Есенна детоксикация, стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

falling leaves

Отървете се от токсините тази есен

Есента е тук, листата падат и следователно това е чудесно време от годината тялото ви да изхвърли токсините.

Есенното равноденствие, празнувано от древни времена тъкмо отмина. Дните осезаемо се скъсяват. Според философията на традиционната китайска медицина (ТКМ), всеки сезон съответства на различни елементи и органи. Есента, която се свързва с дебелото черво и белите дробове, се счита за един от най-подходящите периоди за детоксикация през годината. В това има смисъл, тъй като белите дробове и дебелото черво са органи, които получават хранителни вещества и отделят отпадни материали. Според философията на ТКМ, системите на тези органи също се свързват с чувството на тъга и с процеса на освобождаване от ненужното. Така че сега е идеалното време от годината за човек да се освободи от нещата, които го спират в живота: нездравословни навици, отрицателни мисли и натрупани токсини, спотайващи се някъде дълбоко в тялото.

Леката есенна детоксикация с използването на пречистваща диета, естествени хранителни добавки и методи, в които се използват тялото и ума, предлага идеален начин за прочистване на различните органи, подобряване на храносмилането, повишаване чувството за емоционално и физическо здраве и укрепване на имунната система с оглед предизвикателствата на по-студеното време.

Токсините са част от нашия свят

Дори и да се чувствате здрави, да имате здравословен начин на хранене и да избягвате химикалите, тъжен факт относно модерния начин на живот е, че непрекъснато сме изложени на токсини в много форми. Последиците от излагането на множество токсини дори и в малки количества не са изследвани подобаващо. Но тревожните факти за вредното им влияние се виждат сред фауната в дивата природа и в нарастващите здравни епидемии, свързани с химикалите и замърсителите.

Излагане на живак

Нова информация за един основен токсин, тежкия метал живак, бе публикувана от учени еколози от Харвард. Докладът им обсъжда резултатите на исторически данни за емисиите на живак още 2000 години преди Христа. Заключенията показват, че повечето от живака, отделян в околната среда се озовава в океана след няколко десетилетия и остава там с векове до хилядолетия. Микробите в океана го преобразуват в дори още по-токсична форма, наречена метилживак, който се натрупва в рибата и морските дарове.

Шестдесет процента от живака, който в момента се депозира в атмосферата, идва от живака, отделян от промишлеността, който продължава да циркулира в околната среда. Поне половината от сегашното количество живак в океаните е отделено преди 1950 г. Това е много отрезвяваща новина. Тя сигнализира, че дори и да настъпи драстично намаление на текущите емисии живак сега на ниво, ние въпреки това можем да очакваме да сме непрекъснато изложени на живак през живота си и в продължение на много поколения напред.

Имайки предвид тези факти, вниманието към редовното детоксикиране се превръща в необходимост. За щастие има безопасни начини за подобряване способността на тялото да изхвърля живак и другите упорити токсини постепенно.

Безопасен подход към детоксикацията

Често чуваме хората да говорят за ‘криза на лечението’ при провеждане на сезонно прочистване на тялото; това че човек се чувства по-зле в началото се приема погрешно за добър признак за това, че програмата за детоксикация действа. Но бързото прочистване е все едно да изхвърлите нещата от всичките си кухненски чекмеджета едновременно. Истинска бъркотия.

Телата ни имат сложна взаимодействаща мрежа от системи за прочистване. Клиничният ми опит показва, че най-безопасният подход е нежното подсилване на тези прочистващи системи и позволяването на тялото да изхвърля токсините със съответстващата на тялото скорост, а не всичките наведнъж. Това може да се постигне чрез лекото пречистване на храносмилателния тракт и на кръвообръщението първо с естествени вещества, които се свързват с токсините и спомагат за изхвърлянето им през бъбреците и червата.

След няколко седмици можем да добавим детоксикиращи съединения, които насърчават освобождаването на токсините от органите и тъканите, където те може да са се намирали от дълго време. Твърде голямото прочистване твърде бързо може да претовари организма и да доведе до вредни последици в дългосрочен план. Обаче, като се действа по-полека и постепенно и като се следват естествени прочистващи цикли, неприятните реакции и страничните ефекти от детоксикацията в голяма степен се избягват.

Да започваме

Важно е да започнем с алкалзираща диета, за да пречистим дебелото черво и кръвоносната система преди да се опитаме да навлезем по-надълбоко за премахването на натрупалите се токсини в тъканите. Наблегнете на зелените листни зеленчуци, кръстоцветните зеленчуци като броколи и зеле, морските водорасли, несладките плодове, бобовите растения и несъдържащите глутен, зърнени храни. Премахнете от менюто си възпалителните храни като захарта, рафинираните храни, транс-мазнините, обработените или вредните ‘бързи’ храни и газираните напитки.

Алкалната диета с която всеки болен от рак трябва незабавно да се запознае

Силно препоръчвам напитка за пречистване от лимон и зехтин. Тя е евтина, лесно се приготвя, а предлага мощна подкрепа на всяка програма за пречистване. Тя е и отлично средство за ежедневно укрепване на здравето ежедневно. Махнете семките на един органичен лимон, добавете органичен зехтин (1 супена лъжица) и 1¼ чаша филтрирана вода и разбийте в блендер, прецедете, ако предпочитате и пийте преди лягане на празен стомах. Тази приятна напитка помага за пречистването на кръвта и на храносмилателната система и подсилва черния дроб и пикочния мехур. Много от пациентите ми казват, че тя им помага да спят по-добре и дори се отразява добре на кожата им.

Един от най-безопасните и ефикасни начини за пречистване на кръвта и хранопровода от циркулиращите токсини е използването на хранителна добавка, наречена модифициран цитрусов пектин в комбинация с алгинати (вид морски водорасли). Пектините и алгинатите бяха давани на децата, изложени на радиацията от Чернобил и същите бяха обект на изследвания във времето за способностите им да се свързват с тежките метали и токсините и безопасно да ги елиминират от тялото след време.

Физическата активност е задължителна

Правенето на леки до умерени упражнения раздвижва цялото тяло. Ходенето е отлиична форма на физическа активност, както и йога, чи гонг и тай чи. Лечения като акупунктура, масаж за дренаж на лимфата, сух масаж на кожата с четка и сауните с инфрачервена светлина всичките се препоръчват за спомагане на процеса на детоксикацията. Успокояващите упражнения за тялото и ума като медитацията и дълбокото дишане създават пространство за определянето на и освобождаването от лошите навици като помагат за снижаването на стреса и за стимулиране на имунитета. Всички тези ползи подсилват способността за по-ефикасна детоксикация.

Хидратация

Пийте много течности, основно филтрирана вода и билков чай. Избягвайте концентрираните плодови сокове. Ако предпочитате сами да си правите сок, използвайте плодове и зеленчуци с ниско съдържание на захар и ги разреждайте с филтрирана вода. Зеленчуковите бульони с ниско съдържание на натрий (сол) са друг добър начин за хидратиране и подхранване на тялото по време на пречистването.

Постепенният и хранителен подход спомага за подсигуряването на безопасна и ефикасна програма на детоксикация, която също така повишава усещането за цялостно здраве. Моите препоръки в настоящата статия са солидна основа за подготовката на тялото за по-пълна детоксикация с използването на конкретни билки и хранителни вещества, които спомагат за извличането на токсините дълбоко от тялото. В следващите си статии ще обсъдя някои храни за есенния сезон, както и отделни растения и хранителни вещества, които предлагат още по-пълно, безопасно и приятно пречистващо изживяване.

Д-р Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, Leave Your Toxins Behind This Fall, 24 September 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/leave-your-toxins-behind-this-fall/

Снимка: tayloredforyoufitness.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Есенна детоксикация, стъпки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *