Защо кожата ви копнее за овесени ядки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

oatmeal-honey-mask

Вероятно знаете, че овесеното брашно е богата на фибри суперхрана, която блестящо се справя с овладяването на холестерола и с бързото му изхвърляне от тялото. Но знаете ли също, че зърнестите ядки правят малки чудеса когато ги нанасяте върху кожата? Овесените ядки бързо премахват мъртвите клетки, раздразнението, зачервяването и правят кожата мека, овлажнена и блестяща.

Макар че това може да е новина за вас, овесеното брашно е основна съставка в продуктите за кожа още от древността. Неговите успокояващи кожата свойства са известни още през 2000 г.пр.Хр., а Американската агенцията за храните и лекарствата го споменава като ефикасно за облекчаването на сухотата и възпалението, както и на ухапвания от насекоми, обриви и екзема. Ето защо, ситно смляното („колоидално”) овесено брашно се слага в облекчаващи тялото вани, овлажнители и сапуни. (Стриването на овесените ядки на прах улеснява разпръсването на лечебните им свойства – а когато такъв се добавя в течност за накисване, ситния прах се разтваря, вместо да се утаи на дъното на съда (леген или вана).

„Има четири причини за това кожата ви да обожава овесеното брашно”, обяснява дерматоложката Ейми Уекслът, МД от Ню Йорк.

Овесеното брашно:

1. Побеждава сухотата

Овесът съдържа полизахариди, които стават на желе във вода и оставят тънък защитен слой върху кожата като я предпазват от сухотата, която води след себе си липса на блясък и лющене.

2. Овлажнява

Овесените ядки са пълни със здравословни, овлажняващи кожата мазнини.

3. Изгражда защита

Протеините в овесеното брашно помагат за поддържане функцията на естествената бариера на кожата, което подсигурява липса на проникване в кожата на вредни вещества от околната среда, както и че тя задържа ценните вещества в себе си.

4. Прочиства порите

Овесените ядки са пълни с естествени прочистващи вещества (наречени сапонини), които нежно премахват мърсотията и мазнината от порит.

За извличане на всички тези ползи, Уекслър препоръчва правенето на колоидална овесена маска всяка седмица или през седмица. Ето нейната много лесна рецепта – най-вероятно имате всичко необходимо в кухнята си.

Омекотяващата и облекчаваща кожата овесена маска на дерматоложката

2 супени лъжици овесени ядки
2 супени лъжици гореща вода
1/2 супена лъжица мед

1. Сложете овесените ядки в чиста мелачка, в която мелите билки или кафе и ги смелете на фин прах.

2. Изсипете в малка купа и налейте с разбъркване горещата вода и меда. Оставете да престои 5 минути.

3. Измийте лицето си с топла вода. Докато кожата е мокра, втрийте пастата с кръгови движения върху лицето, заобикаляйки очите и устата. Оставете 10 минути.

4. Отмийте с помощта на хладка вода и хавлиена кърпа. Нанесете любимия си овлажнител за довършване на маската и за придаване на блясък.

P.S.: Не спирайте да ядете овесени ядки, само защото вече ги използвате като средство за разкрасяване! Те са ненадминати като източник на предпазващи здравето разтворими фибри – а яденето на богати на фибри храни може да направи така, че да изглеждате с до 6 години по-млади от истинската ви възраст!

Източник:

http://www.sharecare.com/health/skin-hair-nail-beauty/article/why-your-skin-craves-oatmeal

Снимка: sostinas.com

Още полезни маски за лице ще намерите в следните статии

Секси мюсли с много цинк

13 тайни на Клеопатра за естествена красота

Ден за спа: Пет вдъхновяващи маски за лице

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *