10 често пренебрегвани симптома на рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

cancer10signs

Без да имаме намерението да създаваме паника сред читателите си, смятаме, че тази статия е важна и трябва да бъде прочетена от колкото се може повече хора. Ранното „хващане” на рака е изключително важно за овладяването на болестта. Ето защо дадените по-долу, понякога считани за невинни, признаци не трябва да се отминават с лека ръка:

Когато стане дума за болки, неразположение и други здравословни проблеми, само защото нещо ви се струва незначително, това не означава, че не трябва да го приемете на сериозно. Всъщност, нови изследвания откриха, че дори най-обикновени неразположения може всъщност да са първите предупредителни признаци за рак. В изследване на 1729 души на възраст над 50 години във Великобритания, публикувано в списанието PLOS ONE, участниците трябвало да определят колко сериозно възприемали списък от 17 неразположения—10 от които всъщност били индикатори за рак. Те също така посочвали дали са изпитвали който и да било от тези симптоми наскоро и ако е така, как са се справяли с него.

Оказва се, че много хора не обръщат достатъчно внимание на предупредителните признаци, казва авторът на изследването Катрина Уитакър, старши научен сътрудник от  University College London. „Някои хора не смятат симптомите за сериозни и изобщо не им идва наум за рак”.

Докато за голямото мнозинство, „тези предупредителни знаци не сочат към рак”, казва Уитакър, „някои хора биха се досетили, а отиването на лекар по-скоро може да ви спаси живота. Ако изпитвате поне един от тези симптоми от известно време, посъветвайте се с личния си лекар”, казва Уитакър.

 Ето 10 симптома, които да приемаме сериозно.

1. Бучка или отоци

Най-добре е всяка странна бучка да бъде изследвана от лекар. В изследване, 7.5% от хората съобщават за необяснима бучка. Макар че от тях 67% наистина отишли на лекар, 77% не смятали, че това може да е признак за нещо по-сериозно.

2. Кашлица/пресипване на гласа

Сега сме в сезона на настинките и гриповете, така че кашлянето се приема за даденост. Обаче, ако кашлицата не минава, това може да е индикатор за рак на ларинкса, белите дробове или щитовидната жлеза или за лимфома. Това бил най-често срещаният симптом сред участниците в изследването. „Знаем, че кашлиците и настинките са навсякъде в момента и не предлагаме всеки, който кашля да отиде на лекар”, казва Уитакър. „Но ако симптомът не изчезва или е необичаен, не се страхувайте да потърсите съвета на своя лекар”.

3. Промяна в дефекацията

В изследването на Уитакър, 18% от хората имали промяна във времето, количеството или размера при изхождане. Макар че тези смущения обикновено се причиняват от някои храни и лекарства, ако забележите, че това се случва редовно във времето, то може да е симптом на рак на дебелото черво.

4. Промени в дейността на пикочния мехур

Понеже инфекциите на пикочните пътища са често срещани при жените, на този симптом често не се обръща внимание, понеже се приема просто като поредната инфекция на уринарния тракт. Но без значение дали сте мъж или жена, ако забележите кръв в урината си, имате спешни и ненадейни позиви или болка при уриниране, непременно говорете за това с лекаря си, за да изключите рак на пикочния мехур, бъбреците или простатата.

5. Необясними болки

Упоритите болки в тялото са начин за сигнализиране на проблем, а той може да е всичко от нищо тревожно… до рак на костите или на яйчниците. Американското раково общество казва, че болката при рак обикновено означава, че той е метастазирал… добра причина да не я понасяте стоически, а да си запишете час при лекаря. Изненадващо заключение от изследването на Уитакър е, че само около 40% от участниците били притеснени, че болката може да е сериозен проблем.

6. Дълго имате възпалено гърло

Възпаленото гърло може да е просто поредната беда през зимата, но ако упорства, то може да сочи към нещо по-сериозно като рак на ларинкса или на гърлото. От участниците, приблизително 78% не мислели, че проблемите с гърлото са сериозни.

7. Необяснимо отслабване

Американското раково общество съобщава, че необяснимото отслабване с 5 или повече килограма може да е първия признак за рак. Този предупредителен признак е често срещан при хора с рак на панкреаса, стомаха, белия дроб или хранопровода.

8. Трудности при преглъщането

Свиването на гърлото—макар и рядък симптом в това изследване—може да се дължи на проблем на нервната или имунната система или да е вестител за заболявания, включително на рак на хранопровода, стомаха или гърлото.

9. Кървене

Изхрачване на кръв може да е признак за рак на белите дробове; кръв в екскрементите може да е признак на рак на дебелото черво или ректума. Жените, които имат необяснимо вагинално кървене трябва да се прегледат за рак на маточната шийка или ендометриума. Кръв, процеждаща се от зърната на гърдите могат да сигнализират за рак на гърдата, докато кръв в урината може да означава рак на пикочния мехур или на бъбреците. Необичайно кървене може да има във всяка фаза на рак и изисква посещение при личния лекар.

10. Промени в бенките по кожата

От 7-те % от анкетираните в изследването, които съобщили за изменение в бенка, луничка или за поява на брадавица, само 47% отишли при личния си лекар. Онова, което е по-притеснително обаче: повече от 88% не мислели, че симптомът е сериозен, макар че той може да е индикация за даден вид рак на кожата—много от които са лечими.

Кристен Фишър

Източник:

http://www.prevention.com/health/health-concerns/ignored-cancer-symptoms?utm_source=zergnet.com&utm_medium=referral&utm_campaign=zergnet_345002&cid=partner_zergnet

Снимка: pensamientopositivoblog.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *