Шам-фъстъците – любимите, горящи тлъстините и полезни за сърцето ядки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Спомням си, че когато бях дете шам-фъстъците бяха ярко червени! По онова време шам-фъстъците идваха най-вече от Близкия изток и методите на бране причиняваха петна по тях, затова ги боядисваха (леле!) в ярко червеникаво розово за скриване на петната. За щастие повечето шам-фъстъци днес си ги набавяме от Калифорния и те са готови за хапване в естествения си (и по-апетитен) жълто-кафяв цвят.

Шам-фъстъците са се превърнали в любими ядки на почти всички. Знаехте ли, че шам-фъстъците са едни от най-хранителните ядки, които можем да ядем? Само една шепичка (30 г) съдържат повече от 30 витамини, минерали и други мощни хранителни вещества, които ви помагат да горите мазнините, да подобрите холестерола и здравето на сърцето си, да внесете равновесие в кръвната си захар и дори да подобрите половия си живот!

Шам-фъстъците са сред ядките, които съдържат най-много протеини и здравословни мазнини, ето защо те са едни от най-добрите начини да си набавяме голямо количество хранителни вещества, поддържат кръвната захар ниска и в същото време горят мазнини.

Шам-фъстъците се нареждат сред ядките с най-високо антиоксидантно действие (по скалата ORAC) в сравнение с всички храни. Антиоксидантите помагат за избягването на увреждането от свободните радикали, а това позволява здравословно клетъчно възпроизвеждане, забавя стареенето и препятстват хроничните заболявания наред с други неща.

Невероятните ползи за здравето от шам-фъстъците

Шам-фъстъците съдържат уникален профил от хранителни вещества и мастни киселини. Те са добър източник на ненаситени мастни киселини и на множество антиоксиданти включително γ-токоферол, β-каротин, лутеин, селен, флавоноиди и фитоестрогени.

В сравнение с други популярни ядки, шам-фъстъците са едни от най-богатите източници на калий, витамин В-6 и лутеин + зеаксантин. Те също така съдържат здравословно количество протеин, фибри и селен (полезен за здравето на щитовидната жлеза).

Тези малки зелени ядки са хрупкави, солени, вкусни, засищащи, с ниско съдържание на въглехидрати и полезни за вас! Освен че тези вкусни ядки са заредени с голямо количество (полезни) мазнини, те са и сред най-полезните, горящи мазнините ядки, които можете да намерите.

Шест храни силно повишават азотния оксид в тялото за перфектно здраве

Ето ПЕТ добри причини да хапваме шам-фъстъци

1. Чудесен източник на витамин B6

В витамините са „водно разтворими” витамини. Това означава, че В витамините лесно се отмиват от тялото и то не може да запазва В витамини в себе си.

Витамин B6 е жизнено важен за производството на някои невротрансмитери, които защитават мозъка и нервната система. Освен това, витамин B6 помага за справянето с депресия и безпокойство, повишава способността ви да разграждате и преработвате мастните клетки, покачват нивата ви на енергия, подобрява предменструалния синдром и помага при проблеми при разстройство с дефицит на внимание и при разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност.

Витамин B6 е също така един от най-важните витамини за снижаване на нивата на хомоцистеина в тялото. Хомоцистеинът е възпалителна субстанция, произвеждана от тялото, която е водещ индикатор за сърдечно заболяване. Високият хомоцистеин = на повишен риск от инфаркт, инсулт и кръвни съсиреци.

Защо орехите са супер полезна храна

2. Подобряват здравето на сърцето и нивата на холестерола

Докато много от другите видове ядки са изследвани за здравослоните ползи, които те предоставят, шам-фъстъците са изследвани за здравето на сърцето и за ползите, свързани със снижаването на холестерола.

Изследване, публикувано в списанието American Journal of Clinical Nutrition, показва определено и значително снижаване на вредния (LDL) холестерол със само една порция на ден, въпреки че снижаването на холестерола всъщност сякаш „зависи от дозата”. С други думи 2 порции шам-фъстъци ще снижат холестерола и другите сърдечни рискови фактори малко повече от една порция (порция = 10% от общо калориите за деня). Вредният (LDL) холестерол бил снижен с впечатляващите 9-12%.

Високото ниво на вредния (LDL) холестерол е основният рисков фактор за сърдечно заболяване и се счита, че е резултат отчасти от повишените триглицериди, обикновено причинени от храна с високо съдържание на въглехидрати и захар. Освен това, шам-фъстъците съдържат високи нива на антиоксиданти, които също защитават здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Петъчната петица: Дайте силен тласък на отслабването без никакви диети

3. Борят се с диабета

Яденето на шам-фъстъци има полезно действие върху кръвната захар като помага за поддържането на ниски нива на кръвната захар, инсулина и помага за предпазване от диабет.

Ново изследване от Испания показва, че хората с пред-диабет всъщност имат по-нисък риск да се разболеят от диабет ако ядат шам-фъстъци редовно. Участниците ядели по 60 г шам-фъстъци на ден и постигнали спадове, както на кръвната захар, така и на инсулина. Някои от участниците също така открили, че и нивата им на възпаление също били снижени благодарение на антиоксидантите и на нивата на противовъзпалителното действие на шам-фъстъците. Още една полза, която участниците изтъквали била, че намалили и обиколката на талиите си.

Освен факта, че шам-фъстъците съдържат много малко захар, те също така съдържат много биоактивни съединения, които въздействат на сърцето, на нивата на кръвната захар и на други мерители на здравето.

Шам-фъстъците също така са с високо съдържание на протеин, фибри и здравословни мазнини и така помагат за контролирането на пристъпите ви на глад и ви засищат. Шам-фъстъците не само снижават апетита ви, но и ви предоставят много здравословни хранителни вещества.

Направете си сами енергийни блокчета у дома

4. Подобряват секса

Изследване, публикувано в списанието International Journal of Impotence Research разглежда последиците от яденето на шам-фъстъци при 17 мъже с еректилна дисфункция (ЕД).

Мъжете ядели по около 100 г (1 ч.ч.) шам-фъстъци на ден в продължение на три седмици. Мъжете били изследвани преди и след това по скала, наречена Международен индекс за еректилната функция. След 3 седмици резултатите по IIEF на мъжете значително се подобрили и участниците също така посочвали, че имат повишени либидо, удоволствие и удовлетворение. Така че ако искате да добавите малко пикантност в живота си, яжте повече шам-фъстъци!

13 изненадващи източника на протеин (не от месо)

5. Горят мазнини

Ядките съдържат множество здравословни мазнини, но те също така помагат и за горенето на мазнините! Шам-фъстъците са сред ядките, които съдържат най-високо количество протеин, който ви помага да се чувствате сити.

Освен това, те съдържат щедри количества здравословни мононенаситени мазнини, сходни на здравословната мазнина в зехтина. Тази мазнина не само ви помага да се чувствате сити, но и поддържа нивото на кръвната захар ниско—ключов фактор за повишения апетит. Когато кръвната захар остава ниска, вие поддържате тялото си в режим на горене на мазнините и гори мазнините за енергия, вместо да ги складира като тлъстини—и именно това се случва когато ядете въглехидрати или храни, съдържащи захар.

Освен това, когато ядете небелени шам-фъстъци ви е необходимо малко време, за да ги белите и така ядете по-малко.

Шам-фъстъците също така съдържат щедри количества антиоксиданти, лутеин и зеаксантин, които защитават очите ви от заболявания, свързани със стареенето, включително от дегенерация на макулата.

Открийте още един извор на дълголетие

И още нещо, шам-фъстъците са чудесни и за здравето на стомаха и червата. Всички говорим за пробиотици, но съществуват и пребиотици. Това са здравословните, пълни с фибри храни, които хранят здравословните ви стомашно-чревни бактерии и шам-фъстъците просто са една от тези храни, които хранят полезните бактерии и ги поддържат щастливи!

Изследване от Университета на Флорида показа, че хората, които ядели по 90 г шам-фъстъци в продължение на 19 дни почувствали подобрение в нивата на полезните си стомашно-чревни бактерии, както и повишаване на полезните бутирати, които са субстанции, формирани от здравите стомашно-чревни бактерии и спомагащи оздравяването на стомашно-чревната лигавица. Изпитвате неудържим глад? Вземете си пакетче вкусни хрупкави шам-фъстъци. Тялото и стомахът ще ви благодарят! Наслаждавайте се на шам-фъстъците и поддържайте формата си!

Прочетете също:

Как да се преборим с макулната дегенерация, практически съвети

19-те най-полезни пребиотични храни, които е добре да ядете

7 храни за облекчаване на стреса

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

Кашуто е абсолютно най-доброто безлекарствено лечение за депресия

Ушийте одеало с тежести за успокояване на сетивата, при тревожност, аутизъм…

Източник:

https://thenutritionwatchdog.com/pistachios-my-favorite-fat-burning-snack/

Снимка: priesters.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *