14 ползи за здравето от черния шоколад

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Healthy-Dark-Chocolate

1. Предоставя защита на сърцето

Черният шоколад снижава кръвното налягане, което снижава рисковете от инфаркти и удари. Той поддържа здравето на кръвоносните съдове като помага за отпускането им, поради съдържащия се в него азотен оксид. Редовният прием на черен шоколад показва 37 процентно снижаване на сърдечносъдовите заболявания и 29 процентно снижаване на инсултите.

Преди няколко години изследователите откриха, че малките ежедневни количества черен шоколад помагат за снижаването на риска от сърдечен удар. Като аспирина – но без страничните ефекти, шоколадът има биохимично въздействие, дължащо се на полезните мазнини и флаванолите, които намаляват слепването на тромбоцитите. Слепването на тромбоцитите може да е фатално, ако се формира тромб и блокира кръвоносен съд, потенциално причинявайки инфаркт или инсулт.

Изследване от 2005 година в списанието Journal of Hypertension разкри, че доброволците с високо кръвно налягане, на които давали по 100 г черен шоколад на ден в продължение на 15 дни, регистрирали спад както на систоличното, така и на диастоличното кръвно налягане, както и спад на вредния (LDL) холестерол.

2. Предлага защита от инсулт

Инсултът се случва в резултат от блокиране или намаляване на притока на кръв в мозъка поради кръвен съсирек (тромб). Това лишава мозъка от необходимия кислород и хранителни вещества и кара мозъчните клетки да започнат да измират в рамките на минути. Наскоро бе открито, че флаваноид в черния шоколад, наречен епикатехин (каквито също се съдържат и в чая, червеното вино и в някои плодове и зеленчуци), спомага за предпазването на мозъка преди и след инсулт. Той повишава клетъчните сигнали, които предпазват нервните клетки от увреждане.

3. Един от най-богатите източници на борещите се със свободните радикали антиоксиданти

Той съдържа голямо количество от същото семейство флаваноиди като червеното вино и зеления чай: флаванолите, които стимулират здравословната мозъчна функция и положителната психична нагласа. Суровото какао на прах съдържа 10000 милиграма  (10 грама) флаванолни антиоксиданти на 100 грама – или невероятното 10% ниво на концентрация на антиоксиданти! Що се отнася до снабдяването на тялото с ефикасни антиоксиданти, няма друга естествена храна, която дори да се доближава до тази стойност. Черният шоколад съдържа почти двойно количество антиоксиданти от чаша червено вино, повече от два пъти повече антиоксиданти от съдържащите се в зеления чай и от четири до пет пъти повече отколкото в черния чай.

Антиоксидантите, съдържащи се в какаовите шушулки са особено стабилни и са на лесно разположение на човешкия метаболизъм. От всички познати храни, какаото е също така единствената храна, която не загубва способността си за усвояване на радикалите от кислорода  (ORAC) в продължение на значителни периоди от време.

4. Помага за снижаване на риска от разнородни видове рак

Полифенолите в какаото на черния шоколад намаляват риска от колоректален рак. Това бе доказано от Научния и технологичен институт по храната в Испания, в статия, публикувана в списанието Molecular Nutrition. Антиоксидантите помагат за неутрализирането на свободните радикали и ги спират да не увреждат ДНК и митохондриите на клетките в тялото. Те могат да са причина за много дегенеративни заболявания, ракови тумори, атеросклероза и преждевременно стареене. Клетките с увредено ДНК не могат да възпроизвеждат здрави нови клетки, а възпроизвеждат увредени или злокачествени клетки и увеличават вероятността от рак.

5. Съдържа полезни мазнини

Мазнините в шоколада не покачват холестерола. Той съдържа обилно количество олеинова киселина, видът мастна киселина, съдържаща се в зехтина, която помага за предпазване от атеросклероза и стимулира действието на антиоксидантите. Повече от половината  от съдържанието му е стаеринова киселина, която черният дроб превръща в здравословната олеинова киселина. Това покачва полезния (HDL) холестерол и снижава вредния (LDL) холестерол и наситените мазнини.

6. Съдържа много минерали

В 110 г черен шоколад се съдържат следните количества: желязо 20%; магнезий 33%; калий 27%; фосфор 30%; мед 25%; калций 13% и цинк.

7. Подобрява глюкозния метаболизъм и помага на диабетиците

Черният шоколад (70% и нагоре) спира проблемите с кръвната захар, с което спомага за предпазване от диабет и затлъстяване. През 2008 година изследователите откриха, че суровото какао на прах спомага в предпазването на хората с диабет от сърдечносъдови заболявания. Пациентите с диабет получавали ежедневно питие от сурово какао в продължение на един месец. Така значително увредената функция на кръвоносните им съдове  отново станала нормална. Това подобрение е толкова голямо, колкото се наблюдава при физическа активност и при много, често употребявани лекарства за диабет. От днес нататък пийте какаовото си лекарство, ако се нуждаете от помощ за диабета.

8. Подобрява функцията на мозъка

Какаото също така съдържа невротрансмитерите допамин и анандамид и MAO инхибитори – които правят тази полезна за сърцето храна в храна полезна и за мозъка. Друг химикал, фенилетиламин (PEA) помага за стимулиране на будността на ума и на способността за концентриране. Този химикал помага на студентите да учат за изпити и на възрастните хора, които искат да запазят умствените способности на по-млад човек и да забавят началото на деменция.

Той съдържа и малки количества кофеин – по-малко отколкото в чаша безкофеиново кафе. Кофеинът и теоброминът ви дават енергия. Шоколадът повишава продължителността на вниманието и активността ви. Професорът от Нотингамския университет, Иън Макдоналд използва анализ с ядрено магнитен резонанс, за да докаже подобрената дейност на мозъка при хора, които току-що са пили какаови напитки.

9. Снижава стреса

Както препоръчвам в книгата си за холестерола, наслаждавайте се на парченце черен шоколад и на чаша червено вино всяка вечер. Ново клинично изпитание доказа, че яденето на качествен черен шоколад е по-добър лек при емоционален стрес от вземането на антидепресанти. Изследователите откриха, че яденето на около 45 г черен шоколад (със 70% съдържание на какао и нагоре) на ден в продължение на две седмици (а защо да спираме след това?) намалява нивата на хормоните на стреса.

10. Помага за подобряване на настроението

Какаото съдържа аминокиселината триптофан. Тази аминокиселина произвежда невротрансмитера серотонин, който стимулира положителните ни чувства и ни предпазва да не се чувстваме депресирани. Изследванията показват, че черният шоколад повишава производството на ендорфините, познати като естествени антидепресанти. Комбинацията между тях кара човек да се чувства добре и спомага облекчаването на депресията.

11. Спомага сексуалната потентност на мъжете

Азотният оксид или АО е особено важен компонент в здравословния кръвоток и в контрола на кръвното налягане. Съдовите заболявания, включително еректилната дисфункция, която е често срещана при мъжете над 40 годишна възраст, се свързват с липсата на прием на азотен оксид с храната. Оказва се, че флаванолите спомагат процеса и повишават наличността на АО в артериите. АО се съдържа не само в шоколада, но и в други храни като: червеното цвекло, швейцарското зеле, ядките, спанака, плодовете киви, морската храна, нетлъстите меса, броколи, червените люти чушки и марулята. Между нас казано, не бихте ли искали да си набавяте азотен оксид от шоколад? Аз бих искал. Не забравяйки това, шоколадът с добро качество потенциално може да помогне на мъжете да се наслаждават на по-активен сексуален живот без да трябва да разчитат на скъпи лекарства като Viagra™ или Celebrex™ или на други билкови буламачи. Слава богу, аз от години си взимам редовно шоколадовото лекарство ежедневно.

12. Облекчава проблемите при пред-менструален синдром

Черният шоколад върши чудеса! Той е зареден с подобряващия настроението магнезий и със стимулиращи настроението омега 3 мастни киселини. Добра информация за съпрузите и приятелите. Ако искате да размекнете половинката си, подарете й черен шоколад, за да събудите в нея любовни трепети. От друга страна, не й давайте захар или същата вечер ще получите извинението имам главоболие.

13. Полезен е за кожата

Какаото е с високо съдържание на минерала на красотата – сяра. Сярата помага за изграждането на силни нокти и коса, поддържа кожата здрава и красива, спомага за прочистването на черния дроб и поддържа здравословната функция на панкреаса. За разлика от шоколадовите бонбони, той не ви причинява акне. Шоколадите и бонбоните са пълни със захар и прясно мляко. Захарта е злото в шоколада, в черния шоколад има много малко захар.

14. Полезен е за зъбите

Какаото съдържа малко количество флуорид и какаовото масло образува покритие върху зъбите, което ги предпазва от бактерии.

Ето, това е. Това са някои от причините да се наслаждаваме на органичното сурово какао или на черния шоколад с по-поне 70% какао. Черен шоколад се предлага и с 85% до 90% какао – които са мъничко горчиви вече според вкуса на повечето хора. Но пък те не са детските шоколади с много захар и мляко, които в най-добрият случай се предлагат в полу-сладък вариант.

Всъщност, с всичките тези ползи за здравето на черния шоколад, добра идея е приучаването на децата, и на възрастните, да похапват черен шоколад.

Ален

Източник: 14 Known Health Benefits Of Dark Chocolate, 21 April 2012

http://www.healthychefrecipes.com/2012/health/chocolate/14-known-health-benefits-of-dark-chocolate/

Снимка: www.healthychefrecipes.com

Очаквайте домашна рецепта за черен шоколад наскоро.

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *