Дълбока детоксикация с билки и хранителни вещества

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

herbs

В последните си статии обсъждах предварителното прочистване на кръво обръщението и храносмилател ния тракт с алкализиращи и детоксикиращи храни, наред с хранителни добавки за плавно прочистване като модифицирания цитрусов пектин (MCP) и алгинатите. Тази  първа фаза спомага за подготвянето на тялото за по-основен процес на детоксикация. В настоящата статия аз препоръчвам билки и хранителни вещества, които да добавите към програмата си и които помагат с извличането на токсините, настанили се дълбоко в тялото.

Направете спедващата стъпка

Продължавайки с детоксикацията ние трябва да включим прочистващи хранителни добавки, които напълно да премахнат токсините от органите и тъканите след така наречените цикли на детоксикация. Последното нещо което бихме искали е тези токсини да бъдат премахнати от една част на тялото, само за да се настанят в друга негова част. Ето защо започваме с прочистването на кръвообръщението и храносмилането преди да добавим по-силни детоксикиращи вещества, които се целят в токсините в органите и тъканите като лимфната система, черния дроб и други части на тялото. В допълнение на цялостното премахване на токсините, ние се нуждаем също от силна антиоксидантна и жизнена енергия, подкрешяща втората фаза на прочистването.

Има много и разнообразни билки, които спомагат тези наши усилия, повече отколкото могат да се изброят в настоящата статия. Като допълнително преимущество тези билки имат склонността да подсилват и други области на здравето. Ето някои полезни препоръки.

Максимализиране на имунитета

Често не мислим за нея по този начин, но имунната система е едно от нашите най-мощни средства за детоксикация, тя елиминира вирусите, бактериите, гъбичките, токсините и другите вредни нашественици. Така че здравата имунна система е задължителна. Куркумата е обикновена подправка, особено в индийската кухня, която съдържа съединението куркумин. Куркуминът стимулира имунитета, спомага за пречистване на кръвообръщението и подсилва антиоксидантната дейност.

Манджиста е друга детоксикираща и имуностимурираща аюрведическа билка, която действа за пречистването на кръвоносната и лимфна системи. Това е важно: лимфната система играе ключова роля за детоксикацията и имунитета като помага за задвижването и премахването на токсините и метаболитните отпадни продукти.

Нийм е друга аюрведическа билка, която помага на тялото да се бори с опасностите нашествениците. Тя съдържа мощни антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства. Черният орех също е познат със способността си да се бори с бактериите, паразитите и гъбичките.

Черен дроб, бъбреци, жлъчен мехур и други

Една от многото функции на черния дроб е да изхвърля токсините от тялото. Но след време тези токсини могат да се натрупат. Тогава черният дроб се нуждае от помощ. За щастие има много начини да се постигне това.

  • Тилчец: Чудесна хранителна добавка за разреждане на жлъчния сок и за подобряване на цялостното действие на черния дроб. С натрупването на токсините, черният дроб се запушва и жлъчния сок се сгъстява, пречейки на храносмилането и детоксикацията.
  • Липоева киселина: Мощен детоксикиращ антиоксидант, който е особено добър в премахването на живака. Полезна е и за здравето на черния дроб.
  • Корен от орегонско грозде: Помага в премахването на токсините, както от черния дроб, така и от уринарния тракт. Полезен е и за премахването на живака. И докато сме на темата, и кориандърът помага за изхвърлянето на живака.
  • Глухарче (листа и корен): Изпълнява редица функции. Подсилва действието на червата и пречиства черния дроб и жлъчния мехур. Глухарчето стимулира и имунитета.
  • Бял трън: Помага на храносмилането и прочиства черния дроб и жлъчката.
  • NAC, или N-ацетил цистеин: Молекула с невероятно разностранни свойства, която спомага пречистването на белите дробове, както и детоксикацията на черния дроб. Тя също така изхвърля тежките метали и токсините.
  • Лимони:Помагат да изхвърлянето на токсините и са полезни, както за черния дроб, така и за жлъчния мехур. Препоръчвам смес от зехтин и лимон. Разбийте в блендера един органичен лимон, 1¼ ч.ч. вода и една супена лъжица зехтин. Частично прецедете, но оставете част от пулпата. Това е чудесно ежедневно леракство за детоксикация.
  • Цветът от златник (енчец) е естествен диуретик, който изхвърля токсините от тялото. Амалаки, бибхитаки и харитаки са съставки на традиционна формула за прочистване, наречена трифала и тя помага за допълнителното премахване на токсините от храносмилателния тракт.
  • MSM е биологично активна форма на сяра, която осигурява детоксикация на клетъчно ниво. Тя също така стимулира имунната система, подсилва здравето на ставите и засилва възстановяването на тъканите It.

Препоръчвам също джоджен (мента) и билката оман заради способностие им да пречистват белите дробове, още един орган, които работи усилно за премахването на токсините от тялото. Джодженът подпомага функционирането на храносмилателната система.

Пълна детоксикация

Една от най-добрите хранителни добавки за пълното премахване на токсините е така наречената ‘детоксикираща хранителна добавка от фаза 2’, в която се използват много от растенията и хранителните вещества, изброени по-горе. В допълнение към премахването на токсините, тя също така предоставя обилно количество антиоксиданти за борба със свободните радикали, като в същото време стимулира и жизнената енергия и имунитета.

Формулата включва билки, които лекуват различни органи, за да осигури пълно и дълбоко прочистване на тялото. Освен това, тя е изготвена така, че да премахва токсини от места, които са станали мудни поради лошо кръвообръщение или блокажи на лимфата. Това е чудесна хранитела добавка, която да взимате всеки ден за бавно и постепенно прочистване, както и в повишени дози за дълбоко извличане на токсините след първоначалната подготвителна фаза.

Не забравяйте, детоксикацията е процес. Много месеци, дори години са били нужни тези токсини да се натрупат в тялото ви; така че не можете да се отървете от тях за един уикенд. Като не пришпорвате нещата, вие си осигурявате допълнително преимущество с това, че давате на тялото си време да се нагоди. Когато изпитате детоксикираща криза, период, в който премахването на токсините ви кара да се чувствате зле, това е просто начинът по който природата ви показва, че насилвате нещата. В основата си, детоксикацията трябва да е приятен процес, който възстановява енергията и запазва здравето ни в дългосрочен план.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, In-Depth Detox With Herbs And Nutrients, 1 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/in-depth-detox-with-herbs-and-nutrients/

Снимка: megdickey.wordpress.com

Прочетете също статията: Есенна детоксикация, стъпки 

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на детоксикациите, препоръчваме преди да се подложите на каквато и да било детоксикация, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с билкар за избягване на непоносимост към препоръчаните билки и хранителни вещества. По този начин ще извлечете максималното от детоксикацията, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *