Хората сме родени лъжци и това е полезно за нас

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

pinocio

Ако ви кажа, че да лъжете е полезно за вас, вие вероятно няма да ме вземете на сериозно. Но повярвайте ми – не лъжа.

Казано просто, ние лъжем, защото това действа. Когато лъжем добре, ние получаваме онова което искаме.

Ние лъжем, за да избягваме неудобни положения или наказания. Ние лъжем, за да поддържаме взаимоотношенията си и да се харесваме на другите. И разбира се, най-вече лъжем, за да се харесваме на себе си. Дали разкрасяваме факти, свързани с нас или подсилваме историите, които разказваме, ние често казваме неистини, за да се представяме и чувстваме по-добре.

И освен това, ние лъжем през цялото време. През 2002 година Робърт Фелдмън, професор по психология в Университета на Масачузетс в Амхърст провежда изследване, в което тайно записва с камера разговори на студенти с непознати. След това той кара студентите да гледат видеата и да посочат казаните от тях неистини. Средно, те твърдят, че са казали по три лъжи на всеки десет минути разговор.

А този брой на неистините вероятно е далеч по-нисък от действителния. Първо, ние сме склонни да посочваме по-нисък брой лъжи, отколкото наистина изричаме (което означава, че лъжем относно лъженето). А изследването на Фелдмън се отнася само за лъжи от вербален характер, и не взема предвид други заблуждаващи начини на поведение – подвеждащ език на тялото или престорено изражение на лицето, например.

Всъщност, ние лъжем с такава готовност, че нечестността се автоматизира. През по-голямата част от времето ние дори не знаем за лъжите, които казваме, обяснява Дейвид Смит, директор на Института Ню Инглънд в Университета на Ню Инглънд и автор на книгата Защо лъжем (Why We Lie). Той казва, че ние лъжем най-добре когато не знаем, че лъжем.  В този случай ние не сме нервни, нито излъчваме очевидните признаци на неловкост, които умишлено лъжещият човек едва прикрива, обяснява той. Самозаблудата е първа помощница на заблудата – като крием истината от самите себе си, ние сме способни да я крием по-добре и от другите.”

Lying-is-good-for-usНо защо сме така неискрени толкова често? Честността не е ли винаги най-добрата политика? Всъщност, не. Никой не иска да чува, че изглежда по-пълен или по-малко привлекателен. Всъщност, ние смятаме хората, които са твърде честни за безцеремонни, асоциални и дори патологични. Скорошно изследване откри, че юношите, които са най-популярни сред съучениците си са онези, които най-умело се преструват.

Лъженето, освен това, има доказани психологически ползи. Например, има научни доказателства, които показват, че депресивните хора са по-честни със себе си от недепресивните (или умствено здравите) хора. Когато хората се възстановят от депресията си, те стават по-малко честни.

И което е странно, независимо от честотата, с която лъжем, ние сме доста зле в това си начинание. Лъженето – поне умишленото – не е лесно. Изискват се повече усилия за казването на лъжа, отколкото за казването на истината, казва Морийн О’Съливан, професор по психология в Университета на Сан Франциско. Налага се не само да измислите нещо, но и да ме наблюдавате, за да сте сигурни, че ви вярвам.”

Но не се притеснявайте твърде много. Хората лесно се заблуждават. Носът на Пинокио не съществува, обяснява Пол Екман, почетен професор по психология в Университета на Калифорния, Сан Франциско. Няма признак, който винаги да е налице когато някой лъже и винаги да липсва, когато някой казва истината. В резултат на това изследванията показват, че познаването на това дали някой лъже е само малко по-лесно от познаването на числата от тотото.

“Ние приемаме по презумпция, че хората казват истината, казва Фелдман. А често, ние всъщност не искаме да чуем истината. Когато чуем онова, което искаме да чуем, ние го приемаме, без значение дали е истина или не.

Вземете за пример оценяването на работата на колега. Когато питаме приятел дали сме се справили добре, ние искаме отговорът да е да, без значение дали това ще е вярно. След като чуем този отговор, ние вече не сме мотивирани да продължаваме да питаме.

“Така че макар и да ни се иска да казваме, че ценим честността, ние също така ценим и нечестността, казва Смит от Университета на Ню Инглънд. В края на краищата ние научаваме, че е важно да лъжем още от ранно детство. Номерът е, че не го наричаме лъжене, наричаме го такт или светски обноски.

Лейси Роуз

 

Източник:

http://www.forbes.com/2005/10/19/lying-dishonesty-psychology_cx_lr_comm05_1024lie.html

Снимки: isolafelice.forumcommunity.net; www.dailymail.co.uk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *