Аплаузи за зехтина

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

olive oil

Създайте си навика да ядете зехтин и това може да се окаже толкова здравословно, колкото да захвърлите цигарите. А доказателствата са в урината.

Микроскопични вещества в урината разкриват колко добре тялото ви се защитава от ежедневното увреждане на клетките, причиняващо рак. Мислете за тези вещества като за поразяващите елементи на шрапнела – ако са твърде много, това означава, че тялото ви понася сериозни удари. Време е за зехтин. В изследване, мъжете които увеличили приема си на кехлибарената течност имали по-малко от сигнализиращите увреждане ‘поразяващи елементи’ на шрапнела в пробите от урината си. Колко по-малко? Спадът бил подобен като при пушачите, когато се откажат от тютюна. На това му се казва ефикасно масло.

Зехтинът е пълен с полезни за вас вещества. На кое от тях тогава се дължи противораковото му действие? Преди това последно изследване учените подозираха, че то се дължи на фенолните съединения в зехтина; фенолите имат антиоксидантни (четете антиракови) свойства. Но фенолното съдържание на зехтина изглежда имаше малко въздействие в изследването. Изследвани бяха три различни вида зехтин с различни количества фенолни съединения и видът оказваше малка разлика в количеството на маркерите за увреждане на клетките, открити в пробите урина. Изследователите предполагат че има нещо антиканцерогенно в мононенаситените мазнини като цяло.

Което би означавало, че богатият на мононенаситена мазнина зехтин помага не само на сърцето, но може би спира и рака. Това ни помага да обясним защо в сравнение на хората, живеещи в северна Европа , южноевропейците, чиято храна изобилства от зехтин, са с по-нисък процент както на сърдечни заболявания, така и на рак.

Но не забравяйте следното предупреждение: Мъжете в изследването не добавяха зехтин в храната си. Те го използваха вместо мазнините, които по-рано обичайно консумираха – около 5 супени лъжици общо на ден. Използвайте зехтин и се отървете от маслата, маргарините и другите мазнини, които използвате в храната си, за да не повишавате общият си прием на калории; ако изхвърлите част от калориите зад борда, проблемите ви със здравето ще изглеждат по друг начин.

Ако ядете храна с богато съдържание на здравословни ненаситени мазнини – вие можете да изглеждате шест години по-млади.

Източник: Real Age, Accolades for Olive Oil, 11 October 2010

Снимка: www.adicadehoje.com.br

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

2 thoughts on “Аплаузи за зехтина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *