв, затоплена в микровълнова печка. Пациентът умира от тежка анафилактична реакция към кръвта. Стоплянето в микровълновата печка създало нещо напълно неразпознаваемо от тялото!

Ако искате да сте в безопасност, здрави и ЕЛЕГАНТНИ, изцяло избягвайте ползването на микровълнови печки. Лично аз изхвърлих своята преди около 6 години и тя изобщо не ми липсва!

Има много по-здравословни и добри алтернативи:

 • Яжте за предпочитане сурови зеленчуци и плодове, или ако са готвени нека бъдат леко сотирани (с малко вода и масло от екологично отгледани животни) или задушени на пара, докато леко омекнат в тенджера на печката.
 • Топлете вода за чай и т.н. в съд или чайник, вместо в микровълновата—или още по-добре—използвайте вряла вода от чешмата!
 • Планирайте предварително размразяването на замразените храни от хладилника.
 • Претопляйте ВСИЧКО на ниска температура в тенджера или в тостер в алуминиево фолио (което също отнема само 4-5 минути).
 • Ако трябва да използвате микровълнова печка (а аз не мога да се сетя поради каква причина би ви се наложило да го правите!) използвайте само стъклени контейнери вместо пластмасови.

Или може да опитате следното – малките конвекторни фурни са чудесни за готвене на храни по-бързо и по-равномерно от обикновените фурни или на печката.

Можете всъщност да сготвите замразени органични ребърца за 20 минути и те стават много вкусни – запечени, крехки и сочни. В конвекторните фурни  можете да печете меса, кексове и сладкиши, да пържите, запичате, печете на скара или да готвите на пара любимите си храни, включително меса, пиле и зеленчуци. И това отнема 20-30% по-малко време, отколкото в обикновените фурни като се използва около 75% по-малко енергия.

Това е много по-здравословна възможност от причиняващите рак, унищожаващи хранителните вещества микровълнови фурни!

от Катрин Еблинг и Майк Гири – лицензиран експерт по храненето

Източник: TruthAboutAbs.com, Is Your Microwave Cooking Making You Sick?

Снимка: www.parasptk.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

4 thoughts on “Микровълновата фурна, приятел или враг?

 1. Имаше по италианската телевизия специално предаване 2 часа дали е вредна микровълнова печка -казаха че не е вредна…..

 2. Когато се твърди, че храната става радиоактивна, нека се посочи какво точно се разбира под това понятие, какви химикали се отделят в храната? Радиация има кой знае още къде, а за мобилните телефони какво да кажем? Като гледам няма мои познати, които да са се отказали от мобилните си телефони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *