Ушийте одеало с тежести за успокояване на сетивата, при тревожност, аутизъм…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

weighted-blanket-green

Ето как да ушиете одеало с тежести за малки и големи пациенти с аутизъм, разстройство с дефицит на внимание, разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност, болестта на Алцхаймер, тревожност, посттравматично стресово разстройство, депресия, безсъние, хипер чувствителност, стресови неврози, дисоциативно разстройство на идентичността, синдром на неспокойните крака… Повече за ползите от тези одеала можете да видите тук.

Магическите одеала с тежести при безсъние, тревожност и какво ли още не

За да ушиете одеало с тежести е добре да използвате подходящ плат/платове като можете да го направите и с две лица. Полезен съвет е да използвате два вида плат – фин памучен за лятото за едното лице и по-топъл за зимата. Можете да използвате и по 2 детски или за възрастни фини одеала с еднакви размери. Важното е да са от мека материя и приятни на допир, за да ги харесат тези, за които са предназначени.

Принципът е много прост.

Първо преценете колко голямо трябва да е одеалото, което ще шиете.

След това разгънете плата, най-добре на земята на два ката (еднакви или различни) един върху друг с лицето на плата навътре.

За по-лесно набодете с топлийки – ще ви трябват много топлийки, затова, ако ви е по-лесно, тропосайте одеалото от трите страни на 2 сантиметра навътре от края на плата, като оставите горната тясна страна незашита.

След това зашийте одеалото от трите страни на машина и махнете топлийките или тропоската.

Обърнете одеалото от лицевата страна.

Разделете така ушитото одеало на равни по ширина ленти по дължина и ги тропосайте, след което ги минете на машината. Обикновено те се правят с ширина 10-12 см една от друга.

poly-pellets-weighted-blankets

Окончателното тегло на одеалото не трябва да е повече от 10-15% от теглото на потребителя за деца, и не повече от 5-10% от идеалното тегло на възрастен. И все пак е най-добре да се консултирате с лекаря си относно най-подходящата тежест.

Тъй като одеалото, което приготвяте ще бъде разделено на еднакви по големина квадрати, лентите с ширина 10-12 см ще бъдат равномерно разделени хоризонтално, така че да се образуват квадрати с примерна големина от 10 на 10 или 12 на 12 см.

Направете изчисления колко такива квадрата трябва да има одеалото, което шиете.

След това изчислете колко трябва да тежи то. Например, правилото е че за дете с тегло 20 кг одеалото трябва да тежи 2 кг + .500 кг или общо 2.5 кг.

Сега разделете площта на одеалото, което шиете на ширината на квадратите, които ще има върху него, когато е готово и разделете тежестта на броя на квадратите, за да знаете по колко грама тежест трябва да има във всеки квадрат. 

Направете си билкова яка за врата в 9 лесни стъпки

На кантар измервайте съответните грамове от боб, ориз или и от двете смесено, за да можете да запълвате квадратите. Но ако искате да можете да перете одеалото, изберете поли-пелети или декоративни камъчета (от Джумбо, например) за тежестта.

Както вече са направени лентите, сипете във всяка от тях изчислената тежест за всеки квадрат, разстелете тежестта и минете хоризонтално шев на машината на 10-12 см от края на одеалото.

След това отново сипете премерените грамове от съответната тежест във всяка лента и отново минете шев на 10-12 см от предишния като внимавате да не счупите иглата на шевната си машина.

Продължете по същия начин докато стигнете до горния край на одеалото, където също ще минете затварящ шев. И воала! Вашето одеало с тежести е готово за употреба!

Хора използвали такива одеала се чувстват много комфортно и дори ги носят със себе си навсякъде из дома си, както и при пътуване с кола.

weighted-blanket-method

Ето и няколко полезни съвети:

1. Подходящата тежест би следвало да бъде 10% от тежестта на тялото плюс .500 грама (например, в идеалния случай за дете с тегло 20 кг, одеалото трябва да тежи приблизително 2.5 кг).

2. Жена която се нуждаеше с по-тежко одеало използвала метални шайби (от железарията) в допълнение към използвания от нея ориз; а друга приятелка смесва ориз и боб. Възможностите са много, но ако искате да перете одеалото в перална е най-добре да използвате декоративни камъчета или поли-пелети.

3. Освен одеала, можете по същия начин да си ушиете наметало за скута със съответната по-малка големина.

4. Не ви препоръчваме да използвате боб или ориз, понеже при пране те могат да хванат мухъл.

5. За улеснение можете да използвате калъфки за възглавници или пликове за одеала, за да ушиете необходимата ви завивка с тежести по описания по-горе начин.

Във всеки случай, можете да превърнете ушиването на одеало с тежести в забавен проект с чудесни резултати!

Ако имате свои полезни съвети, свързани с ушиването и използването на одеало с тежести, ще се радваме да ги споделите с нас.

Източник:

http://mommyhoodlife.com/2013/01/tutorial-weighted-blanket.html

Снимки: Pinterest; Pitchengine; Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *